Voor financiële ontwikkeling

Besparen

Alternatieven voor de auto: een auto!

Alternatieven voor de auto

Laatst schreef ik al over hoeveel mijn Skoda Fabia mij nou echt kost. Ik was best geschrokken van hoeveel geld dit is. Maar ja, vervoer heb je nou eenmaal nodig. Hier ga ik wat dieper in op alternatieven voor de eigen auto: namelijk een auto!

Ik zie een paar verschillende categoriën in de alternatieven.

  • Wel een auto, maar op een andere manier
  • Wel eigen vervoer, maar een ander vervoersmiddel
  • Openbaar vervoer

Naast de alternatieven, moet een alternatief ook worden bekeken in een bepaalde context. Het gebruik van een auto verschilt namelijk nogal per vervoersbehoefte. Een autovakantie is anders dan even boodschappen halen. Ik kan alleen naar mijn eigen situatie kijken, dus dat doe ik dan ook. En per situatie kijk ik dan welk alternatief het beste werkt voor mij.

In deze post ga ik wat dieper in op de alternatieven, maar wel met gebruik van een auto.

Wel een auto, maar op een andere manier

Nu ik weet wat een eigen auto kost en hoe ik hem gebruik, kan ik dit goed vergelijken met alternatieven waar ook een auto in voorkomt.

(Private) lease

Het leasen van een auto houdt in dat je wel een auto exclusief tot je beschikking hebt, maar dat hij niet van jou is. Zie het maar als een auto huren voor meerdere jaren. Er zit dan van alles in de prijs begrepen. Denk aan rente en afschrijving, onderhoud en reparatie, schade, verzekering, kosten voor pechhulp onderweg en vervangend vervoer. Alles behalve de brandstof (of stroom). Er is ook een variant waar ook de brandstof bij is inbegrepen, maar die wordt alleen zakelijk aangeboden.

Er is een groot verschil in kostencomponenten tussen zakelijk en private lease.

Ik houd het even simpel voor zakelijk leasen en bekijk het vanuit de medewerker in loondienst, die ook prive met de auto rijdt. Brandsof is inbegrepen. Dan betaal je zelf “alleen” de bijtelling. Die kan aardig oplopen, en is voor het jaar 2020 gesteld op maximum 22% van de fiscale waarde.

Ik merk dat het mogelijk is om een hele blogpost aan zakelijk leasen te wijden, maar dat doe ik maar niet. Om een lang verhaal kort te maken: je kan ook occasions leasen. Die zijn vaak nog voordelig ook qua bijtelling, want vaak de regeling uit een eerder jaar. Ik vond bijvoorbeeld een gebruikte Seat Mii die exclusief brandstof en 0% bijtelling € 269 kost per maand voor je werkgever. Dan hou je vast nog wat over van een eventueel leasebudget.

Je kan heel goedkoop rijden als je vanuit je werkgever kan leasen met een kleine, gebruikte leaseauto. Dit is zo goedkoop dat je waarschijnlijk nog geld toe krijgt!

Maar goed, mijn werkgever heeft geen leasebudget voor kantoormedewerkers zoals ik. Dan zou ik voor mezelf moeten beginnen. Voor nu geen optie.

Private lease dan? Ik heb even lopen zoeken, en ook hier is het mogelijk om een occasion te gaan private leasen. Met wat zoekwerk kom ik een kleine auto tegen voor 179 / maand exclusief brandstof. Mijn brandstofkosten zijn met zo’n auto denk ik 40 per maand. Dus voor 219 per maand rijd ik in deze kleine auto. Voor enkele tientjes minder kan ik mijn eigen, grotere auto blijven rijden, waarmee ik ook op vakantie kan.

Dat schiet niet op zo! Lease is hem toch niet helemaal denk ik. Logisch ook, want feitelijk is het een soort lening.

Autodelen via bedrijf

Geen auto meer voor de deur die 99% van de tijd niks staat te doen. Gewoon betalen naar gebruik. Lijkt me mooi! Er zijn veel bedrijfjes die inspelen op flexibele mobiliteit. Je kan een lijst daarvan vinden op ritjeweg.nl. Die heeft ook een mooie uitleg wat nou de voor en nadelen zijn per deelvorm. Mooi, dan hoef ik dat niet meer te doen.

Bij mij in de buurt vind ik voornamelijk connectcar en snappcar. De keuze zal dus daardoor beperkt worden.

Snappcar gebruikt dagprijzen. Dus vooral voor dagritten is dit goed te doen. Een dagje naar het strand? Voor een paar tientjes gepiept. Voor hele korte ritten is connectcar weer beter. Maar voor hele korte ritjes moet ik me misschien afvragen of ik wel een auto nodig heb. Een doos bier ophalen misschien.

De andere kant van het spectrum

Ik kan natuurlijk ook mijn eigen auto verhuren! Via snappcar zou dat nog een optie kunnen zijn. Het is wel wat gedoe, want ik kan de auto niet op straat laten staan. Ik zal er dus altijd bij moeten zijn om de garage te openen.

Echter, als ik sommige verhalen lees op internet dan heb ik er gelijk al geen zin meer in. Schade, moeizaam contact met het bedrijf, frustratie. Laat maar zitten dan.

Autodelen via bekenden

Een eigen autodeelgroep. Je deelt je auto met bekenden en maakt afspraken over gebruik, schade etc. Je regelt een speciale verzekering die deelgebruik dekt.

Dit vind ik wel een sympathieke oplossing. Het is wellicht een idee om hier in het appartementencomplex een voorstel te doen voor een dergelijke constructie.

Ook hier is weer het risico dat door misbruik van de auto de burenrelatie op de klippen loopt. Zie ik nou allemaal beren op de weg?

Auto huren

Je hebt natuurlijk ook nog de klassieke autohuurbedrijven. Hier kan je een prima deal krijgen als je maar genoeg van tevoren boekt. De ervaring die ik heb met huren bij een autoverhuurbedrijf is goed. Nooit gezeik gehad over krasjes of onduidelijke voorwaarden. Eigenlijk alleen aan te bevelen voor autovakanties.

Auto lenen

Zonder iets geregeld te hebben een auto lenen? Je bent misschien niet eens verzekerd. Nee, te risicovol.

Situaties voor een auto als alternatief

Ik stap om 4 redenen in de auto:

  • Ik ga er mee op vakantie
  • Boodschappen doen in de buurt of iets verder weg
  • Op visite bij vrienden, bekenden en familie
  • Iemand ophalen of wegbrengen

Op vakantie: lange afstanden, en vele dagen. Het autoverhuurbedrijf is de beste optie hier. Goed geregeld, en de bedrijfstak is ook ingericht op vakanties. Ook gaan we niet zovaak op vakantie. Een stedentripje hier, soms een zomervakantie met de auto. Een week in het hoogseizoen kost 230 euro. Bij twee weken per jaar is dat 460 euro. Bijvoorbeeld lekker twee weken Texel :) Vier klokjes????.

Boodschappen doen: snappcar zou kunnen, maar dan moet je je afvragen of je wel een auto nodig hebt. Als je iets zwaars op moet halen kun je het ook laten bezorgen. Voor de korte afstand vind ik een auto geen goed vervoersmiddel. Één klokje ?.

Op visite: Een dagje een auto via SnappCar lijkt me prima. Zeker voor de plekken die in the middle of nowhere liggen. Van een paar tientjes tot een paar tientjes meer kan het prima. Zo vaak ga ik ook niet op visite. Drie klokjes ???.

Iemand ophalen of wegbrengen: Zonder auto kun je ook zeggen: neem maar een taxi of ov. Scheelt mij ook weer verloren tijd. Ophalen en wegbrengen moet maar anders geregeld worden. Één klokje. ?

Autodelen via bekenden zie ik op dit moment als enige betaalbare alternatief voor alle situaties.

Conclusie auto alternatieven voor de auto

Autodelen met bekenden in een autodeelgroep klinkt interessant. Misschien is er iemand voor te porren hier. Zo niet dan is een huurauto voor op vakantie en een SnappCar voor een dagtrip prima te doen. De rest voldoet eigenlijk niet. Waarbij nog de aantekening dat als je een auto kan lease via je werkgever, een occasion lease ook een hele goede keuze kan zijn.

Wat voor ervaring hebben jullie met een auto als alternatief voor een eigen auto?

  1. Wij hebben bewust 1 auto maar neig steeds vaker naar 2.ik mis een auto om bijv naar een binnenspeeltuin te gaan met opvangkindjes, de dierentuin, een andere kinderboerderij etc. Ik mis een auto om te winkelen. Bestel alles online kan dan niet passen etc. Ik mis een auto om bij mensen verder weg even een bakkie te doen onder schooltijd (ov duurt te lang). Of zoals met de storm maandag…. Toen gingen we maar lopend naar school want ik durfde niet met de bakfiets… Gelukkig was t droog op een paar hagelstenen na…
    Aan de andere kant zou ik een 2e auto misschien 3x per maand gebruiken dus te duur snapcarr is niet op loopafstand en met een kind of 3, 4 incl autostoelen daar eerst naartoe lopen of fietsen gaat dus niet lukken en kost veel tijd.

    Ov vind ik ook erg duur.
    Over een week hebben mn kids vakantie. Mn opvang gezinnen ook bijna allemaal waardoor ik alleen de dinsdag werk man werkt wel alle dagen dus ik heb geen auto.. Kan dus nog niets doen met de kinderen… Lastig soms.

    Geen ervaring mee dus met andere vormen van vervoer

    • Reactie door auteur

      Interessant dat je zegt dat het OV duur is. Heb je de kosten wel eens doorgerekend? Als ik jou zo lees is het kostenaspect niet de belangrijkste reden maar meer het gemak. Misschien is het een optie om de eerste auto af en toe te kunnen gebruiken… Of is dat thuis vloeken in de kerk :)

      • Mn man werkt 5 dagen per week en ik bedenk vaak ala minute dat ik de auto wel zou kunnen gebruiken dus dat wordt lastig…. Opeens kapotte schoenen bij zoon bijv.. ? Dan is m’n man al naar zn werk.. Kids die zich vervelen en eigenlijk al langer nieuwe schoenen moeten of opeens naar binnen speeltuin willen als dat eindelijk eens kan. Tja moet dat plannen. Gaat vaak niet of wil ik niet
        Ov is duur. Wilden een x met z’n 4 en naar theater met ov… 25 euro oid voor 4 retourtje, parkeren en benzine was 3 euro…. ? En we wonen in een dorp. Verbinding is slecht. Naar schoonmoeder onder schooltijd gaat niet want iov 15 Min auto ben ik anderhalf u met ov onderweg… Tja…

  2. Ik doe nu een tijdje zonder auto. Maar ik ervaar dat het mij behoorlijk beknelt in mijn vrijheid. Ik ben veel afhankelijk van anderen.Ook even snel iets halen bij de bouwmarkt etc gaat niet. Boodschappen laat ik thuisbezorgen, dus dat gaat opzich wel. Naar mijn werk ga ik met het OV. Maar ik ervaar vrijwel dagelijks vertraging. Dus begin dat wel aardig beu te raken.
    Ik ben in januari tot conclusie gekomen, dat ik toch wel een auto nodig heb. Via mijn werk (dus lease) is er nu een nieuwe auto onderweg. Het is een elektrische auto, dus qua netto maand kosten valt het allemaal erg mee.
    Veel succes met je overweging. Mijn tip is, ervaar een tijdje hoe het is om geen eigen auto te hebben. Bevalt dat goed. Dan kan je daar veel geld op besparen.

Geef een reactie