Voor financiële ontwikkeling

Financiële planning

De Excel Geld Challenge

De Excel Geld Challenge

Heb je altijd al meer inzicht willen hebben in je eigen financiële situatie? Geen betere manier om dat te doen door lekker zelf aan de slag te gaan met Excel. We kunnen het ook iets moderner maken en spreken van een ware Excel challenge met jouw geld! Lees en win!

Als je wat meer op internet rondneust en wat personal finance blogs leest, dan kom je ook wel eens zogenaamde challenges tegen. Een paar voorbeelden:

  • Een maand niets uitgeven
  • Een jaar geen nieuwe kleding kopen
  • Elke dag iets wegdoen, of zelfs elke dag een ding extra voor dat minimalistische gevoel
  • Een maand lang geen Latte’s kopen
  • Geen avocado toast buiten de deur meer eten voor een jaar

Je ziet het dat je het zo gek niet kan bedenken. Nou heb ik met geld ook een mooie challenge voor je, de Excel geld challenge! En die is tof 😊!

Waarom Excel

Excel is dé tool voor financiele overzichtjes. Hoeveel YNABs en Grips tools je ook gebruikt, Excel is supermakkelijk, alomtegenwoordig en hyperflexibel. Je kan ook gratis spreadsheets gebruiken zoals LibreOffice, die heb ik zelf ook! Voor het gemak gebruik ik verder de term Excel.

Veel banken hebben een exportfunctionaliteit van de rekeningen. Dit kan vrijwel altijd in CSV formaat. Dit kan je makkelijk in Excel importeren als een tabel. Daarmee is het wel erg makkelijk om je financiën op orde te krijgen.

Nog een reden noemde ik al, de flexibiliteit. Wil jij weten wat de standaarddeviatie is van je huishouduitgaven? Kan in Excel. Wil je filteren op alle omschrijvingen waar het woord “Jaap” in zit? Kan ook! Je kunt het zo gek niet bedenken, het kan allemaal.

Last but not least zijn de handige functies. Optellen en aftrekken uiteraard, maar ook lopende forecast en andere funky functies zoals XIRR.

Deze hele set aan mogelijkheden maakt Excel (op zelf programmeren in een computertaal na) het meest veelzijdige stukje tooling.

De challenge

Deze challenge duurt 7 dagen. Ga er maar even voor zitten, want het is me wat. Elke dag van de 7 dagen ga je namelijk iets nieuws leren en doen. En meer inzicht krijgen. Klaar? Go!

Dag 1: Installeer Excel of LibreOffice. Alle begin is moeilijk, dus raak niet te snel gedesillusioneerd door de wondere wereld van software. Als je hier al afhaakt kun je beter de abacus erbij pakken en een abacursusje doen.

Dag 2: Ga naar je bank, en download een export van je betaalrekening in CSV. Het maakt niet uit welke periode, maar een hele maand is handig. Bijvoorbeeld de maand juni van dit jaar. Importeer deze, let wel even op het juiste scheidingsteken. Aanschouw de glorie van je bankgegevens in Excel!

Dag 3: Stoei lekker mee met een plus een is twee! Selecteer de kolom met de bedragen, en maak er een totaal van. Gebruik hiervoor de functie SOM of, als je als een Spreadsheetnerd in de dop bent, autosom. Aanschouw het wondere inzicht. Je ziet meteen of je aan het einde van de maand minder of meer over hebt dan aan het begin! Lit!

Dag 4: We gaan een beetje gek doen. We gaan kijken hoeveel we aan verschillende zaken uitgeven. Als eerste stap gaan we FILTEREN. Door te FILTEREN bij bijvoorbeeld de omschrijving kun je alles selecteren van de zieltogende Hoogvliet bij jou in de buurt. Dan weet je meteen dat je volgende keer die bijnaoverdedatumverwentoetjes toch maar moet laten voor wat ze zijn. Want veel geld uitgegeven. Je kan gelijk meerdere posten selecten voor een mooi compleet plaatje. Chapeau!

Dag 5: Nu wordt het spannend. We gaan Meerdere Maanden importeren. Dit is wederom een uitstapje naar jouw geliefde onlineportaal van de bank. Download weer een maand aan bankregeltjes en importeer deze in Excel, maar nu in een nieuw tabblad. Vergelijk de getallen. Inmiddels heb je het al aardig onder de knie, dus speel een beetje met filters. Dan weet je hoeveel je uitgaven nou anders zijn. Denk ook even na over waar het hem nou in zit. Meten is weten zei ooit iemand, dus sleep die Meerdere Maanden binnen en bekijk de verschillen.

Dag 6: Nu je weet hoeveel je uitgeeft aan wat zijn we klaar voor de volgende stap. Het bijhouden van je spaarsaldo en investeringen. Nu wordt het een beetje vervelend omdat niet elke bank dit even fijn aanbiedt in CSV. Laat je niet van de kaart brengen en voer de gegevens desnoods zelf in. Nu heb je een overzicht hoeveel je hebt gespaard en geïnvesteerd. in het geval van aandeeltjes kun je een beetje in de min zitten dit jaar. Maakt niet uit, die doekoes pakken we wel weer terug. Toch fijn om te zien als het een plusje is. Voor een compleet plaatje doen we iets extra’s: een veld in je blad vullen met het beginsaldo van het jaar. Als het goed is kun je dat altijd vinden in een van de overzichten van de bank. Je weet wel, waar je ook de aangifte mee moet doen. Als de daarna een SOM maakt van dat saldo en het net berekende verschil, heb je het actuele saldo. Ja maar ho eens even, dat kan ik ook direct opzoeken. Klopt, maar dan zie je niet hoeveel je nou in de afgelopen maand hebt weggesluisd.

Dag 7: Heb je inmiddels een mooi overzicht opgebouwd met meerdere jaren van je betaalrekening en je spaardingetjes? Dan is het nu tijd voor de laatste stap van de challenge: de grafiek! Je hebt hier misschien een klein cursusje voor nodig, maar het heet ook niet voor niets een challenge. Je begint met een klein tabelletje waar je bijvoorbeeld je saldo per maand van je spaarrekening zet naast de naam van de maand. Zoiets:

Maart3000
April3400
Mei3700
Juni2700
Voorbeeld tabel

Dan doe je de magie via GRAFIEK MAKEN. Klaar! Easy peasy, no?

Na de challenge

Hier begint het uiteraard pas. Nu je Excel hebt ontdekt voor financieel overzicht kun je helemaal los gaan, zoals bijvoorbeeld Geldnerd. Je kan ook her en der vooraf gemaakte huishoudboekjes in Excel downloaden, maar ik ben er echt van overtuigd dat als je het (ook) zelf doet, je het meeste inzicht krijgt. En je kan sturen op doelen waar die appmakers nooit aan hebben gedacht, bijvoorbeeld op je 50e stoppen met werken.

Zodra je iets wil weten: maak een nieuwe spreadsheet, doe de berekening zelf. Maak fouten en krijg inzicht. Want hoe hipperdepip je de challenge ook maakt, gewoon aan de slag gaan met eigen tools en berekeningen brengt je uiteindelijk het verst. Er is niets dat je tegenhoudt!

  1. Hoi Uitklokken, wat een enorm grappig stuk!! Ik heb er erg om moeten lachen! Ook wel eens fijn naast alle serieuze verhalen in de financiële blogwereld!

Geef een reactie