Voor financiële ontwikkeling

Beleggen

Overgestapt van ING naar ABN AMRO

Overgestapt van ING naar ABN AMRO

Ik ben overgestapt van ING naar ABN AMRO met mijn beleggingen. Het is een reeks gebeurtenissen geweest die mij tot actie hebben aangezet. Het is dus niet zomaar, want ook ik ben lui en blijf graag bij dezelfde aanbieder.

Waarom overgestapt?

Ik ben niet zomaar overgestapt, hiervoor heb ik uiteraard een reden. Meerdere zelfs. En ze hebben niet alleen maar met kosten te maken!

ING is gestopt met Zelf Vermogensopbouw

Eind 2013 lanceerde ING een nieuw platform voor beleggers. Zelf Vermogensopbouw, noemde ze het. Dit werkte voor mij een hele tijd prima, want ze hadden het destijds best concurrerend op de markt gezet voor een grootbank. De kosten waren voor mijn portefeuillesamenstelling redelijk.

De grote winst was voor mij dat er geen kosten werden gerekend voor transacties in fondsen, die ik veel heb. Ik houd van veel spreiding en heb dan ook 13 verschillende fondsen in mijn portefeuille. Nog makkelijker was dat je ook een “pro rato” order kon doen. Dan geef je de percentages op van hoe je de inleg verdeeld wil hebben.

Een voorbeeld: 6 fondsen voor 5%, en 7 fondsen voor 10%. Als je dan geld inlegde werd het keurig volgens die percentages belegd. Dat vond ik echt superhandig!

Zelf Vermogensopbouw had ook een fondsenzoeker waar ik kon selecteren op Lipper rating, Morningstar rating etc. Of op het label hoogdividend, waar ik ook een paar fondsen van heb. Ook erg handig voor als je een fonds zoekt met goede statistieken en lage kosten.

Helaas, vorig jaar hielden ze alweer op met Zelf Vermogensopbouw. Dat werd Zelf op de beurs. Hier waren er geen pro-rato orders meer mogelijk. Ook was de handige fondsenzoeker verdewenen. Wel kon ik nog gewoon in dezelfde fondsen beleggen. Het werd dus voor mij een stuk minder handig, maar het werd in ieder geval niet duurder.

ABN AMRO heeft een actie lopen

Ik schreef er al over dat ABN AMRO een actie heeft lopen. Los van die actie (die natuurlijk altijd fijn is) zag ik dat ze ook goedkoper zijn geworden dan vroeger. Goedkoper dan bij ING, zelfs, terwijl dat lange tijd andersom was. Ze hebben een vergelijkbaar product, Zelf Beleggen Basis, wat een prima selectie heeft van fondsen met lage kosten. Wat sommige kosten betreft zijn ze zelfs een van de goedkoopste, daar heeft Mr. FOB al een uitgebreid stuk over geschreven.

In de DutchFIRE subReddit kwam ik ook een link tegen (kan de originele poster niet meer terugvinden) naar een mooi overzicht over de kosten per broker uitgesplitst per belegd bedrag voor de Northern Trust fondsen waar Mr. FOB het ook over had.

Hierdoor ging het toch wel een beetje kriebelen, want lagere kosten zijn altijd mooi meegenomen. En dit biedt kansen om mijn portefeuille opnieuw in te richten…

ING heeft een prijsverhoging doorgevoerd

Het laatste in de saga is de prijsverhoging bij ING. Deze willen ze doorvoeren op 1 april, en dat is geen grap. In totaal € 34 duurder per jaar als je een ton hebt belegd. Op een beleggingsleven gaat het om de vele kleintjes die een grote maken, en dit was voor mij de druppel.

Ik ga overstappen!

De overstap

Eerst heb ik de rekening aangevraagd op de site van ABN AMRO. Ik had daar al een rekening lopen, dus dat was snel gepiept. Even een scan van bij paspoort opsturen en het was gedaan. Dit duurde maar ongeveer 15 minuten

Daarna heb ik mij aangemeld voor de 100 euro bonus, want dat had ik nog niet gedaan. Ook makkelijk, allemaal automatisch als je al ingelogd bent met internet bankieren.

Als derde stap heb ik een formulier ingevuld voor hun overstapservice. Dat was nog het meeste werk, want hiervoor hadden ze mijn handtekening nodig. Formuliertje downloaden, printen, invullen en tekenen, en inscannen. Daarna mailen, en nu zou het vanzelf moeten gaan. Ik hoop dat alles vlekkeloos gaat, maar ik verwacht van niet. Ze hebben bij ABN AMRO namelijk niet alle fondsen die ik bij ING heb. Ik ben benieuwd met wat voor oplossing ze komen!

Als laatste zal ik dan de kosten die ING rekent weer terug kunnen vorderen van de ABN AMRO. Met, jawel, een formulier…

Makkelijk overgestapt van ING naar ABN AMRO

Al met al ging het proces redelijk soepel, als die laatste horde (de overstapservice) goed werkt.

Ben jij wel eens overgestapt van broker, en ging dat goed?

 1. Wies

  Goedeavond,
  Een vraag , hoe bevalt het met de keuzen om bij abnamro zelf beleggen basis te gebruiken met de Northern fondsen?
  Gr Wies

  • Reactie door auteur

   Het bevalt prima. Tot nog toe zijn de kosten zoals verwacht. Hoe de fondsen preseteren ten opzichte van de gevolgde benchmaks (zoals MSCI world) kan ik nog niet zeggen op zo’n korte termijn.
   Het enige minpunt vind ik de lange verwerkingstijd van de fondsen. De laatste order duurde wel 8 dagen voordat die werd uitgevoerd (kerst, oud en nieuw, weekeinde etc). Dat vind ik erg lang. Inspelen op plotselinge beurscorrecties wordt daarmee lastig. Aan de andere kant weerhoudt dit mij de markt te timen.
   De interface is erg basic. Je moet weten wat je wil kopen en je inlezen bij bijvoorbeeld Morningstar (of op advies van anderen afgaan). Beleggen kan ook via de ABN AMRO bankieren app. Voor mij voldoet het.

Geef een reactie