Voor financiële ontwikkeling

Pensioen

FIRE is een vloek

FIRE is een vloek

Financieel onafhankelijk en vroeg met pensioen. Wie wil dat nou niet. Maar hoed je voordat je verder leest: we hebben het hier niet eenduidig over een zegen. FIRE kan ook een vloek zijn!

Een tijdje geleden kwam Uitklokken in aanraking met de term FIRE. Op dat moment kwam er ongezien, uit de krochten van de onderwereld, een duister gas vrij. Betoverd en naïef als ik was, inhaleerde ik dit gas gretig. Het rook naar rozen, maar blijkt zwarter dan pek te zijn…

Soms dwaal ik in gedachten af naar de periode vóór. Voordat het idee van vroegpensioen was geplant in mijn brein. Toen ik nog als een onbeschreven blad genoeg ruimte had om dingen te bereiken. Nu lijkt dat blad meer op een document uit de toeslagenaffaire, zwartgelakt met een stof die duisterder is dan Vantablack. O, kon ik maar teruggaan naar die tijd. Een tijd vóór mijn paleis vol zwarte folianten, opgestapeld tot aan het in de duisternis oprijzende plafond.

Ik heb namelijk gezien dat ik me niet hoef neer te leggen bij de norm. De norm om te moeten werken. Want werken is goed.

Werken is een vloek

“In het zweet uws aanschijns zult gij brood eten, totdat gij tot de aarde wederkeert.” Hier hebben we het over de vloek die was uitgesproken over Adam en Eva, toen zij het paradijs moesten verlaten. De Apostel Paulus vond dat we gewoon moesten werken. En op een bijna hallucinante wijze is dit later uitgegroeid tot een deugd. “Hoe gaat het met je? Druk!” Aargh! Van een vloek via een moetje naar iets bewonderenswaardigs. Lieve mensen, moeten werken is de eerste vloek ooit uitgesproken!

Onwetendheid is een zegen

Ignorance is bliss. Ironisch genoeg is dat een wijze uitspraak. Want hoe wijzer, hoe minder onwetend. Waarmee wijsheid ook een vloek is. Oké, hier neem ik een filosofisch loopje met je, want “hoe wijzer, hoe minder onwetend” is niet per definitie waar. Maar wat je niet weet kan je ook niet dwars zitten.

Ook dat er alternatieven zijn voor werken tot aan je pensioen, arme ziel, wil je eigenlijk niet weten. Niemand die ik ken die eerder met pensioen wil, kijkt er niet naar uit. En dan daagt het je. En dan begint het ongemakkelijk te worden. Je wil liever niet moeten werken. Maar je moet. En je moet nog x jaar. Want anders ga je naar de ratsmodee. En dat wil je nou ook weer niet.

De FIRE vloek

Nu weet je dat werken de eerste vloek is. En je weet ook dat je nog moet werken. De dagen kunnen voelen als die van Sisyphos, die elke dag een zware taak moet klaren zonder ooit verder te komen. Ik, als verteller van dit verhaal, kan jou, arme sterveling, slechts één raad geven: laat het gaan. Verdiep je niet in alternatieven voor werken tot je AOW. Verlaat dit blog, ga groter wonen, je hebt die nieuwe Volvo verdiend.

Meer weten over FIRE is een vloek.

  1. Ik ben een poos erg fanatiek geweest met FIRE. Maar ik ben er – tijdens 4 maanden burn-out en thuiszitten – achter gekomen dat ik best graag werk en dat ik dat nog best een poosje wil blijven doen. Nu ben ik minder fanatiek maar ik spaar nog steeds iedere maand een leuk bedrag en ik kan eerder stoppen met werken dan de aow-leeftijd en de vrijheid die dit geeft maakt dat ik minder nadenk over het grote ‘wanneer stoppen’…. dat komt wel en als het zover is weet ik het vast wel. Goed stuk weer Uitklokken!

  2. Haha, mooi geschreven! Een beetje ironie op z’n tijd doet wonderen voor mijn humeur!

    Groetjes!

Geef een reactie