Voor financiële ontwikkeling

Ongecategoriseerd

Minder apps op mijn telefoon

Minder apps op mijn telefoon

Het is alweer een tijdje geleden dat ik het aantal apps op mijn telefoon drastisch verminderde. Sommige apps heb ik later weer geïnstalleerd en sommige bleven weg. Alsnog heb ik minder apps op mijn telefoon dan vroeger.

Eigenaars van een smartphone hebben vast wel eens meegemaakt dat de telefoon vol is. De ruimte is dan volledig ingenomen door wat er allemaal op je telefoon staat. In de praktijk is dat vooral plaatjes en filmpjes. Bij mij waren de “leuke filmpjes” die ik via WhatsApp kreeg de grootste boosdoener. Mannen met bierbuiken die van kinderglijbanen gleden en doorschoten. Wat enigjes! Hoeveel meuk er op die manier de wereld in is gelanceerd…

Ondanks dat de apps op zich wel meevielen heb ik ook een paar apps vanwege hun grootte moeten verwijderen door ruimtegebrek. Ik heb een navigatieapp die door het downloaden van landen makkelijk een paar gigabyte aan geheugen inneemt. Mailapps worden ook al snel groot als je veel mail hebt met bijlages of plaatjes erin.

Gewoon minder apps

Maar eigenlijk heb ik de meeste apps weggegooid omdat ik niet gestoord wil worden. Een bliepje hier, een trillinkje daar. Het scherm staat vol met apps met badges. Je weet wel, zo’n bolletje in de hoek van je app die aangeeft dat er iets is gebeurd. FOMO zorgt er voor dat je dan toch even checkt. Zelfs gerenommeerde partijen gebruiken de term, dus het is echt. Maar dan komt de teleurstelling. Weer niks belangrijks. Me dunkt, als het belangrijk is word ik wel gebeld.

Hier wilde ik dus vanaf. Ik heb het al eens gehad met Twitter die ik van mijn telefoon heb gegooid. Daarna volgde nog een hele bubs. En uiteindelijk bleef de hoeveelheid apps redelijk constant.

Deze apps heb ik nog op mijn telefoon

ABN AMRO, omdat inloggen met de app veel makkelijker is dan met zo’n apparaat en een pas die ik nooit bij me heb.
Albert Heijn, vanwege betalen met een QR-code en even snel kijken hoe laat de bezorger komt. En de bonusbox activeren.
Bankieren (ING), zelfde reden als bij de ABN AMRO, plus dat ik makkelijk in de gaten kan houden of er nog geld op de rekening staat. Gebruik ik ook voor iDEAL-betalingen.
Brivo Pass, Omdat ik op kantoor een app nodig heb om deuren te openen. Hier heb ik echt een hekel aan. Fun fact: doet het niet zonder internet. En er is een deur in de garage.
DuckDuckGo, een privacyvriendelijke browser.
Fitbit, om mijn polsband uit te kunnen lezen.
KLM, om de digitale boardingpass.
Maps (Google), hier heb ik een haat/liefdeverhouding mee. Geeft veel data weg, maar o-zo-handig.
Nine, een heel fijne e-mailcliënt.
ONVZ, om snel te kunnen declareren met een foto.
Outlook, om de locatie te vinden als ik van meeting naar meeting ren.
Signal, voor privacyvriendelijke berichten.
Spotify, om muziek onderweg te kunnen luisteren.
WhatsApp, waar ik al heel lang vanaf wil maar anderen vertikken het gewoon om over te stappen naar iets anders geven graag alles aan Facebook vinden het heel handig.
Yellowbrick, om te parkeren.

Verder heb ik 7! apps voor security (MFA, passwords), Wat Samsung meuk die ik niet kan verwijderen en wat “library apps” die alleen passief worden gebruikt, zoals de printer en Acrobat Reader.

Nog steeds is het te veel

De hoofdreden om minder apps op mijn telefoon te hebben is dat ik niet elke seconde op dat ding wil kijken. Dat lukt niet. Ik heb een browser voor nieuws. Ik check het saldo van de twee bankapps te vaak. Ik bekijk elke e-mail die binnenkomt. En ik kijk te vaak hoeveel stappen ik heb gezet, ook als ik dat gewoon op mijn pols kan zien.

Dus heb ik nog steeds een reflex om te kijken. Het probleem is nog niet opgelost. Er zijn nog een paar apps die ik zonder veel pijn kan lozen. Dat zijn echter niet de apps die ik het vaakst gebruik.

Eventuele oplossingen

Hoe kan ik mijn telefoongebruik dan toch verminderen? Een paar opties komen bovendrijven:

Een telefoon kopen zonder apps. Dit kan dan een dumbphone zijn of een minimalistische smartphone. Het nadeel hiervan is dat ik vrij veel moeite moet doen om sommige dingen nog te doen. De belangrijkste daarvan is MFA. Bij de ING inloggen lukt niet meer zonder app. Ik kan de deuren op mijn werk niet meer open maken. De rest kan ik met wat moeite omheen werken.

Alle (te)veelgebruikte maar niet absoluut noodzakelijke apps eraf gooien. Geen e-mail app, geen browser meer. Geen ABN AMRO app. Er blijft dan nog weinig aantrekkelijks over. Spotify mag nog wel, omdat ik voor muziek luisteren niet naar mijn scherm kijk.

Ik moet er nog even over nadenken. Herken je dat je te vaak naar de telefoon staart?

  1. C. van Duyveland

    Herkenbaar verhaal! Ik ben begonnen met het uitzetten van alle meldingen. Daardoor werd ik veel minder gestoord. Vervolgens alle apps die ik veel te vaak tussen de bedrijven door check, zoals nieuws en linkedin, op een aparte pagina gezet. Uit het oog, uit het hart. Dat heeft mijn telefoongebruik al sterk verminderd. Thuis leg ik ‘m op een plank, dus uit mijn buurt. Dat brengt mij minder in de verleiding om te ‘scrollen’ als ik even niks doe. Deze drie maatregelen verminderen mijn telefoongebruik enorm!

    • Reactie door auteur

      Dat werkt inderdaad heel goed! De eerste stappen die ik maakte had ik nog niet eens beschreven.
      Zet je telefoon op stil
      Geen telefoon in de slaapkamer
      Geen apps op het homescreen (op bellen na), ook geen widgets
      Veel apps “verbergen” in een map
      Een saai thema op je telefoon

      En toch was het niet genoeg :(

    • Hier ook alle meldingen, behalve Whatsapp, uitgezet. Social Media apps op aparte pagina. Niet storen tussen 1900 en 0700 uur aan, behalve voor vader en echtgenoot in geval van nood. Heb weinig last van FOMO.

Geef een reactie