Voor financiële ontwikkeling

Inkomen

Starten met een webwinkel?

Starten met een webwinkel?

Het spookt al een tijdje door mijn hoofd om naast mijn fulltime baan wat meer inkomen te verdienen. Nu ga ik gewoon door met mijn huidige baan, dus het hoeft niet vanaf het begin genoeg te zijn om van te leven. Ik speel met de gedachte om te gaan starten met een webwinkel, naast mijn huidige baan.

Ik heb al eerder een eigen zaak gehad, waar ik het een en ander van heb geleerd. Je moet doen wat je leuk vindt, je moet er ook goed in zijn, en je hebt focus nodig om er een succes van te maken. Hier wordt het tricky, want ik kan de webwinkel zelf prima managen met mijn technische achtergrond, maar ik weet nog niet of ik het leuk vind. Ook zal deze webwinkel niet mijn volledige focus hebben, aangezien ik het naast mijn fulltime baan doe. Waarom begin ik er dan tóch aan? Het is iets raars. Aan de ene kant weet je dat het geen groot succes zal worden, aan de andere kan ga je het toch doen. Waarom is dat?

Starten is leuk, maar die webwinkel dan?

Nou dat doe ik dus toch niet. Wat een anticlimax. Klein stukje zelfhaat, ook. Een biervriend begint een webwinkel, en ik denk meteen: dat wil ik ook, wat gaaf, leuke bijverdienste. Meteen knallen met hosting, domeinnamen, een webwinkel inrichten. Ik had alles in een handomdraai live. Zo makkelijk is dat namelijk. Zeker als je technisch bent zoals ik.

Maar dan? Is het draaien van een winkel in bieren uniek? Zeker niet. Het is een vechtersmarkt. Je hebt een behoorlijke investering in online marketing, anders doe je niet mee. De administratie. De stroom post en telefoontjes die je krijgt als je ingeschreven staat bij de KvK. De BTW aangifte. Zakelijke rekeningen. Wanneer kan ik op vakantie? Dat soort vragen waar je gewoon een gedegen ondernemersplan voor moet schrijven voordat je begint. Ik zou waarschijnlijk eindigen met het opdrinken van mijn eigen bieren, en mezelf in slaap huilen.

Verdorie, ik ben ook zo impulsief wat dit betreft. Ik heb nu geld weggegooid aan webhosting (niet veel, maar toch meer dan 60 euro) terwijl ik die niet ga gebruiken.

Het komt misschien doordat ik me de pleuris verveel thuis, of omdat ik wat extra inkomen bij elkaar wou verdienen, of dat ik zo’n biersnob ben dat ik er mijn werk van zou willen maken. Waarschijnlijk een beetje van allemaal.

Ik ben een techneut, en ook ondernemer geweest. Een eigen bedrijf ben ik dus constant mee bezig in mijn hoofd. Maar niet dit. Piet van om de hoek kan een webwinkel in bier beginnen. Ik heb een ander idee, wat wél zou kunnen werken, maar dat kost veel meer tijd, geld en is veel risicovoller. Maar dat is dan ook écht ondernemen. Ik ben er denk ik nog niet helemaal klaar voor.

Intussen staat mijn mooie webwinkel te glanzen op internet. Ik haal hem er af, maar misschien bedenk ik me wel een keer. Maar dan met een business plan.

Heb jij er wel eens over nagedacht een webwinkel te beginnen?

 1. Is het misschien een idee om je webshop idee te verkopen op Sitedeals of iets dergelijks? Zelf heb ik daar geen ervaring mee, maar proberen (en die €60,- deels terugverdienen) kan altijd natuurlijk!!

  • Reactie door auteur

   Hee, die site kende ik nog niet! Bedankt daarvoor, B :)
   Ik denk dat ik voor nu de domeinnamen maar even hou. Ik kan er altijd voor kiezen om ze niet te verlengen. En de hosting kan niet los worden verkocht van de domeinnaam, en die laat ik zeker gewoon verlopen.

 2. Een webwinkel zal ik niet snel beginnen. Daar komt wat mij betreft teveel gedoe bij kijken. Ik herken wel je dadendrang. Vliegensvlug iets opzetten om er vervolgens achter te komen dat het misschien toch niet helemaal is wat je wilt.

 3. Bart

  Inderdaad herkenbaar. Jaren terug heb ik mezelf een 24-uurs nadenk limiet opgelegd om niet voor elk idee de domeinnaam meteen te registreren ;)

Geef een reactie