Voor financiële ontwikkeling

Pensioen

Coronapensioen

Coronapensioen

We zitten thuis in Nederland. We werken thuis voor zover kan, we gaan niet meer naar de kroeg. Sociale gebeurtenissen zoals verjaardagen vieren of een avondje met vrienden afspreken worden op een laag pitje gezet. Gelukkig is niemand die ik ken ziek. Daarom betekent corona (de ziekte COVID-19) voor mij vooral veel binnen zitten. Ik hoef niet meer de deur uit om naar kantoor te gaan. Een soort coronapensioen.

Huh? Waarom trek je die rare vergelijking, Uitklokken? Coronapensioen, echt?

Sommigen zijn bezig met zo vroeg mogelijk met pensioen gaan. Bijvoorbeeld in de FIRE gemeenschap. Het “RE” staat voor Retire Early. Dat kun je doen als je niet meer hoeft te werken om tot het einde genoeg geld te hebben om van te kunnen leven. Van het rendement op je vermogen, bijvoorbeeld. Dit is hetzelfde als het ouderwetse rentenieren.

Ik hoef de deur niet meer uit, net zoals als ik met pensioen zou zijn. Er is wel een verschil, want ik moet nu natuurlijk wel werken, het is geen vakantie. Maar toch. Er is best veel hetzelfde. Samen thuis, geen file, geen dure lunch op werk (I know, I know), en vooral veel zitten. Ik kan nergens naartoe dus verveel ik me.

Dat laatste merk ik echt. Dat ik me verveel. Ik loop tegen de muren op, ik ijsbeer door de woonkamer. Het gebrek aan activiteiten gaat me nog wel enorm opbreken.

Dit heeft me aan het denken gezet. Voelt het zo als je met pensioen bent en niet zo gezond meer bent? En dus nergens naar toe kan? Voelt het zo opgesloten als je in een tehuis woont? Brr, vreselijk. Hoewel ik niet eenzaam ben (heb natuurlijk M in mijn leven) is gekluisterd aan huis zitten verschrikkelijk. En ik ben nog wel een introverte nerd! Laat staan als je extravert bent, dan moet deze periode verschrikkelijk zijn.

Zo’n pensioen wil ik dus niet. Dan maar niet eerder met pensioen, als dat in houdt dat je je maar verveelt. Als al je vrienden nog gewoon werken, en je dus een groot gedeelte van de tijd op jezelf aangewezen bent. Hier moet ik goed over nadenken. Met vroegpensioen zonder plan is misschien toch niets voor mij. Een geleidelijke afbouw van werk, en opbouw van andere activiteiten past misschien beter bij mij. Zou een verlate HOT ook een optie zijn?

Allemaal vragen waar ik nog maar eens over moet nadenken. Bloggen helpt me hierbij. Heel vroeg met pensioen gaan klinkt misschien fantastich, maar dit coronapensioen doet me wel even schrikken.

Hoe word jij door het coronavirus geconfronteerd met het idee van pensioen? Of als je al met pensioen bent, wat is er voor jou in deze tijden veranderd?

 1. Alleen veel minder bewegingsvrijheid wat ik erg wennen vind en wat zorgen dat ik of anderen niet besmet raken, verder vermaak ik me nog steeds prima. Activiteiten opbouwen voordat je stopt met werken is wel belangrijk.

  • Reactie door auteur

   Mooi dat je je nog niet verveelt, Mr. FOB. Ik dacht laatst ook dat ik meer tijd moet vrijmaken voor andere zaken, maar dat is mentaal minder makkelijk dan ik dacht. Ik wil namelijk wel mijn savings rate behouden…

   • Vera

    Juist veel activiteiten in en om huis mogen nog wel en kosten niks/weinig. Denk aan klussen, wandelen, tuinieren, (beter) leren koken, eindelijk opruimen, etc etc.
    Maar ik snap je wel hoor, met je savingsrate!

 2. Mijn man en ik zijn al jaren met pensioen ( niet vervroegd). Ook voor ons valt er op dit moment een stukje sociaal leven weg, maar we vervelen ons niet.
  De dingen waar je je mee bezig houdt, na je pensionering, doe je in een rustiger tempo. Je leest kranten en boeken intensiever. Eten bereid je met meer aandacht en tijd.
  Jezelf bezig houden moet je weer leren na een druk bestaan( met werk en gezin). In het begin zit je nog in de modus van zoveel mogelijk doen in weinig tijd. Het duurt een tijd voor je kunt genieten van een leven zonder tijdsdruk.

  • Reactie door auteur

   Inderdaad wat je zegt, die tijdsdruk en die drukke modus. Dat merk ik al als ik op vakantie ga, Marja. Pas na een week kan ik überhaupt ontspannen. Vaak in een hoge versnelling, soms in de hoogste. Het zal wel wennen worden… Wel fijn dat jullie je niet vervelen!

 3. Je bent nu zo van de ene dag op de andere dag ineens met ‘vroegpensioen’. Wanneer je dit echt zou doen zou je een aanlooptijd hebben en, zoals Mr FOB ook al zegt, een plan. Bovendien kan je nu niet naar allerlei dingen toe. Ik voel me erg beperkt omdat ik niet naar de sportschool, bieb en horeca kan. Daarnaast is het erg stil zonder de mensen waarmee ik werk om me heen. Partner Georg kan nog doorwerken, dus ik ben veel alleen thuis, en door mijn werk in het onderwijs ben ik eigenlijk altijd omringd door veel mensen. Maar goed, het went ik en vind mijn draai.

 4. Goed dat je daar nu al tegenaan loopt en dat je tijd kunt nemen om te oefenen en voor te bereiden op een ander leven.
  Je beschrijft overigens heel goed waarom ik parttime pensioen een veel logischere keuze vind. Dus parttime werken waarbij je soms een tijdje wat meer, en soms weer een tijdje wat minder of helemaal niet werkt, naar gelang de andere activiteiten.

  • Reactie door auteur

   Parttime pensioen is wat mijn vader in de praktijk doet. Hij is al 70, maar doet nog steeds betaalde “klusjes”. Steeds iets minder, dus een soort van afbouwen.
   Inderdaad goed dat ik daar nu tegenaanloop, Mariimma. Maar toch klinkt niet meer hóeven werken nog steeds goed. Maar wellicht kan dat ook anders…

  • Lijkt mij ook de beste situatie Mariimma!

 5. Ikkelien

  Ik ben gestopt met werken toen ik 50 werd, gewoon omdat ik er geen zin meer in had. Dat is nu 6 jaar geleden.
  Ik ga niet veel de deur uit maar ik verveel me nooit. Ik spreek ongeveer 1x per 2 weken af met iemand en verder ga ik mijn eigen gang. Ik heb een hond en een moestuin, ben creatief en hou van lezen. Ik kan ook heel goed niets doen…

 6. Ik snap waar je vandaan komt. Ik denk dat het vooral het gebrek aan buitenshuis activiteiten en sociale contacten waar ik tegenaan loop. Ik kan mezelf ook prima vermaken met het gezin thuis, maar zo met het werk tussendoor loopt dat niet soepeltjes nog.

Geef een reactie