Voor financiële ontwikkeling

Inkomen

Dit is mijn salaris!

Dit is mijn salaris!

Het heeft even geduurd voordat ik het idee kreeg om wat meer te delen over mijn financiële situatie. Hier deel ik iets spannends: dit is namelijk de hoogte van mijn salaris!

Voordat ik het deel, moet mij nog even iets van het hart. Ik verdien op dit moment goed, maar dit is zeker niet altijd zo geweest. Ik heb best wat jaren slecht verdiend. Hard werken voor weinig geld. Ik heb ook soms geen werk gehad, al was dat gelukkig maar kort. Ik ben pas goed gaan verdienen in de laatste paar jaar, ik ben op dit moment 43 jaar.

Waarom ik dat zo inleid? Omdat ik bang ben voor negatieve reacties. We hebben in Nederland toch wel een beetje een afkeer van degenen die zogenaamd succesvol zijn. Die zullen wel over lijken zijn gegaan, of die hebben hun hele leven geluk gehad en een rijke pappie die ze alles geeft. Nou, ik niet. Ik heb wel geluk gehad. Geluk dat ik gezond ben. Geluk dat ik een goed stel hersenen heb. Geluk dat ik toevallig een gewild vak heb gekozen. Daar ben ik dankbaar voor. Want daardoor heb ik nu genoeg inkomen om te sparen voor vroegpensioen, zonder naar mijn gevoel ook maar iets in te leveren.

Elk huisje heeft zijn kruisje. Iedereen heeft zijn problemen, en iedereen heeft te maken met kleine en grote tegenslagen. Ik ben ook niet gespaard gebleven. Het is niet voor niets dat ik het in de vorige paragraaf had over “zogenaamd” succesvol, want “succes” in inkomen betekent niet perse dat je ook gelukkig bent, liefde kent, of rust hebt in je hoofd. En dat is okee. Wat ik nu deel is dan ook een momentopname van één enkel aspect, en zegt niet zoveel over de andere duizenden facetten die het leven heeft.

Dit is mijn werk

Ik werk als IT manager bij een groot bedrijf, waar veel mensen werken. Mijn team bestaat dan ook uit IT-ers. Het is grappig om te zien dat de manager niet perse het meeste verdient, er zijn mensen in mijn team die meer verdienen of hebben verdiend. En dat is maar goed ook, want zij doen het grootste gedeelte van het echte werk! IT specialisten zijn enorm duur, zeker als je een ZZP-er moet inhuren met zeer specialistische kennis.

Sowieso worden IT-ers goed betaald. Zonder er verder inhoudelijk op in te gaan, kan ik je vertellen dat het mentaal uitdagend is. Je hebt een bepaald abstractieniveau waar je in moet kunnen denken, en je moet goed zijn met cijfers en wiskunde. Het is niet voor niets dat er zich onder de geïnteresseerden in persoonlijke financiën en financiële onafhankelijkheid relatief veel IT-ers bevinden.

Dit is mijn salaris

Hier komt ie dan: elke maand wordt er € 4880 bijgeschreven op mijn rekening, dat is dus mijn netto salaris. Ik werk contractueel 40 uur per week. Ik heb ook wel periodes dat ik moet overwerken, en dat is dan altijd onbetaald. Terecht ook denk ik, je mag dat bij zo’n salaris best verwachten. Dit salaris is inclusief vakantiegeld, dertiende maand, en overige toeslagen. Ik zit bijna bovenaan mijn schaal, dus veel meer zal het niet worden. Promotie zie ik voorlopig niet gebeuren, en heel eerlijk gezegd vind ik dat ik al meer dan genoeg salaris krijg.

Nu mijn salaris bekend is zal ik de maandelijkse updates over mijn savings rate ook inkleuren met concrete bedragen.

Ik vind het heel spannend om mijn salaris te delen. Dit geeft jullie en mezelf een beter inzicht in hoe ik mij voorbereid op niet meer hoeven werken. En zeg nou zelf, gluren bij de buren is best leuk. Ik had het trouwens niet durven delen als ik onder mijn eigen naam had geblogd.

Ben jij open over je salaris?

 1. Marja

  Mooi salaris! Dapper om dit met iedereen te delen.

 2. Mooi salaris en wat tof dat je het deelt! Mijn salaris is minder dan de helft van jou 😁

 3. Mooi toch! Kun je goed van leven in NL en tegelijkertijd maandelijks investeren :-)

  Overwerk onbetaald? Hoe zit het met het uitklokken dan? :P

 4. R

  wow, wat een gigantisch mooi salaris.

  Werk zelf als Functioneel it beheerder in een ziekenhuis, maar mijn bruto[ salaris is al ruim 800 euro lager dan jouw netto salaris.
  En in mijn functieomschrijving is gespecialiseerd IT specialist.
  Oh en ik ben ook nog eens al 54….maar geef geen leiding en dus geen manager

  • Reactie door auteur

   Het verschilt nogal per branche. Ik gaf het al aan: ik heb ook langere tijd een stuk lager salaris gekregen. En dan heb ik het over een factor 2 bruto. Sommige branches betalen gewoon minder. Of dat voor de gezondheidszorg geldt, weet ik trouwens niet.
   Uiteindelijk gaat het er om dat je blij bent met je huidige werk en salaris. Staar je ook vooral niet blind op het mijne, want ik realiseer me maar al te goed dat mijn salaris hoog is, ook voor een IT managementfunctie.

 5. Ziet er goed uit!
  Werk zelf ook in de it en herken dus je verhaal. Management is niets voor mij, maar val wel in jou categorie “experts”. Ik verdien daardoor ook leuk. Maar enkele zzpers om mij heen verdienen nog leuker. En zeker meer dan management

 6. Wat goed, die openheid. Ik probeer het zelf ook. Ik ben zzp’er, freelance schrijver, dus mijn inkomen fluctueert, maar het komt neer op € 2.500 – € 3.000 per maand.

 7. Hoi Uitklokken, heel goed dat je dit durft te delen! Prima dat je het toelicht maar is voor mij niet nodig. Ik weet dat de hoogte van een salaris afhangt van vele factoren, om er een paar te noemen wat je ervoor voor moet doen, hoeveel verantwoordelijkheid je hebt en wat je er al vanaf jongere leeftijd voor hebt gedaan. Een goed stel hersens helpt, maar er zijn ook mensen die dat niet hebben en zeker zo goed verdienen. Vele factoren tellen mee. Geniet er van en ga zo door met je toekomstplannen voor een vroegpensioen!

 8. Interessant om te lezen en een mooi bedrag wat je iedere maand mee naar huis mag nemen!

  We hebben de zelfde functie en bijna vergelijkbare leeftijden (39), maar toch verdien je aanzienlijk meer. Ik vermoed dat de regio, omvang van het bedrijf en teamgrootte hier een rol in speelt.

 9. Wendy

  wat een goed geschreven blog, waarin ook ruimte is voor andere belangrijke zaken dan geld.

  Ik vraag me af aan hoeveel mensen je leiding geeft. Ik heb eigenlijk geen idee hoe dat correleert met een salaris. Jij?

  • Reactie door auteur

   Ik heb leiding gegeven aan een team van ongeveer 7 man. In principe heeft mij dat geen extra geld opgeleverd. Ik weet echter wel dat bij de meeste bedrijven de enige mogelijke promotie richting management is. Er is dus wel ergens correlatie. En hoe meer “niveaus”, ho meer je verdient over het algemeen.

 10. Wat is je totale jaarsalaris bruto?

Geef een reactie