Voor financiële ontwikkeling

Beleggen

RSI en VIX: Wat is het?

RSI en VIX: Wat is het?

Misschien ben je het tegengekomen de laatste paar dagen: de termen RSI en VIX. En met RSI bedoel ik nu niet de fysieke kant. Maar wat is het dan wel?

Wat de termen met elkaar gemeen hebben is dat het technische indicatoren zijn. Ze zeggen dus iets statistich over de markt.

RSI

RSI staat voor Relative Strength Index. Dit is een indicator die zegt in welke richting en hoe sterk een aandeel of markt fluctueert. Je kan dit ook beschrijven als momentum of als marktenthousiasme. Hierbij wordt er altijd gekeken naar een bepaalde periode. Deze periode kun je vaak zelf instellen, of je krijgt een standaardperiode. Vaak is die 14 dagen.

RSI kun je gebruiken om te kijken in welke richting de markt/aandeel beweegt. Hoe je dit daadwerkelijk in kan zetten bij het maken van beleggingskeuzes staat al mooi beschreven by LYNX. Kort door de bocht: Is de RSI hoog, dan verkoop je. Is de RSI laag, dan koop je. Ik ben zelf geen actieve belegger/trader, dus wees voorzichtig en blijf altijd nadenken bij dit soort beslissingen.

RSI is een instrument dat op de korte termijn een aardige voorspeller is, maar op de lange termijn niet zo goed meer werkt. Dan is een Buy-and-hold strategie het beste, zie de Wikipedia pagina daarover. Aangezien ik er voor lange termijn inzit, zal ik niet zoveel gaan doen met de RSI om die reden.

Je kan de RSI van de AEX bekijken op IEX. Deze staat nu zéér laag, tussen de 16 en 17. Een normale ondergrens is 30. Dit geeft dus al aan dat de AEX trend over de laatste 14 dagen heftig naar beneden is. Auw!

VIX

De VIX is net zoals RSI ook een technische indicator. VIX staat voor Volatility Index, en geeft de verwachte volatiliteit over een maand weer. Deze is gebaseerd op de S&P 500 optiemarkt. Een populaire naam voor de VIX is angstindicator.

Over het algemeen gaat de volatiliteit omhoog in tijden van paniek. Vandaar de naam angstindicator. Als alles goed gaat, en de prijzen gaan omhoog, gaat dat meestal veel geleidelijker.

De VIX zegt niet zoveel over of de markt nou bearish of bullish is. Het zegt iets over de standaarddeviaties op de bewegingen van de markt. VIX is een percentage. VIX zegt iets over de te verwachten prijsstijging of -daling in procenten binnen één standaarddeviatie (68% bij een normaalverdeling).

In mensentaal betekent een VIX van 20 dus dat de kans 68% is dat de markt in de komende maand met maximaal 20% naar boven of naar beneden gaat.

Ook de AEX heeft een VIX, en ook die kun je weer bekijken op IEX. Die is de laatste paar weken door het plafond gegaan en staat nu op 82! Wauw, er is dus een 68% kans dat er nog verschuivingen van 82% gaan plaatsvinden over de komende maand! Bizar!

Ook hier heeft LYNX een mooie pagina over geschreven. Er zijn best wat afgeleide producten beschikbaar die gebaseerd zijn op de VIX. Het lijken mij producten die alleen geschikt zijn voor zeer ervaren beleggers, met termen als contango en futures. En als er wordt gezegd dat hefboomproducten worden gehedged met VIX derivaten, denk ik: dit is zó ver van de buy-and-hold strategie! Daarom is dit niet voor mij.

RSI en VIX: angst als raadgever

RSI en VIX zijn beide indicatoren die iets zeggen over hoe wild de markt heen en weer knalt, en wanneer de markt sterk in mineur is. Dit zijn kortetermijninstrumenten. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: voor de lange termijn kun je hier beter niet naar kijken. Maar als je een goed moment zoekt om voor een prikkie een aandeel te kopen dat je toch al wou hebben? Dan kan zo’n technische indicator een mooi hulpmiddel zijn.

Gebruik jij technische indicatoren?

  1. fighttofire

    Bedankt voor deze duidelijk uitleg! Dit is altijd welkom in deze volatiele tijden. Ik ben benieuwd hoe komende week zal verlopen. Nog meer dalen of een verder herstel?

Geef een reactie