Voor financiële ontwikkeling

Hypotheek

Hypotheekupdate januari 2023

Hypotheekupdate januari 2023

Eens per zoveel tijd geef ik een korte update hoe het er voor staat met onze hypotheek. Deze hypotheekupdate bevat de laatste stand per januari 2023.

Waar 2021 heel erg saai was wat betreft hypotheek, kun je 2022 gerust een jaar noemen waar veel is gebeurd op hypotheekgebied. We hebben een stuk van onze overwaarde verzilverd, wat leidt tot een extra hypotheek naast de al bestaande bankspaarhypotheek en aflossingsvrije hypotheek.

De extra hypotheek

Deze extra hypotheek is een aflossingsvrije hypotheek in box 3 van € 64.300. We hadden nog een klein plukje aflossingsvrij in box 1 staan. Deze hypotheek heeft dus andere kenmerken dan degene die we al hadden.

Ten eerste is de hypotheek in box 3, waardoor we deze ook in box 3 als schuld kunnen opgeven. De belastingdienst vertelt ons dat dit onder andere geldt voor:

“(hypotheek)schulden die u niet in box 1 mag aftrekken, omdat de schuld niet tot de eigenwoningschuld hoort”

Deze drempel is voor 2022 een bedrag van € 6.400. Dat geeft initieel een schuld van € 57.900 in box 3. Aangezien we ook wat vermogen hebben is dit een fijne aftrekpost. Het scheelt een slok op een borrel. We kunnen dit helaas nog niet aftrekken, maar het geld dat er uit vrij kwam wordt ook niet belast. Dit vanwege de peildatum van 1 januari.

Deze hypotheek wil ik wel gaan aflossen in de komende 10 jaar. Hiervoor heb ik een klein sneeuwballetje van € 40 de berg afgegooid. Ik wil namelijk elke maand ongeveer hetzelfde bedrag betalen aan rente en aflossing. Het is nu nog een bescheiden € 110 aan betaalde rente die ik afroom naar € 150. Dat zet nog geen zoden aan de dijk, wellicht ga ik deze sneeuwbal in de toekomst groter maken. Eerst maar eens weer aan het werk

Hypotheekupdate in cijfers

Het aflossingsvrije gedeelte in box 1 staat er nog hetzelfde voor. Bij de spaarhypotheek heb ik € 13.000 extra ingelegd, betaald vanuit de nieuwe aflossingsvrije box 3 hypotheek. En van die nieuwe hypotheek heb ik dus ook al het één en ander afgelost, al is het maar een beetje.

In 2022 hebben we € 7.699,71 aan hypotheekrente betaald. Dit is meer dan de voorgaande jaren vanwege de extra hypotheek. Het grootste gedeelte van deze rente is aftrekbaar, zodat het netto toch een stuk minder is.

We hebben € 7.982,04 aan spaarpremie betaald. Dat is ongeveer € 240 minder dan vorig jaar. We hebben flink wat stortingen gedaan, elke storting verlaagt de spaarpremie en verhoogt de rente die we ontvangen.

Met de extra stortingen en de ontvangen rente is de spaarpot van de spaarhypotheek flink gegroeid. De rente over 2022 was € 2.692,16. Met de storting erbij opgeteld is dat € 15.692,16 extra in de spaarpot van de bankspaarhypotheek.

Als we kijken naar ons huis als vermogen dan zijn we er op achteruit gegaan. De WOZ-waarde is € 1000 hoger, de spaarpot is voller. Maar er is een flink grote extra lening afgesloten op het huis. We zijn er in totaal niet armer op geworden want een flink bedrag daarvan hebben we belegd. Daarom lig ik hier absoluut niet wakker van.

De hypotheekpagina heeft hiermee weer een update gekregen.

Geef een reactie