Voor financiële ontwikkeling

Financiële planning, Hypotheek, Inkomen, Vermogen

Savings rate September 2020

Savings Rate September 2020

Dit is een update van mijn maandelijkse savings rate berekening. Ditmaal de savings rate van september 2020.

Afgelopen maand heb ik nog steeds rustig aan gedaan. Ik heb vanwege ziekte ook niet zoveel kunnen uitgeven. Ik ben echter wel begonnen met een nieuw crowdfunding platform: Crowdestate. Daarnaast heb ik ook weer extra groen belegd.

Berekening savings rate September 2020

Zoals altijd pak ik het spaarbedrag, en deel dat dan door de inkomsten.

Mijn inkomsten zijn per definitie 100%, en bestaan uit mijn voorlopige teruggaaf en mijn salaris. Deze maand heb ik er iets bij gekregen op mijn netto salaris. Dit heeft als reden dat we volgens de CAO een loonsverhoging van 3% hebben gekregen. Dit werkt uiteraard flink door op de savings rate.

SoortInkomsten netto
Salaris€ 5.088,43
Maandelijkse teruggave belastingdienst€ 225,00
Totaal€ 5.313,43
Geconverteerde PBW€ 934,47
Totaal inclusief PBW€ 6.247,90
Inkomsten september 2020

SoortNettoSparenSparen zonder PBW
Premie bankspaarhypotheek€ 697,2811,16%13,12%
Pensioenbeleggen€ 200,003,20%3,76%
Gewoon beleggen€ 200,003,20%3,76%
Crowdsourcing en crowdlending€ 400,006,40%7,53%
Groene beleggingen€ 612,009,80%11,52%
Geconverteerde PBW€ 934,4714,96%0%
Totaal48,72%39,70%
Savings rate september 2020

Wijzigingen savings rate

Bij de gewone beleggingen heeft zich een ware veldslag afgespeeld door een flinke herschikking van mijn beleggingen. Dit heeft flink wat aan transactiekosten opgeleverd. Dit verreken ik intern bij de beleggingen, dus het heeft geen invloed op de savings rate. Hier heb ik gewoon weer het standaard bedrag van € 200 ingelegd.

Ook de hypotheekpremie en pensioenbeleggen hebben weer de standaard inleg gekregen.

Bij crowdlending is er wel wat gewijzigd: Naast twee keer € 100 inleggen bij Mintos heb ik me ingeschreven bij Crowdestate. Hier heb ik vervolgens in september € 200 van mijn geld aan toevertrouwd. Bij Hoe ik mijn vermogen verdeel had ik de vraag gesteld of iemand me een tip kon geven voor diversificatie van mijn crowdlendingportefeuille. Mzzl kwam hierop met de suggestie van Crowdestate. Dus als het misgaat is het de schuld van Mzzl! Nee hoor, geintje! Ik heb zelf ook uiteraard onderzoek gedaan en gezocht naar reviews van het platform. Vooral de goede autoinvest functie spreekt me aan. Ik ben ben benieuwd wat er uit gaat komen.

Mijn groene belegging bij Meewind heeft weer een extra dikke inleg gekregen, net zoals vorige maand. Ik verwacht dat in oktober weer te gaan doen.

Voor september 2020 komt mijn totale savings rate uiteindelijk uit op 48,7%, en 39,7% als je de pensioensbijdrage werkgever niet meetelt. Ik hou, net zoals vorige maanden, nog steeds wat extra geld achter de hand voor als de beurs dit jaar weer flink naar beneden gaat. Dit had ik voor september verwacht, dus zit ik me steeds meer af te vragen of ik geen fout heb gemaakt. In principe hebben we nog de rest van het jaar, dus we gaan het zien. Misschien is wat geld achter de hand houden wel niet iets voor mij en moet ik nóg wat emotielozer gaan inleggen…

 1. Nette Savingsrate ook uitklokken en lekker constant tussen de 30% en 50% de afgelopen maanden!
  Die bedragen lopen al lekker op!

 2. Mooie savings rate uitklokken. Je weet wat de data zegt, uiteindelijk telt alleen je savings rate en je rendement richting FO.

 3. Netjes zeg! Zelf tellen we de reguliere aflossingen op de hypotheek niet mee bij onze savings rate, misschien wel leuk om een keer te doen, ben benieuwd waar we dan op uit komen :).

  Hoe doe je dat precies met de PBW? Is dat de inleg die je zelf doet aan je pensioenfonds of het gedeelte van de werkgever? Of allebei? Die neem ik ook nooit mee, al is dat toch weer €400 bruto per maand…..

  • Hi Saska, leuk dat je reageert.
   Wij tellen de aflossing wel mee omdat het kapitaal opbouwt. Het zit dan wel vast in stenen, dus we kunnen het niet voor alles gebruiken. Maar mocht het nodig zijn dan is verkoop een optie.

   Ik reken alleen de bijdrage mee die de werkgever doet. De eigen bijdrage tel ik niet mee. De redenering is als volgt: als mijn werkgever dit bedrag had uitbetaald dan krijg ik extra geld. Het is dus “verborgen” of iets correcter, uitgesteld loon. De eigen bijdrage is niet verborgen, het gaat van mijn loon af. Als ik dit zelf zou regelen zou het er ongeveer hetzelfde uitzien, want van bruto loon.

Geef een reactie