Voor financiële ontwikkeling

Beleggen

Impulsieve aankoop

Impulsieve aankoop

Vandaag deed ik een impulsieve aankoop. Nee, het gaat niet over een nieuwe iPad of over een doos bonbons. Ik heb iets gekocht wat ik niet zo snel koop.

Wat heb ik dan gekocht? Cryptomunten! Diep van binnen heb ik niet zoveel met munten zoals Bitcoin. Het is daarom ook gek als ik hieraan meedoe. Heel eerlijk gezegd zie ik dit dan ook niet als onderdeel van een nieuwe strategie.

Ik heb wat cryptomunten gekocht om te beleven hoe ik erop zal reageren. Het is het wilde westen, dus zo’n munt kan alle kanten opgaan. En ik heb nu al een paar dingen geleerd.

Gokken

De paar uur nadat ik wat crypto had aangeschaft voelde ik af en toe een “gambler’s high”. Het voelde spannend en ik kreeg er een hebberig gevoel van. Ik denk dat ik heb ervaren wat gokkers voelen als ze net zijn begonnen. Ik was daarmee gevoelsmatig even kwijt dat het geen beleggen is maar speculeren. Gokken, dus.

Maar waarom zou ik gaan gokken? Daar ben ik helemaal niet van. De laatste paar keer dat ik naar een casino ging heb ik alleen geld uitgegeven aan drankjes. Als ik de blikken zie in de ogen van sommige mensen… Aan het begin van de avond is het leuk. Dan heb je een soort van uitgaanssfeer. Je spot de echte gokkers al. Die zijn namelijk alleen. Lopen van tafel naar tafel. Hebben een soort van onrustige of lege blik in hun ogen. Naarmate de avond vordert wordt het steeds grimmiger. De uitgaansmensen zijn inmiddels naar de kroeg en de club. En de gokkers nemen de zaal over. Je voelt dat de gokkers verslaafd zijn, er is niets anders meer. Ver daarvoor ben ik al weg.

Het is iets wat ik liever niet voel. Ik ben benieuwd of het gevoel wegzakt als het wat langer in mijn bezit is. Ik ga in ieder geval niet bijkopen, dat is wat gokkers doen…

Opleving

Iemand vroeg me waarom ik nou crypto ging kopen. Ik ben vooral benieuwd. Maar ik dacht ook wel eventjes snel wat te scoren. De laatste tijd kregen nogal wat munten een klap, dus ik dacht aan een opleving. Want zo werkt het vaak met aandelen. Zeker als je de markt koopt met een paar indexfondsen.

Ik werd er echter op gewezen dat het dan misschien wel werkt voor een indexfonds, maar crypto is een ander verhaal. Sowieso is de vergelijking al verkeerd, je kan het beter vergelijken met individuele aandelen. Waar ook nog eens een instantie ontbreekt om de boel te reguleren. Dat ging aan het begin van de twintigste eeuw ook fout op de beurs. Nadat de SEC in de VS werd opgericht werd het al een stuk beter. Crypto is het wilde westen van de 21e eeuw, dus.

Of er een opleving komt valt niet te voorspellen. Er zit weinig meer achter dan kunstmatige schaarste, dus er zit geen waardelevering aan vast. Misschien gaat alles naar nul. Wie weet.

De impulsieve aankoop

CoinBedrag in euro
WLUNA50
BTC100
ETH100
USDT100
ADA50
DOGE50
DOT100
AVAX100
SHIB50
AMP50
LOOM50
XLM100
LTC100
Crypto aankoop

Het is een mix van munten die qua volume groot zijn en een paar zeer volatiele munten (extreem gokken). Ook de beruchte LUNA mag niet ontbreken. Wat doe ik mezelf toch aan.

Misschien heb jij, lieve lezer, wel verstand van crypto. Dan lach je me waarschijnlijk uit. Geen research, halfslachtig aan de gang, shitcoins kopen. Klopt allemaal! Maar ik kan maar beter wat hands-on ervaring kweken als ik wil weten waar het cryptohandelen over gaat.

Impulsieve verkoop?

Nu weet ik een beetje wat die volatiliteit met me doet. Ik ga ervaren hoe deze “portefeuille” gaat verlopen de komende paar weken. Misschien verkoop ik weer net zo plotseling als bij de impulsieve aankoop.

Heb jij wel eens impulsief crypto gekocht?

 1. Je hebt aardig wat geld uitgegeven! Voor de lol moet het wel kunnen. Toch? Ik heb helemaal geen crypto en houd het bij indexfondsen.

 2. Nog nooit, en ik denk dat ik het ook nooit ga doen. Ik geloof er simpelweg niet in en zolang dat vertrouwen er niet is…..
  ik doe al mee met de staatsloterij, dat is al genoeg gokken voor mij ;-)

 3. Dirk Jan

  DCA bij crypto werkt ook goed. Als je een langer termijn geloof hebt, kan je je munten ook bij platformen wegzetten waarbij je rente krijgt. Zelf gebruik ik Celcius, Nexo en Youhodler naar alle tevredenheid.

  Dit doe ik uiteraard met geld wat ik echt kan missen en met kleine hoeveelheden.

  • Reactie door auteur

   Ja, de meeste gelovers doen DCA. Maar er zijn ook veel daytraders, voor zover ik kan inschatten. Lees maar eens de r/cryprocurrency op Reddit :) (doe je vast al)

   • Dirk Jan

    Nee, lees ik eigenlijk niet. Ik word daar heel onrustig van, dus ik laat het lekker staan en zie de hoeveelheid BTC/ETH elke week meer worden (dan kan ik op het moment maar niet naar de waarde :-))

 4. Otto

  Leuk experiment. Meeste munten zijn wat groter en prima. Alleen die achterlijke Luna is echt gokken. Usdt moet je ook lozen dat is de lehman brothers van de crypto. Shiba inu en doge wachten weer op een tweet van Musk 😁

  Mocht je wat meer willen weten over crypto is finematics op YouTube wel een aanrader en ook coinburo.

Geef een reactie