Voor financiële ontwikkeling

Beleggen

Wat is de AEX?

Wat is de AEX?

Mooi, de AEX is gestegen naar 530! Mijn intuïtie vertelt me dat dit betekent dat het goed gaat op de beurs. Maar daar houdt het wel een beetje bij op. Je moet toch echt wel wat dieper graven om er achter te komen wat de echte betekenis van deze stijging van de AEX is.

Ik was deze blog begonnen met een uiteenzetting van waar de AEX uit bestaat, de geschiedenis, de aandelen die hierin zitten, blablabla. Toen realiseerde ik mij dat dit voor de gemiddelde lezer helemaal niet interessant is. En die informatie kun je ook vinden bij andere bloggers, Wikipedia, waar dan ook. Waarom zou ik dat helemaal uitpluizen, als ik alleen maar wil weten wat het betekent als de AEX is gedaald of gestegen. Dus al die informatie heb ik weer lekker gedelete. Als je het wil weten Google je het maar.

Een daling of stijging van 10 punten, of een percentage van 5%. Wat houdt dit in?

De punten in de index kun je het beste zien als de ontwikkeling van het rendement van de aandelenbeurs. Als alle aandelen in waarde verdubbelen, dan verdubbelt ook de waarde van de index. In de basis is het zo simpel. Sommige fondsen worden zwaarder meegewogen, dus het klopt niet helemaal. Maar de AEX als indicator is goed genoeg dat je er als econoom houvast aan hebt.

Een instinker bij de AEX is dat dividend niet wordt meegenomen in het bepalen van de hoogte daarvan. Dividend is geld dat uit het bedrijf vloeit naar de aandeelhouders. De AEX is dus een betere representatie van welke waarde de bedrijven hebben, dan van wat de bedrijven verdienen. De Dow Jones index rekent dividend wel mee. Bij het vergelijken van deze twee indexen zal het dus lijken alsof de Amerikanen het veel beter doen, maar dat is dus niet zo! Vergelijken heeft dan ook geen zin.

Als de AEX van 500 naar 520 stijgt, kun je dit dus beschouwen als: de economische waardering van de bedrijven in Nederland is gestegen met 4%.

Wat is de AEX voor mij?

Als belegger: Het lijkt me duidelijk dat als de waardering van bedrijven omhoog gaat, mijn aandelen meer waard worden. Maar omdat de AEX geen dividend meerekent, zal dit voor mijn hoogdividendfondsen niet direct iets hoeven te betekenen. Daarom spreid ik mijn aandelenfondsen ook 50/50 tussen hoogdividend en “gewoon”. Omdat ik dan als belegger minder afhankelijk ben van de waan van de dag.

Als werknemer: De beurzen lopen ongeveer een half jaar voor op de reële economie. Aangezien de AEX iets zegt over de economie, zal je het effect dus verlaat terug zien komen. Zie je de AEX omhoog knallen? Dan is de werkeloosheid een half jaar later laag. Gaat het de andere kant op? Een half jaar later heb je hogere werkeloosheid. Ik ben dan ook bang dat we in september toch te maken krijgen met een oplopende werkeloosheid, alle maatregelen ten spijt. De knip gaat gewoon dicht. Om over de indexering van de pensioenen nog maar te zwijgen… De tijd zal het leren.

Het is trouwens volgens mij fout om het te hebben over de AEX index, aangezien de X al staat voor index. Je laat het woord index dus weg. Maar het is al zo ingeburgerd dat het ook wel weer goed is… Dat gaat zo met taal. Zo, dat moet ik toch even gezegd hebben.

Kijk jij wel eens naar de AEX?

  1. Volgens mij kun je niet stellen dat de economische waarde van alle bedrijven 4% gestegen is, als de AEX 4% stijgt. “De gemiddelde economische stijging van de 25 bedrijven in de AEX is 4%”, wel.

    Doordat de weging van de top 3 in de AEX, 40% van de index uitmaken, vindt ik de AEX niet zo veel zeggen over het economisch sentiment.

    • Reactie door auteur

      Je hebt gelijk, de samenstelling van de AEX is niet gelijk aan alle bedrijven. Maar juist de exacte verdeling is (zoals ik al aangaf) voor de meesten niet interessant. Je hebt er voor een goede indicatie genoeg aan om dit te versimpelen. Als beurshandelaar weet je natuurlijk precies hoe het zit. Daarvoor was deze post dan ook niet bedoeld.
      De AEX is juist wel een prima indicator gebleken voor het economische sentiment. Ze worden niet voor niets vaak samen genoemd.

Geef een reactie