Voor financiële ontwikkeling

Inkomen, Uitgaven

Persoonlijke inkomsten en uitgaven

Persoonlijke inkomsten en uitgaven

Ik ben er klaar voor. Klaar om iets nieuws te leren, en om weer wat taboe te doorbreken. Ik wil graag mijn persoonlijke inkomsten en uitgaven delen. Wat er in komt en wat er uit gaat is best persoonlijk. Dus dat is wel even spannend!

Er waren wel meer onderwerpen waar ik over had willen bloggen. Maar waarover? Ik blog al maandelijks over de hoogte van mijn spaarpercentage, ook hoe ik die bereken. Wat is nou het interessantst voor lezers van uitklokken.nl? Om het voor mezelf makkelijk te maken, vroeg ik het aan “het internet”, in dit geval Twitter.

Het zijn de uitgaven en inkomsten geworden. Mijn persoonlijke kasboek. Ik ga dus nog niet delen hoeveel ik waard ben, of hoe dicht ik tegen het behalen van mijn financiële doelen aanzit. Budgetteren lijkt niemand op te wachten. We gaan het hebben over wat er in mijn portemonnee gebeurt.

Voordat we gaan kijken naar exacte bedragen, is het wel handig om te weten hoe het geld in ons gezin “stroomt”. Dat is de basis waarop we kunnen bouwen en uitweiden. Onderstaande plaatje maakt hopelijk veel duidelijk.

Structuur rekeningen

M krijgt salaris, waarvan ze een vaste bijdrage doet aan de gezamenlijke rekening. De rest gaat naar haar eigen rekening. Hetzelfde geldt voor mij. We krijgen ook een maandelijks voorschot op de teruggave van de belastingdienst. Deze gaat direct naar de gezamenlijke rekening.

De gezamenlijke rekening wordt voornamelijk voor de gedeelde vaste lasten gebruikt. Hoe dit er uit precies uit ziet kom ik later op terug. Er zijn ook zaken waarvan ik de kosten op me heb genomen, zoals de auto. Die betaal ik van mijn eigen rekening. Ik heb me nooit zo beziggehouden met welke kosten waar vandaan komen, ik zie deze blogs dan ook als een mooie gelegenheid om hier wat regels in aan te brengen.

Van mijn eigen rekening betaal ik mijn persoonlijke uitgaven, zoals abonnementen op tijdschriften die M niet leest. Ook doe ik hiervandaan mijn investeringen en aflossingen op de hypotheek.

De rekening van M ga ik hier niet behandelen. Ze moet zelf weten waar ze haar geld aan uitgeeft. Ook al zou ik zelf die uitgaven niet doen, ik ben haar baas niet!

Het plaatje hierboven toont nog niet de spaarrekeningen die we hanteren, en de bedragen. Dat komt in volgende blogposts.

Ik vind het nu al spannend. Zou jij de bedragen van je persoonlijke inkomsten en uitgaven delen op internet?

 1. SB

  Wij doen dit op precies dezelfde manier, behalve de teruggave van de belastingdienst.

  Wij ontvangen dit niet maandelijks maar zien dit pas als we de aangifte inkomstenbelasting invullen. Als er nog een teruggave is dan wordt dit medio juni/juli op onze eigen rekening gestort.

  • Reactie door auteur

   Hi SB, welkom op mijn blog!
   Gaat de teruggave dan wel naar de gezamenlijke rekening? Of verdelen jullie het tussen de rekeningen?

   • SB

    Dank je wel!

    Wij doen gezamenlijk aangifte. Naar aanleiding van de verdeling in de aangifte krijgt ieder, op de eigen rekening, een deel terug van de belastingdienst. Onderling trekken we het zelf weer recht.

 2. Hoi Uitklokken, zoals je weet deel ik informatie over inkomsten en uitgaven op mijn site. Dit trekt veel lezers waardoor ik weet dat mensen het interessant vinden. Ik blog anoniem waardoor ik deze informatie ook wat makkelijk openbaar maak. Overige informatie (spaarsaldo, waarde huis en ander bezit) deel ik niet. In ons huishouden van twee personen zijn we allebei financieel onafhankelijk en we hebben een beetje aparte verdeling van de kosten, maar deze verdeling past ons al 20 jaar heel goed! Leuk om straks van jou de inkomsten en uitgaven te lezen!

 3. Ik kan de weifeling voorstellen om bepaalde zaken te delen. Voor mij ook een belangrijke reden om anoniem te bloggen wat dat betreft. Hoewel ik het op zich interessant vind om iemand zijn inkomsten en uitgaven te zien ga ik meer voor andere inhoud. Gelukkig is er zo voor ieder wat wils!

  Overigens doen wij onze financiën op dezelfde manier m.u.v. onze belastingteruggave, die doen we 1 keer per jaar. :)

  • Reactie door auteur

   Er is zeker voor ieder wat wils. Ik probeer ook vooral zelf beter te worden door te delen. En dit is iets waar ik wel eens wat beter naar wil kijken.
   Belasting eens per jaar is ook wel handig. Het is alleen helaas niet mogelijk om, als je eenmaal maandelijks iets terugkrijgt, dit te stoppen. Dus we blijven het doen.

 4. Enkele jaren geleden ben ik begonnen met het delen van de uitgaven. Mondjesmaat ben ik ook daarna over inkomsten en spaarrekeningen gaan praten en sinds vorig jaar ook over onze nettowaarde. De eerste keer is spannend. Daarna draai je je vingers er niet meer voor om en gaat bloggen een stuk makkelijker erover!
  Ik ben benieuwd!

 5. anoniemen

  Hoi Uitklokken. Ik vind inkomsten en uitgaven heel boeiend om te lezen. In bedragen ipv in percentages. Een Voorlopige Teruggaaf van de BD kan je stopzetten door nogmaals het online formulier in te vullen en daarbij de hypotheek op 0 te zetten, zo heb ik het voor onze dochter ingevuld. Staat duidelijk uitgelegd op de site van de BD. Groet, Marije

Geef een reactie