Voor financiële ontwikkeling

Beleggen

Defensiever beleggen

Defensiever beleggen

Het is al een hele tijd goed gegaan op de beurs de afgelopen paar jaar. Ook ik heb daar de vruchten van mogen plukken. Het is tijd voor pas op de plaats, defensiever beleggen dus.

Veel FIRE-liefhebbers beleggen in gespreide indexfondsen. Het liefste wordt er ook niet getimed, want time in the market beats timing the market. En daar ben ik het helemaal mee eens.

Er zit wel een voorwaarde aan deze strategie. Je blijft van je geld af, je mag er niet aankomen. Alleen op de (zeer) lange termijn klopt dit. Op de korte termijn spelen er andere krachten, dan wil je vooral niet teveel verliezen. Een defensieve portfolio is dan geschikter.

Gevoelsmatig

De belangrijkste reden om wat minder risico te nemen is omdat ik me de laatste tijd onzeker voel. Ten eerste heb ik per 1 maart een nieuwe baan. Ik heb nog geen idee of dit me gaat bevallen. En daarom wil ik de mogelijkheid hebben om er uit te stappen wanneer ik dat wil. Ten tweede voel ik me gewoon onzekerder. Omdat ik nog steeds niet helemaal lekker in mijn vel zit. Ik wil misschien wel de wereld bereizen. Of opeens mijn hart achterna gaan in plaats van mijn verstand. Stel je eens voor, haha!

Ik wil de ruimte voelen om alles te kunnen veranderen. Dan is het niet handig als een beurscrash op het verkeerde moment je ruimte beperkt. Daarom wil ik wat stabiliteit en minder risico de komende periode.

De markt

De minder belangrijke reden is de huidige aandelenmarkt. Die is een tijd enorm bullish geweest. Heel veel indicatoren staan nu op rood. Dat deden ze eerder ook al, en toen is de beurs toch enorm door blijven stomen. Maar ik denk dat er wel degelijk iets aan het borrelen is. Sleutelwoorden: QE en inflatie.

QE (Quantitative Easing) is de geldpers die er de afgelopen vele jaren is aangezet om de inflatie maar op peil te houden. Hoe meer je bijdrukt, hoe hoger de inflatie. De inflatie is echter nu doorgeschoten en is hoger dan het in lange tijd is geweest. De geldkraan gaat dicht, daarvan ben ik overtuigd. Dat wordt eind maart 2022 besproken in Europa. En dan gaat er iets gebeuren dat nog niet eerder zo is gegaan. Het kan alle kanten op, misschien is het wel een kans. Maar ik denk persoonlijk dat de kans bestaat uit pas op de plaats maken en weer instappen als er wat lucht uit de bel is gelopen.

Hopelijk is dat gecontroleerd en zullen we een paar jaar van rustige beurzen zien. Maar het kan ook met een schok gaan, iets wat je juist bij correcties toch vaak ziet. Het is me allemaal nu wat te spannend, dus ik ga wat veiliger zitten.

Hoe ga ik defensiever beleggen?

Op dit moment heb ik twee van de vijf indexfondsposities verkocht. Het betreft de grootste aandelenpositie die ik heb en de risicovolle smallcaps: NT World en NT SC. De vastgoed, opkomende markten en hoogdividend behoud ik.

Bij vastgoed en opkomende markten heb ik getwijfeld. Die kunnen ook nog wel klappen krijgen. Maar ik wil ook niet helemaal uit de markt stappen. Wat er gaat gebeuren weet ik uiteraard niet.

De hoogdividendaandelen gaan net zulke klappen krijgen als NT World. Maar dat leidt dan weer tot een relatief hogere uitkering van dividend. Hier voel ik me prima bij.

Alles bij elkaar heb ik 60% van mijn aandelenportefeuille verkocht. Hiervan is 50% NT World en 10% NT SC. Met de nog steeds erg lage rente kost cash nog steeds geld. Daarom heb ik best wat goud aangekocht, ongeveer 96% van wat ik voor de aandelen heb gekregen. De rest heb ik toch maar in mijn cashbuffer gestopt.

Het goud heb ik in Duitsland gekocht: Xetra-Gold ETC. Lage kosten en via mijn DEGIRO rekening niet duur in aanschaf. Dat is dan ook het enige dat ik ooit via deze broker heb gekocht. Dit heb ik al in november gedaan, ten tijde van al die inflatienieuwsberichten waar ik in deze blogpost al naar verwees.

Resultaat van twee maanden

Nu is de vraag wat mij dat heeft opgeleverd of gekost de afgelopen twee maanden.

Mijn goud is 1,67% in waarde gedaald. Oei, ik heb echt op de top gekocht. Hier heb ik een fout gemaakt. Daar heb ik van geleerd. Ik kocht gewoon op het moment dat ik het geld had, zonder te timen. Dat is vaak prima, maar ik had beter een limit order in kunnen leggen die iets onder de bied/laatkoersen lag. Er is namelijk genoeg volatiliteit om dat te kunnen. Ik was de zeer trage afhandeling van de ABN-AMRO gewend, niet de snelheid van het kopen op de Duitse beurs als die open is. Ach, het is weer wat leergeld.

NT World is van € 21,09 gedaald naar € 20,08. Een daling van 4,79%.
NT SC is van € 15,49 gedaald naar € 14,12. Een daling van wel 8,84%.

Aangezien NT World 5/6 en NT SC 1/6 van de verkochte aandelen betreft, is wat ik heb verkocht inmiddels dus 5,47% minder waard geworden. Trek daar 1,67% vanaf die het goud minder waard is geworden, 3,8%. Dit was over 60% van mijn gehele portefeuille. Je kan zien dat ik door tijdelijk wat defensiever te beleggen 3,8% x 60% = 2,28% minder verlies heb gemaakt. Over de afgelopen twee maanden.

Wat gaat het komende jaar brengen? Geen idee. Zodra ik me weer wat zekerder voel en de beurs wat lucht verliest stap ik weer volledig in in. Time in the market beats timing the market? Zeker weten, maar af en toe wat defensiever beleggen kan goed uitpakken.

 1. Ik herken je overweging, ook ik betrap mijzelf er af en toe op om “mijn winst te pakken” en op een later moment opnieuw in te leggen. Maar elke keer als ik die gedachte heb stel ik mijzelf ook de vraag. Wanneer zal ik dan weer gaan instappen?
  Wanneer is het “goed” genoeg om in te stappen en daarbij komt de ultieme volgende vraag ook. Wanneer stap ik dan weer uit?

  Nou goed, lang verhaal kort, ik zit er toch in voor de lange rit en ik neem de gok om te blijven zitten en als het toch tot een forse correctie komt (zoals bijv in maart 2020) even lekker bij te kopen.

  • Reactie door auteur

   Als ik in mijn privésituatie helemaal okee was geweest was ik waarschijnlijk ook blijven zitten. Ik zit er verder ook in voor de lange rit.
   Ik hoop eind april te kunnen inschatten of de nieuwe baan een blijvertjes is, waarmee ik weer wat gemoedsrust krijg.
   Lange rit is goed, goed bezig!

Geef een reactie