Voor financiële ontwikkeling

Beleggen

Mijn vriendin belegt eindelijk

Mijn vriendin belegt eindelijk

Al best wat jaren heb ik een relatie met M (mijn vriendin). In al die jaren heb ik haar niet aan het beleggen kunnen krijgen. Zij houdt niet van risico. Tijdens de kerstvakantie is ze overstag. Ze gaat nu een kwart van wat ze maandelijks spaart beleggen. Ik mocht bepalen hoe. Mijn vriendin belegt eindelijk, maar wat voor beleggingen heb ik voor haar gekozen?

Er waren een paar keuzes te maken:

 • Welke beleggingshorizon
 • Welk risicoprofiel
 • Laten doen of zelf doen
 • Welke broker
 • Hoeveel

Het belangrijkste is van tevoren kijken wat de beleggingshorizon is. Dat is het moment in de toekomst waarop je het geld weer wil kunnen opnemen. M heeft het voorlopig niet nodig. Dat maakt de keuze makkelijk. De horizon zet ik voor het gemak op 20 jaar. Dan kun je redelijk veel risico nemen.

Ik heb de welbekende test gedaan om het risicoprofiel te bepalen. Hierin komen voor: Het doel waarvoor je belegt, je ervaring met beleggen, je financiële positie, hoeveel risico je wilt nemen. Haar risicobereidheid is echter niet heel hoog. Ze wil maar beperkt beleggen.

Ondanks dat ik best voor haar wil beleggen, vind ik het beter als ze zelf met de geboden tools overweg kan. Ik heb dus niet voor execution-only gekozen. Dat doe ik wel voor mezelf.

Mijn keuze viel op de beleggingsrekening van Brand New Day. Ik zit bij ze voor pensioenbeleggen, en vind de site duidelijk, overzichtelijk, en eenvoudig in gebruik. Een prima keuze voor een beginnende belegger.

In eerste instantie wilde ze beginnen met een paar honderd euro. Ik heb haar aangeraden om periodiek te gaan beleggen in plaats van één bedrag. Dan ziet ze hopelijk ook dat dit het risico verlaagt.

Zie ook de informatie over starten met beleggen bij de consumentenbond.

We gaan over een jaar evalueren of het iets voor haar is, samen met mijn goede voornemens.

 1. Goed zeg, ik zou het fijn vinden wanneer iemand mij zo kon helpen, ik wil bij DEGIRO gaan beleggen maar snap er echt te weinig van. Ben nu op zoek naar een cursus in de buurt. Heb wel al heel veel boeken en websites gelezen, maar de eerste stap nog niet gezet.

  • Reactie door auteur

   DEGIRO is echt een execution-only platform. Alles moet je zelf doen. Dat kan in het begin zeker uitdagend zijn, respect dat je de moeite neemt je erin te verdiepen, de leercurve kan best steil zijn!
   Sowieso klein beginnen en ervaring opbouwen, zou ik zeggen. Met weinig geld kun je je beter veroorloven om fouten te maken. Beschouw het maar als leergeld.

   • Dank je wel voor de aanmoediging! Ik heb nu een oefenaccount bij Plus500 aangevraagd, daar kan je met een saldo van 40000 euro nepgeld oefenen. Ben benieuwd!

Geef een reactie