Voor financiële ontwikkeling

Uitgaven

Mijn oude Samsung Galaxy S9

Mijn oude Samsung Galaxy S9

Er was een tijd waarin Uitklokken elke twee jaar een nieuwe mobiele telefoon kocht. Tegenwoordig blijf ik steeds langer doen met mijn telefoon. Maar hoe lang gaat mijn oude Samsung Galaxy S9 mee?

Een korte zeer incomplete historie

Mijn allereerste mobiele telefoon kon ik me nog goed herinneren. Dat was de Bosch Com 607 in de oranje serie “pak & bel” melkpakken. We hebben het over 1997, dat is 25 jaar geleden. Toen was ik 20, dus inmiddels wel toe aan een vervanger van mijn pager.

In die gouden jaren was het nog leuk om in een café je bestelling door te bellen als je er zat. Op een gegeven moment kreeg je zelfs spelletjes op je GSM zoals snake en dat was echt geweldig! Internet op de telefoon maakte dat je kon “wappen” en zelfs e-mailen. De telefoons werden lichter, je had heel veel vormen erbij en manieren om het apparaat open te klappen/schuiven/draaien. Het waren de hoogtijdagen van Nokia.

Met de introductie van de smartphone werd alles anders. In plaats van toetsjes kon je gewoon op het “one giant screen” van de eerste iPhone klikken. De smartphone heeft met alle apps in de loop van de jaren een grote invloed gehad op hoe wij leven. SMS verdween en WhatsApp kwam op. Beeldbellen is van sci-fi naar facetime gegaan. “De jeugd” scrollt eindeloos door met content die geen einde heeft.

Tegenwoordig kunnen we eigenlijk niet meer spreken over heel veel revoluties. In de afgelopen paar jaar is er meer sprake van evolutie. De laatste revolutie is wat mij betreft de introductie van een appstore geweest. Daarmee is de telefoon echt een volwaardig ecosysteem geworden. De rest waren meer verbeteringen op al bestaande technologieën.

Verouderende smartphones

Waar je in de begintijd elke twee jaar een nieuwe telefoon kocht, is dat nu niet meer zo. Ja, ook ik kocht weer na twee jaar een nieuwe, omdat ze zo snel beter werden. En omdat het toen, nog meer dan nu het geval is, een statussymbool werd. Ook met een mager loon vond ik dat belangrijk. Tja, andere tijden.

Nu hoef ik niet meer zo vaak een nieuwe smartphone. De toestellen van jaren geleden zijn nog prima. En heel veel revolutionairs gebeurt er eigenlijk niet meer. Daarom loop ik (en ik denk vele anderen) steeds meer tegen verouderingsproblemen aan. Het OS en de veiligheid van je toestel wordt niet meer geüpdatet, vooral bij Android toestellen een probleem.

Nu geef ik niet zoveel om de OS updates. Mijn toestel heeft er twee gehad. Belangrijker zijn de veiligheidsupdates. Zo blijft je toestel veilig en beschermd tegen allerlei gespuis. Mijn Samsung Galaxy S9 heeft het nog vrij lang volgehouden, bijna 4 jaar. Maar nu is ook daar de ondersteuning gestopt.

Het is een kwestie van tijd voor de belangrijke apps het niet meer doen. Dan heb ik het bijvoorbeeld over bankieren via een app. Dat is dan weer afhankelijk van de OS versie. Dus hoewel ik er niet zoveel om geef, zal het op een gegeven moment toch een issue worden.

Over apps gesproken, daar wil ik er juist minder van. Minder afleiding van mijn telefoon. Eigenlijk wil ik helemaal niet meer geld uitgeven aan een smartphone zolang hij het nog gewoon doet. En volgens mij ben ik niet de enige.

Wanneer vervang ik mijn oude Samsung Galaxy S9 dan?

Ik heb besloten om pas een nieuwe telefoon te kopen op het moment dat de belangrijke apps het niet meer doen. Het ontbreken van de veiligheidsupdates is wel een risico, maar dat durf ik wel te nemen. Nieuwe functionaliteiten boeien me toch vrij weinig. Ik wil eerder minder dan meer. Oké, een betere camera zou ik leuk vinden, maar daar houdt het bij op.

Het zal hopelijk nog een paar jaar duren voor het zover is. Dan is mijn telefoon 6 jaar oud. Wat voor telefoon ik dan ga kopen weet ik nog niet. Tegen die tijd zie ik wel wat er op de markt komt.

  1. Ik heb nu bijna drie jaar een Galaxy A40, nadat ik jaren een iPhone heb gehad. Ik vind deze prima en hoop er nog lang mee te doen. Vroeger was ik de eerste met de nieuwste snufjes en gadgets (ken je de Revo? een agenda met toetsenbord en touchscreen, en word en excel, iedereen wilde er aan zitten en naar kijken!) maar nu vind ik dat niet meer nodig. Het doet wat ik wil en wat ik niet heb of niet ken kan ik ook niet missen.

Geef een reactie