Voor financiële ontwikkeling

Uitgaven

Contant geld

Contant geld

Je ziet het steeds minder: mensen die met munten en briefjes in de weer zijn bij de kassa van de supermarkt. Steeds vaker wordt het gerinkel in de rij vervangen door het bliepje van de pinbetaling. Wat vind ik eigenlijk van contant geld?

Het woord contant komt waarschijnlijk van het Franse compter – tellen. Of van het Italiaanse contante – geldig. In oud Nederlands wordt er nog wel eens comptant geschreven. Compter en contante komen op hun beurt weer van het Latijnse woord computāre – (be)rekenen. Aldus de etymologiebank.

Het is dus iets wat berekend of geteld is: een bedrag wat je kan neertellen. In de praktijk is dat chartaal geld in de vorm van munten en briefjes. Ook wel cash genoemd.

Vroeger werd vrijwel alles zo betaald, nu is dat mede door corona maar 13% in Nederland. Er is maar een heel klein percentage mensen die nooit pint en alles nog betaalt met cash.

Voordelen en nadelen van contant geld

Ik heb eigenlijk vrij weinig meer met contant geld. Ik doe meestal van “bliep”, soms zelfs voordat ik naar het bedrag heb gekeken. Ik check wel altijd de bon of de betaling achteraf als ik ben vergeten te kijken. Maar eigenlijk wil ik zo min mogelijk tijd besteden aan betalingen. Vroeger was dat uiteraard anders, maar nu is het echt “gemak dient de mens”. En toch, heel ver weg, is er nog ergens een stemmetje dat zegt: “cash moet blijven”. Waarom eigenlijk? Wat vind ik eigenlijk nog de voordelen en wat vind ik de nadelen van cash geld?

Foutgevoeligheid

Aan de kassa is contant geld vaak langzamer omdat er kleingeld moet worden uitgeteld. Bij mij of bij de kassamedewerker. En dat gaat nog wel eens fout (ik heb 50 euro gegeven, niet 20). Waardoor er weer moet worden gewacht. Er zijn genoeg anekdotes te vertellen, maar je hebt het zelf waarschijnlijk ook wel eens meegemaakt. Extra erg als je moedwillig wordt genept met wisselgeld.

Aan de andere kant gaat het ook wel eens mis met pinnen: een verkeerd bedrag aangeslagen op het pinapparaat (wanneer handmatig) of er is een pinstoring.

De voor en nadelen wegen wat mij betreft tegen elkaar op.

Geaccepteerde betaalwijzen

Soms kom je ze nog wel eens tegen: plekken waar je alleen met contant geld kan betalen. Ze zijn er steeds minder, maar ze zijn er nog wel. Dan word je naar de dichtstbijzijnde geldautomaat gedirigeerd. Onhandig, maar dit is een uitstervend fenomeen. Heeft bij mij altijd een beetje een zweem gehad van zwart geld.

Wat je juist steeds meer tegenkomt is “alleen pinnen”. Geheel cashloze winkels, restaurants en bezorgdiensten. Vind ik prima, minder overvallen en inmiddels denk ik ook goedkoper voor de ondernemer.

Hier slaat de balans toch echt uit naar cashloos.

Te weinig meegenomen

Dan sta je daar bij het afrekenen met je goede gedrag te graaien in de beurs en betaal je toch maar met de bliep. Wel met het schaamrood op de kaken, want ik ben er toch niet zó een? Wel dus, vaak genoeg gebeurd.

Bij pinnen kan het zijn dat je rood staat zonder je dit te beseffen. Dan heb je ook te weinig meegenomen. Bij cash heb je dit waarschijnlijk eerder zien aankomen dan bij de rekening. Dat wordt afwassen! Of je maakt even snel met de mobiel wat spaargeld over als je dat hebt, dat kan ook.

Nu overkomt mij te weinig geld op de rekening nooit meer (ik check meerdere keren per dag mijn saldo). Voorkeur voor bliep!

Tikkies

Extra leuk als je de rekening met anderen moet delen. “Oh, ik betaal wel en stuur dan even een tikkie”. Zit je daar weer met die zak vol munten. Falende cash!

Een berg munten

Niemand die ik ken vindt dit nog fijn. Zit je met een tientje en een berg munten. Ga je dan echt 9 euro 80 betalen met de munten? Storten van muntgeld kost bijna meer dan het waard is. Zo wordt de berg munten groter en groter. Het belandt in een bakje thuis (want te zwaar) en dan schrijf je er maar een blog over.

Nee, ik wil vooral van mijn munten af. De briefjes zijn nog wel mee te zeulen, de munten zijn echt niet meer te doen.

Overzicht

Voor mij is overzicht misschien wel de belangrijkste reden om cashloos door het leven te gaan. Ik kan op mijn transactieoverzicht precies zien wanneer ik waar hoeveel heb betaald. Onbetaalbaar. Het bijhouden van een kasboek aan de hand van cashbetalingen… ja, wie doet dat nog?

Privacy

Als je iets privé wil houden, dan betaal je cash. Nu doe ik geen aankopen die het daglicht niet kunnen verdragen, dus dat is voor mij geen reden. Niemand kijkt naar mijn rekening behalve ik, ook mijn vriendin niet.

Ik heb privacy wel vaker gehoord als argument waarom cashgeld moet blijven. Hoewel ik behoorlijk gesteld ben op mijn privacy vertrouw ik mijn bank wel met mijn data. Als een van de weinige bedrijven, trouwens. Dus wat betreft betalingen via mijn bank vind ik de privacy gewaarborgd. Dat geldt bij mij trouwens niet voor Google Pay, Apple Pay, PayPal en consorten. Die hou ik ook liever buiten de deur.

Conclusie over contant geld

Eigenlijk is voor mij de enige reden om nog cash aan te houden dat er een pinstoring kan zijn. Maar daar hou ik eigenlijk geen rekening mee. Briefgeld is gelukkig licht en zit niet in de weg in mijn portemonnee. Muntgeld neem ik nooit meer mee. De enige reden dat ik überhaupt muntgeld heb is dat ik verkoop op Marktplaats. Misschien moet ik ook maar eens iets via Marktplaats kopen, dan kom ik nog van mijn munten af.

Wat vind jij van contant geld?

  1. De munten zijn handig voor collectes. En verder gebruik ik ze (en cash in het algemeen) nog wel eens in een sportkantine of in Duitsland, waar ik natuurlijk nog wel eens kom en waar je vaker alleen met cash kunt betalen.

  2. Zoals je aangeeft zijn er soms zaken die met contanten betaald moeten worden, bijvoorbeeld de muziekles van mijn dochter. Dat haal ik dan met tegen zin uit de muur. En hopen dat de gewenste biljetten voorradig zijn, en niet te veel eruit moet halen. Ik raak los geld kwijt (heb alleen een passen mapje). Verder heb ik overzicht als de betalingen digitaal verlopen. En digitaal kan je er mee automatisering. Dat gaat toch heel lastig met contanten ;)

    De kids houden wel van contanten vooral wanneer we op vakantie zijn in een buiten de euro land. Dat heeft toch wel iets mystieks.
    Zakgeld krijgen ze gewoon op hun rekening.

    • Reactie door auteur

      Oh ja, dat was ik nog vergeten, de grote pot met buitenlands geld die hier ook nog staat… Heb jij ook zo’n pot? Ik denk dat we omgerekend wel 200 euro hebben liggen die (nog) niet uit te geven is. Ik was twee jaar geleden in Engeland, kon ik mijn munten niet gebruiken want te oud. Grr.

  3. C. van Duuyveland

    ” Ik kan op mijn transactieoverzicht precies zien wanneer ik waar hoeveel heb betaald. Onbetaalbaar. Het bijhouden van een kasboek aan de hand van cashbetalingen… ja, wie doet dat nog?”

    Niet helemaal. Bij veel transacties zie ik enkel de betaalaanbieder, zoals mollie en buckaroo. Helaas is niet mee te achterhalen wat dat ook nog maar weer was… In mijn kasboek kan ik dat precies zien.
    tweede en belangrijkste reden om toch een kasboek bij te houden is dat m’n vrouw en ik beter onthouden wat we hebben uitgegeven en wat we nog kunnen betalen deze maand. In de app kijken is meteen weer vergeten. Door het op te schrijven onthouden we het veel beter.

    • Reactie door auteur

      Ah ja, de betalingsverwerkers… dat is inderdaad een goede. Dat is mij ook een doorn in het oog. Hoe moeilijk is het om een goede omschrijving/titel toe te voegen? Iets zoals: “xxx via mollie”.
      In de app kijken is meteen weer vergeten – klopt. Om de zoveel tijd download ik dan ook het transactieoverzicht via de site. Via de app alleen zou ik niet kunnen bankieren…

  4. Erik

    Banken verkopen tegenwoordig trouwens ook gegevens als profielen aan derde bedrijven. Veel mensen vertrouwen banken met hun data, maar dit is dus onterecht. Lees er maar eens de privacy voorwaarden van de banken op na.

    • Reactie door auteur

      Waarom zou dat mijn vertrouwen schaden? De gegevens zijn toch niet naar mij te herleiden? Ik vind dat een ethisch gebruik van data. Als “man, 40-50 jaar, tussen x en y spaargeld” wordt geleverd aan het CBS oid dan vind ik dat prima.
      Het wordt wat mij betreft pas echt een probleem als er iets naar mij te herleiden is, direct of indirect. Dat is voor zover ik weet niet het geval bij de bekende banken in Nederland.

  5. Ik heb altijd contant geld bij me (briefgeld), maar gebruik het alleen nog voor specifieke dingen. Bijvoorbeeld om op de markt wat te kopen. Veruit de meeste betalingen hier verlopen elektronisch.

Geef een reactie