Voor financiële ontwikkeling

Bloggen

Hoe word ik rijk

Hoe word ik rijk

Met het Googelen van dit zinnetje ben ik begonnen. Dat is inmiddels wel een tijd geleden. Maar ik neem je graag even mee hoe ik toen dacht: “Ik wil graag meer weten over geld. Het liefst veel, en het liefst snel. Wat ik verwacht te vinden? Geen idee, maar er zit vast een tip tussen die mij verder helpt met stinkend rijk worden!

Nu, vele jaren later, denk ik een antwoord te hebben op die ene vraag: Hoe word ik rijk?

De titels van de zoekresultaten van “hoe work ik rijk” lijken wel clickbait. En dat is ook zo. De tips die er achter die linkjes staan zijn stuk voor stuk sites waar geld mee verdiend werd. Maar vooral door de eigenaren van de website. Hoe goedbedoeld en juist de tips ook zijn (en dat vraag ik me soms af), het gaat niet om een betere wereld, maar om geld verdienen.

Een van de redenen dat ik geen advertenties op mijn blog zet is dat ik reclame haat. Ik snap reclame en alles dat er achter zit, maar ik haat het. Ik weiger geld te verdienen met het plaatsen van reclame. Want wie wordt er rijk van die reclame? Juist, de Googles en Facebooks van deze wereld. En de nog waziger tussenpartijen die handelen in traffic. Ik heb zelf bij zo’n bedrijf gewerkt. Ik weet en snap er dus genoeg van.

Maar goed, ik dwaal af. Rijk worden dus. Oplettende lezertjes zien al snel dat dit niet over jou gaat. Het gaat over hoe IK rijk word. De schrijver van het blog of artikel. En niet jij. Nog oplettender lezertjes weten welke Nederlandse schrijver de term “oplettende lezertjes” vaak gebruikte.

“Okee uitklokken, hoe word jíj dan rijk?” Nou, ik vind het nogal een brutale vraag. Wat gaat jou dat aan? Kijk naar je eigen!

Ik hou meer van de weg dan van het doel. Dat betekent niet dat ik geen doelen stel. Zonder doel geen juiste weg. Een doel zetten laat je dromen, en dromen zijn voor mij de echte rijkdom.

Het gaat mij mij om beter worden, groeien, dingen starten, dromen over wat er allemaal mogelijk is. Niet om het resultaat. Dit is wel een dingetje op mijn werk, trouwens, haha. Maar de wereld heeft ook dromers en starters nodig! Niet alleen resultaat.

Ik ben rijk zolang ik leer. Op financieel gebied: zolang het de goede kant uit gaat. Zolang ik creatief kan blijven. Ik bén rijk, hoewel ik nog niet met vroegpensioen ben. Ik kan fysiek alles nog, ben redelijk gezond, heb vrienden, heb interessant werk, heb een goede relatie. Wat daaraan is nou geen rijkdom?

Bloggen draagt daaraan bij. Ik ben rijk omdat ik geniet van bloggen, kennis opdoen en delen. Niet omdat ik geld daarvoor krijg.

Hoe word ik rijk? Door te doen wat bijdraagt aan mijn kernwaarden. Een leven lang rijk. Zo doe ik dat.

Was dit wat je verwachtte te lezen? :-)

 1. Ik verwachtte niet persé iets, maar werd erg blij van je uitgesproken mening over reclames. Ik lees vaak genoeg: “Ja ik heb er ook een hekel aan maar ik moet mijn blog toch ergens van betalen…” en applaudiseer als jij zegt dat je vooral wil bijdragen aan je eigen kerwaarden.

  Hear hear!!

 2. stellaiszuinig

  Leuk stuk en nee, niet wat ik had verwacht, maar ik had ook geen verkooppraatje verwacht bij jou hoor!! Helemaal eens met Mariimma!

 3. I once knew a guy who was so poor. All he had was money …

  Dat zal jou nooit overkomen ;-)

  Geld verzamelen als hoogste doel is niet slim. Wel slim is het om geld te verzamelen en dit te gebruiken om te ruilen tegen levenstijd. Omdat tijd veel waardevoller is dan geld.Een leuke quote vind ik in dit verband.

  Let’s say you are in your twenties.
  Would you trade places with:

  an eighty year old billionaire?
  a sixty year old billionaire?
  a fourty year old billionaire?

  That’s how precious time is.

Geef een reactie