Voor financiële ontwikkeling

Financiële planning

Ongelijkheid in beroepsgroepen

Ongelijkheid in beroepsgroepen

Ik kan niet minder gaan werken. Ook als ik dat graag wil. Het probleem is het werk dat ik doe. In de IT is een contract van minder dan 32 uur alleen weggelegd voor stagiair(e)s. Mijn vriendin M daarentegen krijgt geen contract voor méér dan 25 uur. Beroepsgroepongelijkheid? Ik denk dat er wel degelijk ongelijkheid is in beroepsgroepen wat betreft werktijden en flexibiliteit!

Aangezien bepaalde beroepsgroepen nou eenmaal oververtegenwoordigd zijn door óf mannen (IT) óf vrouwen (onderwijs) is het soms ook een sekseprobleem.

De IT is een werkveld waar veel banen beschikbaar zijn. Als je jezelf op Linkedin zet dan krijg je al snel aanbiedingen. Al deze aanbiedingen verwachten dat je minstens 32 uur beschikbaar bent.

Ik heb gemerkt dat in één keer van werken naar pensioen gaan misschien wel niet zo fijn vind. Geleidelijk aan minder werken, en langzaam aan andere activiteiten ontplooien, is meer iets voor mij denk ik. Als ik op een gegeven moment minder zou willen werken, zijn er gelukkig nog wel een paar opties.

HOT als IT-er

HOT staat voor Happiness, Opportunity, and Time rich. Minder werken is onderdeel van Time rich. Misschien ook wel Opportunity rich, omdat je de tijd hebt om kansen te pakken als die zich voordoen.

Een levensstijl die minder werken inhoudt? Dat is heel lastig voor mij. Tenminste, als je kijkt naar het aantal uren per week. Als je kijkt naar weken per jaar, heb je meer mogelijkheden.

Freelancen

Als je gaat freelancen kan je je eigen opdrachten kiezen. Je kan jezelf verkopen per uur (handjes aan het toetsenbord) of afspraken maken over resultaat. Bij freelanceopdrachten per uur geldt ook de verwachting van minstens 32 uur per week. Bij resultaatafspraken heb je meer flexibiliteit wanneer je werkt. Als je bijvoorbeeld na 20 uur al klaar bent, dan ben je daarna vrij tot je volgende afspraak. Dit is een van de zaken die wordt benadrukt in het boek “Een werkweek van 4 uur” van Timothy Ferriss. Hier zijn al best wat reviews over geschreven, bijvoorbeeld bij bij tidyminds en financemonkey. Maak afspraken over resultaat in plaats van inspanning, en je houdt meer tijd over.

Je kan ook trainingen geven in opdracht. Dan ben je één of een paar dagen zoet mee. Je moet wel goed voorbereiden. Als je een training al een paar keer hebt gedaan dan hoeft dat minder, dus dat zijn dan makkelijk gedraaide uren. Hiermee investeer je van tevoren je tijd in iets (voorbereiding) waar je op een later moment de vruchten van plukt: het daadwerkelijke geven van de cursus.

Je eigen product

Als je een eigen bedrijf hebt en iets verkoopt, dan kun je daar geld mee verdienen. Dit product is een applicatie op je computer, op het internet, of een IT-dienst.

Een eigen bedrijf is leuk, maar voordat je iets hebt opgezet moet je daar veel energie in steken. Je bent dan in plaats van minder, juist méér aan het werk. Je hoopt dan dat je op een gegeven moment minder (of normaal) gaan werken. Voordat je zover bent ben je wel een paar jaar verder.

Je kan ook een bedrijf opzetten om het later te verkopen. Dit kan veel geld opleveren. Je moet dan wel geluk hebben, want niet alle bedrijven zijn succesvol. Het is soms écht een kwestie van geluk, dus als het niet lukt is het niet meteen jouw fout.

Perfect

Het mooiste zou werk zijn waarin je zoveel werkt als je wil, maar wel de veiligheid van een vast contract, Dat zie ik niet zo snel ergens gebeuren. Ik heb ook geaccepteerd dat er ongelijkheid is tussen de verschillende beroepsgroepen.

Wat voor opties zijn er nog meer om minder te kunnen gaan werken in een beroepsgroep zoals de IT?

  1. Ik werk al jaren als freelancer in de IT. Mijn opdrachten zijn vaak op uurbasis. Tijdens de opdracht, die vaak een jaar duurt, heb je niet veel tijd. Maar na afloop heb je wel een aardige buffer en kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om één of twee maanden niets te doen. Proefpensioen noemt Tim Ferris dat dacht ik.

    • Reactie door auteur

      Dat is inderdaad een optie. Het is trouwens ook vaak mogelijk om tijdelijk onbetaald verlof te nemen, waardoor het effect gedurende die periode hetzelfde is.
      Helaas is dit niet hetzelfde als geleidelijk aan minder werken, het is nog steeds hollen of stilstaan. Wat mij fijn lijkt is om in de jaren voor mijn vroegpensioen geleidelijk aan af te bouwen van 40 uur per week naar 16 uur per week.

  2. Goed dat je hierover in gesprek bent gegaan met je werkgever. Een vriend van mij kreeg ook nul op rekest. Hij nam vervolgens een tijd lang een paar uur per week onbetaald verlof op. Zo wenden zowel hijzelf als zijn leidinggevende aan de nieuwe situatie en kon het contract uiteindelijk wél veranderd worden. Is dat misschien een idee? En dat dan iedere twee of drie jaar opnieuw?

    • Reactie door auteur

      Dat is inderdaad wel een idee. Ik geloof dat de regeling van onbetaald verlof niet zo vaak kan worden gebruikt, maar ik zou ‘m wel elke keer in kunnen zetten wanneer het kan.
      Het probleem is dan wel dat je weer van voren af aan moet beginnen als je van werkgever wijzigt. Dat zie ik echter niet écht als een probleem omdat je dat waarschijnlijk toch hebt besloten dat de overstap de moeite waard is.

      • Ik kan me voorstellen dat het veel gedoe is en dat moet het je waard zijn. Maar… wat helpt misschien… is dat je de weg vrij maakt voor héél veel andere IT’ers (vaak mannen) om hetzelfde te doen en op die manier niet alleen een bijdrage levert aan je eigen welzijn, maar ook aan die van hen. En bovendien lever je een bijdrage aan de emancipatie in beroepsgroepen. Dat is echt heel veel waard!

  3. Hmmm vervelend. Ik denk dat het wel afhankelijk is welk deel van de IT je werkzaam bent. Ik had precies hetzelfde probleem, maar dan bij een online marketing Agency. Klant is koning, dus 36 uur was het minimum. Uiteindelijk heb ik eind 2018 besloten om als freelancer te werken. Niet alleen voor de bovenstaande reden hoor. Maar toch. Ik werk nu veel meer, maar verdien ook veel meer.

  4. Henk

    Hier ook een IT-er. Het heeft er zeker ook wel mee te maken wat je in de IT doet. Sinds de geboorte van ons eerste kind (inmiddels 12 jaar geleden) ben ik 4 dagen gaan werken. Eerst 10 jaar als systeembeheerder. Toen kreeg ik zeker enkele keren per jaar in gesprekken de vraag wanneer ik weer fulltime ging werken. Sinds twee jaar overgeschakeld op Cybersecurity, in een rol die niet meer ‘operationeel’ is. Nog steeds hebben ze liever niet dat ik mijn 49 werken zou verminderen. Ik zou kunnen zakken naar 48, maar dat merk je vooral op de bankrekening, en minder in je dagelijkse leven verwacht ik. Maar ook bij mijn werkgever (financial) is <32 uur werken ‘not done’.

    • Reactie door auteur

      Ze kunnen je niet weigeren behalve als er goede, bedrijfstechnische redenen voor zijn. Als je 32 uur werken fijn vindt, gewoon gaan doen. Bij ons wordt langzaam maar zeker 4×9 ontmoedigd, en wordt het 4×8 met om de week een extra dag.
      Minder dan 32 uur krijg je er eigenlijk niet doorheen, 32 uur is het minimum.

Geef een reactie