Voor financiële ontwikkeling

Bloggen

Schrijf, en orden je gedachten

Schrijf, en orden je gedachten

Ik ben nog niet zo lang geleden begonnen met dit blog, maar kom al meteen met een interessante vraag in aanraking. Hoe vaak moet je bloggen om interessant te blijven, en waar moet je het dan over hebben? Er komen bij mij constant ideeën voor blogposts opborrelen, en die wil ik dan eigenlijk zo snel mogelijk uit mijn systeem krijgen. En in mijn blog. Maar wat als ik te snel mijn kruit verschiet?

Na even Googelen (ja, ik Googel vrij vaak) kom je verschillende berichtfrequenties tegen. Van meerdere posts per dag tot eens in de paar maanden. Ik zelf voel me wel goed bij één tot een paar keer per week, anders kom ik te weinig toe aan mijn andere extracurriculaire bezigheden, zoals lezen en Netflix uitkijken.

Nu maakt het volgens mij veel uit wat de kwaliteit is van een bericht. Wat breng je nou extra ten opzichte van de enorme hoeveelheid informatie die al beschikbaar is? Ik spreek regelmatig op congressen voor mijn werk, en een van de belangrijkste vragen die je tijdens het maken van je presentatie moet kunnen beantwoorden is: What’s in it for me? Leuk dat je wat wil vertellen, maar als niemand er direct wat aan heeft of door geïnspireerd wordt, vergeet het maar. Lezers zijn vaak egoïstisch, en dat is prima. Zo werkt de wereld.

Je zou dus kunnen zeggen dat je in moet gaan op de actualiteit (relevantie) en ook een oproep moet doen aan je publiek. Gericht aan jouw doelgroep. Een oproep aan je publiek klinkt misschien hoogdravend, maar hoeft dat niet te zijn. Je kan gewoon wat je wil vertellen op een andere manier verwoorden. In plaats van “Beleggen levert veel op” zeg je: “Beleg 10% van je inkomen en bereik financiële onafhankelijkheid op je 50ste”. Dat komt toch even wat lekkerder binnen. Het is als het ware alsof je spreekt tegen je lezers, en ze oproept om in actie te komen.

Kwalitatief goede berichten nemen meer tijd in beslag dan wat makkelijker materiaal zoals updates over je vermogen, of een korte bespaartip. Kwalitatief betere berichten mag je best afwisselen met de quickies. Maar dan wel gedoseerd, want je kan er meer aandacht aan besteden.

Ik kom tijdens het schrijven van dit bericht – wat werkt schrijven toch goed om je eigen gedachten te ordenen! – tot de conclusie dat je met de kortere berichten eigenlijk niet echt je kruit kan verschieten. De betere artikelen nemen toch wat meer tijd in beslag, en worden op natuurlijke wijze gedoseerd. Er ís dus helemaal geen probleem met bloggen wat er maar in je opkomt. En als ik even wat minder blog? Ook goed.

Zo, mijn gedachten over bloggen zijn weer geordend! Ik wil deze metablog daarmee dan ook eindigen:

Schrijf, en orden je gedachten.

Uitklokken
  1. Ik schrijf niet heel vaak, maar heb geen vaste publicatiedagen. Zou ik wel willen maar lukt me gewoon niet. Ik heb niet altijd inspiratie en ook ik wil af en toe lekker een boek lezen, een serie kijken, of een middagje kletsen met vrienden. Omdat ik ook nog een 40 urige werkweek heb is er niet altijd tijd voor alles en dat betekent keuzes maken!

    • uitklokker

      Helemaal goed, het moet ook niet als een verplichting aanvoelen. Dan wordt het net een klusje dat af moet.

Geef een reactie