Voor financiële ontwikkeling

Belasting

Aanpassen voorlopige aanslag

Aanpassen voorlopige aanslag

Op de allereerste dag dat het mogelijk was heb ik belastingaangifte gedaan. Het was al snel te druk op de site, maar ik denk dat ik net op tijd was om zonder problemen op verzend te kunnen klikken. Het printen daarna lukte al niet meer, dat doe ik later wel een keer. Er is het één en ander veranderd in onze situatie, dus wellicht was het ook tijd voor het aanpassen van de voorlopige aanslag.

Hoera, we krijgen geld terug! Na de verdeling aan het einde van de aangifte die je als fiscale partners kan doen, blijkt dat we geld terugkrijgen. Dat wist ik al, aangezien ik het één en ander heb gestort in mijn pensioenbelegging bij Brand New Day. Uitgaven die je doet aan pensioen kun je aftrekken van de inkomstenbelasting. Daarvoor moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je moet bijvoorbeeld jaar- en/of reserveringsruimte over hebben. Dat heb ik in ruime mate, dus dat betekent dat we ongeveer de helft terugkrijgen wat ik in heb gelegd.

Door die stortingen kregen we € 1846 terug. Dat is lekker! Ik wil echter wat ik hierop bespaar “aan mezelf toeëigenen”. Ik heb namelijk voor mezelf ingelegd, en niet voor ons als stel. Misschien klinkt dat egoistisch, maar het is mijn geld dat ik heb ingelegd, dus is de teruggave ook van mij. Zodat de verdeling die we hebben afgesproken nog klopt. Voor bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek doe ik dat niet. De teruggave daarvan gaat ook de gezamelijke pot in.

Toen ik keek hoeveel we zouden terugkrijgen als ik de pensioenstorting niet meereken, moeten we just € 1128 betalen. Een verschil van € 2974. Dit is dan ook het bedrag dat ik voor mezelf zou willen reserveren, om weer in mijn pensioen te kunnen steken. Het bedrag is echter groter dan wat we terugkrijgen. Er staat nog wel wat op de gezamelijke rekening, maar ik zal hier toch een bepaald persoonlijk “verlies” moeten nemen. In ieder geval tijdelijk.

Dit zette mij aan het denken. Zonder pensioenbeleggen hadden we € 1128 euro moeten betalen. Er klopte iets niet meer in de voorlopige aanslag!

We laten elke maand de voorlopige aanslag uitbetalen wat we terugkrijgen. Dit is echter een stuk minder geworden door een lagere hypotheekrente. Ook betalen we wat meer vermogensbelasting, krijgen we minder aftrek, maar het meeste komt door de lagere rente. We hebben namelijk in de zomer van 2018 een lagere hypotheekrente gekregen omdat de rentevaste periode afliep. Dit werkt nu dus door, want dit is nog niet verwerkt in de voorlopige aanslag.

Nu stond ik voor de keus om de voorlopige aanslag te wijzigen, en ik begon dan ook braaf met het starten van het invullen daarvan. Ik stokte echter bij het allerlaatste gedeelte, waar je bij de voorlopige aanslag ook moet tekenen dat je alles naar waarheid hebt ingevuld. Hoezo naar waarheid? Ik kan toch niet in de toekomst kijken? Hier knapte ik eigenlijk een beetje op af.

Wat zijn nou eigenlijk de nadelen van terugbetalen in mijn situatie? Ik krijg extra terug, dus dat is niet het probleem. Het is meer dat we teveel terug hebben gekregen zodat het uiteindelijke bedrag niet goed kan worden verrekend. De oplossing is simpel: leg per maand dit bedrag opzij vanuit de rekening waar teveel op wordt gestort en er is niets aan de hand. Ik heb de voorlopige aanslag dus niet hoeven aanpassen.

Pas jij uit jezelf de voorlopige aanslag weleens aan?

 1. Hier hetzelfde als in jouw situatie, ik heb zelf ook een deel gestort in mijn pensioenbelegging en het geld dat ik kan aftrekken van de inkomstenbelasting houd ik ook zelf. De hypotheekrente aftrek gaat naar onze gezamenlijke rekening. Een voorlopige aanslag had ik tot nu toe nooit, dus toen we in 2018 een huis kochten kregen we alles bij onze IB aangifte in een keer terug.

  Nu is vriendlief afgelopen jaar geswitcht naar een vaste baan ipv ZZP’er maar kreeg hij dus voor 2020 wel een redelijk hoge voorlopige aanslag omdat de belastingdienst nog uitging van zijn eigen bedrijf. Hij heeft nu de voorlopige aanslag aangepast, maar daar zit nu dus ook de hypotheekrente aftrek bij. Dit jaar bij de IB aangifte van 2019 ontvangen we dus het geld voor de hypotheekrenteaftrek nog in een keer, maar voor 2020 zal het dus maandelijks worden uitbetaald. Eigenlijk vind ik dat wel jammer, want zo’n bedrag in een keer voelt toch vaak meer als een bonus. Maarja vanaf nu dus maar alles gelijk goed reserveren op de spaarrekening. Dan kunnen we dat bedrag na een jaar alsnog investeren in een extra aflossing of wellicht verduurzaming van het huis.

  • Reactie door auteur

   Mooi dat je hier nu al rekening mee houdt. Ik kwam er pas achteraf achter, en moet nu met terugwerkende kracht gaan rekenen…
   Het overgebleven geld investeren in je huis is een mooie motivatie :) Ga je eerst voor de verduurzaming of eerst voor de aflossing?

   • Moet ik nog even met mijn vriend over in conclaaf. Als we willen verduurzamen dan kunnen we dat in mijn optiek het beste eerst doen, gezien je dan gewoon eerder je investering hebt terug verdiend en aangezien we onze hypotheek in 2018 afgesloten hebben is onze hypotheekrente ook niet heel hoog. Dus dan is het rendement van een verduurzaming beter.
    Maar aan de andere kant hebben we een redelijk modern huis (uit 2005) dat al goed geïsoleerd is en zonnepanelen heeft, dus er zijn niet heel veel quick wins te behalen met verduurzamen. De opties zijn nu dus vooral beperkt tot zonneboiler of warmtepomp, waarvan de terug verdientijd toch wel op +10 jaar zit en de investeringskosten ook wat hoger liggen dan de teruggave van onze hypotheekrente aftrek. Aangezien dit onze eerste woning is, is het niet zeker dat we hier de rest van ons leven blijven wonen dus de vraag is loont het dan om toch te verduurzamen?
    Je hoort het al keuzes dus, maar we hebben nog even om over na te denken totdat de belastingdienst ons het geld heeft uitbetaald;)

Geef een reactie