Voor financiële ontwikkeling

Uitgaven

Mijn bankafschrift is een zootje

Mijn bankafschrift is een zootje

Ik ging er eens lekker voor zitten. Bakje koffie er bij, wat bankafschriftjes gedownload, en gaan met die banaan. Voor de eerste keer sinds een tijd ging ik mijn uitgaven in weer kaart brengen. En nu kom ik er achter dat het een zootje is op mijn bankafschrift.

M en ik hebben gescheiden financiën. Dat vinden we beide een fijn idee. We hebben ook een gezamenlijke rekening waar we elke maand geld op storten.

Structuur rekeningen
Structuur rekeningen

Ik ging als eerste kijken naar mijn eigen rekening. En dat is echt een zootje. Normaal gesproken merk je het niet omdat alles uiteindelijk wel klopt, maar er zitten een paar dingen in die het onoverzichtelijk maken.

Wat maakt het een zootje

Schuiven met geld tussen rekeningen is het eerste dat opvalt. Ik weet niet zeker of ik het nou vaker doe dan vroeger, maar mijn gevoel zegt van wel. Er zijn pijlen tussen de gezamenlijke rekening en mijn rekening. Dat is goed (zie plaatje) maar ze lopen soms van de gezamenlijke naar mijn rekening. Dat is niet goed. Het gaat dan vaak om gezamenlijke uitgaven die ik van mijn eigen rekening heb betaald. Oei, dat maakt het lastig.

Dan heb ik dus bijvoorbeeld met mijn eigen rekening de boodschappen gedaan waarna ik het bedrag van de gezamenlijke naar mijn eigen rekening overmaak. Of ik betaal een hotel met mijn creditcard omdat we geen gezamenlijke creditcard hebben. Dit maakt het lastig, want waar was die ene overboeking nou ook alweer voor? Dat kost me denkkracht.

Nog zoiets: betalingen van mijn Geldvoorelkaar crowdfunding. Ik reken inkomsten daaruit helemaal niet mee omdat ik de administratie vervelend vind. Maar dat is natuurlijk helemaal fout. Ik zou dat geld één op één weer terug moeten investeren volgens mijn eigen regels, en dat doe ik niet. Weer een stukje vervuiling is in de brij geslopen.

Als laatste heb ik niet één, maar twéé privérekeningen. Een bij de ING (salaris, hypotheek) en een bij de ABN AMRO (beleggen). En soms maak ik ook tussen die twee rekeningen geld over. In principe niets aan de hand natuurlijk, want dat kan ik gewoon negeren. Maar het zijn wel weer regels die het overzicht vervuilen.

Mijn bankafschrift geen zootje

Voordat ik nog een keer mijn uitgaven uitpluis wil ik een beetje meer structuur en regime in mijn uitgaven hebben. Ik ga er maar eens meer op letten met welke rekening ik de aankopen doe. Ik wil boodschappen niet meer van mijn privérekening betalen. En die Geldvoorelkaar uitbetalingen moet ik meteen opzij zetten.

  1. Herkenbaar dat heen en weer overmaken van geld. Zelf heb ik ook met m’n partner een gescheiden privé rekening en gezamenlijke rekening. Hierbij lopen transacties door elkaar heen over verschillende rekening zoals je ook omschrijft. Hiermee verlies ik het overzicht om hier een goede analyse van te maken en begin ik er gewoon niet aan. Goed dat je de eerste stap gezet hebt, ik ben benieuwd naar de update over een tijdje.

  2. Wij hebben alleen maar gezamenlijke rekeningen. Als ik de transacties daarvan inlees in mijn administratie (BankTrans) worden de meeste automatisch onder de juiste posten geboekt. Dat geeft mij veel inzicht.

    Toch ben ik nog niet helemaal tevreden. Ik zou het liefste zien dat alle vaste lasten van één rekening worden afgeschreven en dat er verder geen dingen betaald worden van die rekening. Dat maakt de cashflow op die rekening lekker overzichtelijk.

    Al met al ben ik best tevreden over hoe het bij ons werkt.

  3. Hoe meer rekeningen je hebt, hoe onoverzichtelijker het wordt. Ik herken wel het heen en weer schuiven van gelden, bij mij is dat echter binnen dezelfde rekening, maar dan tussen de betaalrekening en de verschillende spaarpotjes. Zo is wel alles met 1 login duidelijk te traceren.

    • Historisch gezien hebben we verschillende rekeningen. Ik heb een extra rekening geopend toen we de hypotheek afsloten, want dat gaf korting op de rente. En bij een en/of rekening maakt het wel uit, ik hoef niet bij de rekening van mijn vriendin te kunnen en omgekeerd, maar wel een gezamenlijke rekening voor de vaste en variabele lasten.

Geef een reactie