Voor financiële ontwikkeling

Bloggen

WordPress privacy

WordPress privacy

Af en toe neem ik mijn blog onder handen. Dan installeer ik een extra plugin, of dan haal ik er juist een paar weg. Dit keer heb ik mij gericht op wat WordPress privacy aspecten.

Afgelopen weekend keek ik naar de documantaire The Social Dilemma. Beroepsmatig ben ik ook regelmatig bezig met de ethiek achter technologie. Wat ik natuurlijk al een tijd weet wordt in die documentaire bevestigd. Een van de dingen uit de documentaire is dat grote techbedrijven alles van je weten. Zonder in details te treden, is het goed dat je jezelf een beetje beschermt.

Jezelf beschermen tegen gevolgd worden kan op twee manieren: de persoonlijke data die je deelt verminderen en kiezen voor privacy-vriendelijke alternatieven voor bestaande platformen.

Het eerste doe ik door voor bijna elke website minimale cookies accepteer. Het is echt heel saai en superirritant, maar elke keer de cookie-instellingen openen, checken en wijzigen, en dan ook nog eens kiezen voor de juiste opslagknop. “accepteer instellingen” en “accepteer alles” moeten op elkaar lijken, want anders maak je misschien geen fout bij het klikken…

Het tweede doe ik door bijvoorbeeld DuckDuckGo te gebruiken. De app op de mobiel, de plugin in Chrome. Maar ook door dit te faciliteren met uitklokken.nl!

WordPress privacy verbeteringen

Uitklokken.nl is gemaakt met WordPress. Om uitklokken.nl wat vriendelijker te maken voor jou, mijn lezer, heb ik de volgende wijzigingen aangebracht:

 • De JetPack-plugin verwijderd, zodat bepaalde gegevens niet meer met WordPress.com worden gedeeld
  • De bezoekersstatistieken krijg ik nu via WP-Statistics. Dit draait volledig lokaal.
  • Spam-detectie heb ik niet meer, moet nu maar alles zelf modereren. Dit is vooralsnog nog werkbaar.
 • Bij de blogfeed aan de rechterkant toon ik geen afbeeldingen meer. Dit zorgt ervoor dat jouw browser geen verzoeken stuurt naar die site zonder dat je op het item klikt.
 • Mijn contactformulier heb ik verwijderd, De hele formulierenplugin, zelfs. Alleen spammers vonden dit mooi. Ok, daar had jij geen last van, maar ik wel… Dus meer veiligheid dan privacy hier.
 • Alle social media integratie is verwijderd. Geen Twitterfeed meer. En geen likes. Mocht je me willen volgen kan dat natuurlijk nog steeds via de ouderwetse link rechts bovenin de pagina. En door je te abonneren via e-mail! Behalve dat die ook in JetPack zat… Moet ik nog wat voor vinden.
 • Voor de technisch onderlegden: CSP headers toegevoegd. Dit komt er op neer dat ik expliciet aangeef welke domeinen ik vertrouw om iets te tonen. Mocht iemand een plugin gehackt hebben, dan kunnen ze geen content in jouw browser laden vanuit een domein dat niet in die lijst voorkomt.

Er zijn nog een paar kleine wijzigingen die ik wil aanbrengen om jouw privacy nog beter te waarborgen. Dit zit echter ingebakken in het thema dat ik gebruik, dus dat vergt een klein beetje programmeerwerk.

Zodra ik de laatste wijzigingen heb doorgevoerd kan ik mijn privacybeleid weer wat scherper maken.

En last but not least: ik toon nooit gesponsorde content, links, affiliate spul, of advertenties op uitklokken.nl. Want ik laat jou niet betalen voor de content op deze site. Ook niet met je gegevens. Dat beloof ik.

 1. Netjes Uitklokken. Ik moet zelf nog The social dilemma kijken, staat op mijn lijst. Nu nog de tijd vinden. Maar tegenwoordig ontkom je er niet meer aan dat ze je kunnen volgen…… En persoonlijk… heb ik mij er ook een beetje aan overgegeven. Sterker nog ik omarm het zelfs ook nog eens, denk aan de bonuskaart, airmiles, of ander spaarprogramma.

  Op google geldt hetzelfde. Ik mail via Gmail, gebruik google maps inclusief GPS en geniet van shopping inclusief notificaties die dat met zich meebrengt en google adsense alsmede blogger. Sinds de acquisitie van fitbit, schijnbaar ook nog via dat platform . Allemaal zaken die mij geld besparen en ook nog eens geld opleveren of goed voor mijn gezondheid zijn.

  Dat ik daarbij een open boek ben…. ongetwijfeld, maar tot op heden zie ik meer voordelen dan nadelen.
  Desondanks, netjes dat jij het op orde brengt op je website!

 2. Hi Uitklokken, na het lezen van jouw blog voel ik me meteen weer een digibeet, terwijl ik al sinds het begin van de computer meedoe! Ik hoor bij de generatie die nog op een typemachine heeft gewerkt, in een kantoor met een telex en een koffiejuffrouw met een karretje die ’s ochtends twee rondes deed, ronde 1 met een speculaasje, ronde 2 zonder! Maar goed dat jij af en toe wat uitlegt, dan begrijp ik er net weer wat meer van allemaal. Ik vind mijn privacy wel belangrijk en probeer ook zo min mogelijk digitale sporen achter te laten. Maar… alle tips zijn welkom dus ik ga me na het lezen van jouw artikel weer wat meer in verdiepen. Pensioensparen is uiteindelijk ook gelukt met jouw stappenplan!! By the way… hoe is het nu met de gezondheid in huize Uitklokken???

  • Sb

   Beste Uitklokken,

   Leuk dat er iemand nog aan privacy denkt.
   Ik volg naast uitklokken ook sinds kort de belegger op YouTube. Bent u bekent met zijn Youtube kanaal?

   Ik heb de documentaire ook gezien en hierin zie je maar hoeveel macht techbedrijven hebben. Hij geeft aan dat dit ook een reden is om hierin te investeren. In de toekomst worden we steeds meer afhankelijk van technologie. Hoe denkt u over beleggen in techbedrijven?

   • Reactie door auteur

    Hi sb,
    Nee ik kijk maar heel weinig op YouTube. Ben dus ook niet bekend met “de belegger”.
    Ik neem techbedrijven gewoon mee in de gespreide portefeuille. Als ze in de grote indexen zitten zoals MSCI world dan heb ik ze. Ik laat ze niet zwaarder wegen dan andere aandelen, anders loop je ook meer risico. Ik snap de overweging om extra in tech te gaan zitten prima, maar het valt ooit een keer om. Op termijn gebeurt dat met alles. Niks voor mij om me daar druk om te maken. Ik heb er ook slechte ervaringen mee (yahoo!).

  • Reactie door auteur

   Zo jammer, die tweede ronde geen speculaasje. Kon er zeker weer niet vanaf. ;)
   Privacy is een lastig onderwerp. Zeker omdat onze eigen regering het niet altijd serieus neemt.
   Gezondheid gaat redelijk. Ik ben ook positief getest voor covid en doe het rustig aan. Alleen nog wat benauwd, voor de rest ziet het er naar uit dat we deze week alweer naar buiten mogen.

Geef een reactie