Voor financiële ontwikkeling

Bloggen, Pensioen

FIRE in het nieuws

FIRE in het nieuws

De laatste tijd gaat er in de kleine Nederlandse FIRE-gemeenschap iets rond. Steeds vaker zijn er journalisten van allerlei allooi die vragen of er iemand wat wil vertellen over FIRE. Blijkbaar is het erg interessant, mensen die anders tegen deze consumptiemaatschappij aankijken. Die zwemmen tegen de stroom in. Maar er is één ding dat opvalt bij FIRE in het nieuws.

Ik heb het nooit echt uitgebreid gehad over FIRE. Voor degenen die het niet weten: FIRE staat voor Financially Independent / Retire Early. Dit houdt in de basis in dat je veel geld bij elkaar verzamelt om eerder te stoppen met werken. Holy Guacamole wat hip, vroeger heette dat gewoon rentenieren. Maar een beetje rentenieren klinkt saai, dus FIRE it is.

Er zijn veel verschillende smaken van FIRE. Maar er zijn wel wat algemeenheden die je kunt beschrijven in FIRE-waarden en de FIRE-gedragingen.

FIRE-waarden

 • Produceren in plaats van consumeren
 • Ervaringen in plaats van spullen
 • Maatschappelijk bewust
 • Non-conformistisch

Deze waarden zijn puur gebaseerd op eigen observaties. Dat is wat anders dan de gedragingen, die al meerdere malen zijn beschreven en breed worden geaccepteerd.

FIRE-gedragingen

 • Je inkomen vergroten
 • Je uitgaven verminderen
 • Het verschil investeren

Nou, dat is dus heel erg interessant, blijkbaar. Er bestaan echter ook wat misverstanden over FIRE! Een van de hardnekkigste is toch wel dat iedereen een enorme kniepert is die zo armoedig mogelijk leeft om bij een stompje kaars Excelletjes bij te houden. Excel klopt wel, het stompje kaars niet. Excelkoning is waarschijnlijk Geldnerd. Ik heb hem nog niet op stompjes kunnen betrappen… Afijn, hier even uitgelicht zodat dat misverstand uit de wereld is:

FIRE gaat niet over zuinigheid, maar over je geld bewust uitgeven

Uitklokken

Als iemand uiteindelijk een jaar later met pensioen kan maar wél alles doet wat hij/zij belangrijk vindt dan is dat de juiste weg. Het gaat niet om dingen moeten laten en dan pas genieten, maar over nú al opties creëren en vrij zijn. Het is ook júist niet niks meer doen. Degenen die denken dat het over soberheid gaat projecteren misschien zelf wel een beetje met een wat traditioneler wereldbeeld? Na je pensioen kun je gaan genieten?

FIRE in het nieuws

Chris van The pursuit of HOT zei het laatst zeer treffend toen er een journalist op zoek was naar een niet-anoniem verhaal van een FIRE-aanhanger. Hij noemde drie redenen waarom je weinigen bereid vindt om uit de anonimiteit te treden:

1) De werkgever weet veelal niet dat een werknemer FIRE nastreeft. Indien dat wel zo is, kan dat invloed hebben op promoties en opleiding.
2) Door uit de anonimiteit te treden, worden kapers op de kust verwacht. Met meerdere tonnen vermogen is dat ook niet vreemd.
3) Indien je FIRE nastreeft, zwem je tegen de stroom in. Niet steeds groter en meer, maar juist duurzaam en bedacht. Vaak niet in lijn met vrienden en familie.

Chris van The pursuit of hot

Hij slaat de spijker op zijn kop. Het is één van de belangrijkste redenen waarom ik vanuit de anonimiteit blog. Geen zin in gedoe van bekenden. Een paar vrienden weten het wel, maar mijn “collega-vrienden” niet. Dat vind ik wel prima zo. Ik heb veel respect voor degenen die met naam en toenaam zonder iets te verkopen te hebben uit de anonimiteit gaan.

En dat kleine bijzinnetje “zonder iets te verkopen te hebben” doet het hem. Vrijwel alle verhalen die je in de media tegenkomt waar iemand uit de anonimiteit treedt is er wat te verkopen. Vaak een e-boek, of omdat iemand het zijn/haar werk heeft gemaakt. Dat keur ik helemaal niet af, hoewel de kwaliteit van de geboden waar nogal verschilt. Maar je hebt het dan feitelijk over een advertorial, en niet meer over een belangeloze bijdrage.

Journalisten, mochten jullie dit piepkleine blogje van een non-finfluencer tegenkomen: als je de anonimiteit respecteert zul je veel mooie verhalen tegenkomen. En kijk eens wat verder dan even Googelen en de tophits benaderen, of berichten te plempen in communities zoals Dutchfire op Reddit. Anders blijft FIRE in het nieuws een advertorial.

 1. BAM! Je slaat de spijker op z’n kop.

 2. Je lijkt wel on fire! Ik sta volledig achter je uitleg.

 3. Goed stuk weer Uitklokken! Ik ben het volledig met je eens!

 4. Heerlijk geschreven en helemaal mee eens!

 5. Heel correct verwoord. Ik sta niet compleet tegenover mijzelf bekend maken, maar laat ons zeggen dat ik ook niet ga liggen strooien met mijn persoonlijke informatie. Het is gewoon zo een onconventionele manier van leven en omgaan met geld dat de meeste er in het beste geval ondersteunden tegenoverstaand, in het slechtste weigerachtig met een meerderheid die er lacherig over doet. Althans, zo ervaar ik het met mijn contacten.

  • Reactie door auteur

   Lacherige reacties, dat klinkt heel bekend. Ik ben er dan ook snel klaar mee en ga er daarna niet meer op in. Ik ben geen evangelist. En ik wil geen “haha ik had toch gelijk” als zout in de wonde als ik later door rampspoed al mijn spaargeld kwijt ben.

 6. Herkenbaar. Vandeweek werd ik (1 dag vantevoren) benaderd door radio 1. Of ik daar wat wilde vertellen over fire. Ondanks dat ik niet kon en niet met mijn hoofd/stem op de radio wil, voelde ik me wel gevleid. Blijkbaar is er toch een interesse naar wat alternatieve gedachten.

  In onze familie/vriwnsen/collegagroep is niemand die het weet. Je krijgt anders toch scheve gezichten of mensen die het beter weten. Gewoon je eigen plan trekken en later lekker vroeg onafhankelijk zijn.

Geef een reactie