Voor financiële ontwikkeling

Belasting, Beleggen

Wat is dividendlekkage en hoe voorkom ik het?

Wat is dividendlekkage en hoe voorkom ik het?

Je hebt er misschien al eens van gehoord: dat je dividend soms kan zien als een kapotte kraan. Je hebt namelijk zoiets als lekkage van je dividend. Wat is dividendlekkage, is dat een probleem voor mij en hoe voorkom ik het?

Je kunt je de discussie misschien nog wel voor de geest halen. Nederland had het idee de dividendbelasting af te schaffen. Daar was veel om te doen, maar dit raakte Nederlandse particulieren zoals ik totaal niet.

Nederlandse particuliere belastingbetalers konden namelijk altijd de in Nederland ingehouden dividendbelasting terugvragen. Waar het om ging in de politiek is de dividendbelasting die buitenlandse investeerders in Nederlandse bedrijven moesten betalen. Kortweg kwam het er op neer dat de regering met het afschaffen van de dividendbelasting belastingkorting gaf aan het buitenland. Het idee was dat we makkelijker investeerders kregen in Nederlandse bedrijven of dat bedrijven zich hier gingen vestigen. Het komt er links of rechts om op neer dat de gewone Nederlander hier geen fluit aan had, integendeel. Want die inkomsten moeten toch ergens vandaan komen…

Afijn, ik dwaal af.

Wat is dividendlekkage?

Particulieren die beleggen kunnen toch geld kwijtraken aan dividendbelasting. Dat zit zo: Elk land heft belasting over het dividend dat in dat land wordt uitgekeerd. In Nederland is dat 15%. Als een Amerikaans bedrijf dividend uitkeert, wordt daar 30% belasting over geheven.

In Nederland kun je de dividendbelasting van 15% terugvragen. Je kan meteen zien dat hier een verschil ontstaat: je betaalt 30% dividendbelasting in de VS, maar je kan hier maar 15% terugvragen. Het verschil tussen deze twee bedragen heet dividendlekkage.

Op zich hoeft dit niet een enorm probleem te zijn als je aandelen aanhoudt die geen tot weinig dividend uitkeren. Als een aandeel 0,5% dividend uitkeert, dan is 15% daarvan 0,075%. 0,075% is niet zo veel als je een gemiddeld rendement maakt van 7,5%, om precies te zijn is dat in dit voorbeeld 1% van het rendement dat je misloopt. Het wordt echter een ander verhaal als er best wel wat bedrijven zijn met hoge dividenduitkeringen, zoals Shell voor de coronacrisis deed. 7,5% dividend was daar normaal. Dat is in verhouding tot de koers 1,25% (7,5% x 15%).

Neem de effecten van samengestelde interest over een lange periode van herbeleggen mee, en je ziet dat het dividendlek veel verschil maakt: 1,25% over de loop van 20 jaar is 28%. Dat scheelt enorm veel als je het over € 100.000 hebt.

Hoe voorkom ik dividendlekkage?

Dit effect is in feite ongewenst. De belasting is bedoeld voor de interne markt, en niet om buitenlandse investeerders af te schrikken. Om dit te bestrijden worden er verdragen gesloten tussen de verschillende landen.

Samen met vele andere bloggers (Google maar eens even) heeft Mr. FOB hier over geschreven. Hier heeft hij het over een W8-BEN formulier en een fiscale beleggingsinstelling (FBI). Daar ga ik iets verder op in. Want wij willen deze lekkage beperken, dus wat kan ik daar heel concreet zelf aan doen? Ik vind namelijk nergens een heel concrete overweging of hoe ik moet zoeken.

Het W8-BEN formulier heb ik niet nodig, aangezien ik niet direct dividend uit de VS wil ontvangen. Dat is belangrijk om te onthouden, je belegging niet in de VS genoteerd is geen W8-BEN formulier. Ik zit alleen in ETFs en fondsen, dus dit zal altijd via de fondsbeheerder lopen (in mijn geval Ierland en Nederland). Mooi, want ik heb helemaal geen zin in gedoe met dit soort formulieren.

Aangezien ik best tevreden ben over mijn huidige portefeuille wil ik hier niet veel meer aan wijzigen, behalve als ik mij daarmee in de vingers snijd. Daarom ga ik voor elk fonds en ETF na of het een FBI betreft.

Mocht dit inderdaad het geval zijn regelt dit fonds zelf de inhouding van dividend (en gebruikt eventuele belastingverdragen). Ik mag dan dit bedrag zelf terugvragen bij de belastingaangifte. Dan ben ik in principe klaar.

FBI status

Naam fondsISINFondsbeheerderFBI
KEMPEN GLOBAL HIGH DIVIDEND DISNL0006089229Kempen Capital Management N.V. (KCM)JA
VANGUARD GLB STOCK INDEX PLUS CAPIE00BFPM9N11Vanguard Group (Ireland) LimitedNEE
NT EM MKT ESG EQUITY INDEXNL0011515424Northern Trust Fund Mngrs (Ireland) LtdJA
NT WORLD CUSTOM ESG INDEX FGRNL0011225305Northern Trust Fund Mngrs (Ireland) LtdJA
KEMPEN GLB HIGH DIV Y DISNL0011755855Kempen Capital Management N.V. (KCM)JA
NT DEVELOPED REAL ESTATE INDEX FGR FNDNL0010948246Northern Trust Fund Mngrs (Ireland) LtdJA
NT WORLD SMALL CAP ESG LOW CARBON IDXNL0013552078Northern Trust Fund Mngrs (Ireland) LtdJA
Mijn fondsen en ETFs

Je moet echt gaan kijken in het jaarverslag van de Kempen fondsen. Daar staat, in het laatste jaarverslag dat je kan downloaden de zin: “Het fonds heeft de status van fiscale beleggingsinstelling (FBI).” De jaarverslagen kun je downloaden van de Kempen site. Bij de NT fondsen kun je dit vinden in de factsheets. Deze kun je vinden op de site van Northern Trust. Bij het Vanguard fonds… kan ik niets vinden. Het lijkt er op dat dit fonds geen FBI status heeft in Nederland. Ze schijnen ze wel te hebben, maar niet bereikbaar voor mij als particulier.

Leuk weetje: de residentie van de fondsbeheerder heeft niet zoveel met de FBI status te maken. Northern Trust heeft bijvoorbeeld een Ierse fondsbeheerder, maar heeft wel een FBI status.

Wat ik eraan ga doen

Oké, maar voorkom ik dividendlekkage bij het Vanguard fonds nou concreet. Dit is geld wat gewoon verdwijnt. Het beste wat ik hiertegen kan doen is de hele mik verkopen en omzetten in NT World. Het scheelt toch uiteindelijk ongeveer 10% van het dividend, dus bij 2% dividendrendement 0,2% op het totale rendement. Dat zijn stevige knaken, vergelijkbaar tussen gratis beleggen bij DeGiro en beleggen bij ABN AMRO met een service fee van 0,2%.

Het alternatief is een kleine pluk van mijn Vanguard fonds bij DeGiro te stallen, of via opties in Amerika genoteerde ETFs te kopen en een W8-BEN formulier te gebruiken. Het eerste wil ik nog wel doen, maar op een custody account betaal je ook weer om dividend te mogen ontvangen. Bleh. Maar het tweede wil ik echt niet. Ik ben lui, geen formulieren voor mij!

Al met al kom ik tot de conclusie dat het Vanguard fonds er uit gaat. Hiermee spreid ik mijn beleggingen over minder fondsbeheerders – dus een iets groter risico – maar ik denk dat dit uiteindelijk verwaarloosbaar is. Sommige beleggers beleggen maar in één aanbieder, ik heb er tenminste nog twee. Misschien komt Vanguard ooit met een directe belegging vanuit Nederland. Dat zou mooi zijn, ik sta namelijk wel achter hun bedrijfsfilosofie.

Het Vanguard fonds en het NT fonds zijn niet helemaal hetzelfde, maar dat verschil negeer ik voor nu maar even. Voor mij is beleggen ook gemak. Ik wil geen gedoe, maar wel goedkoop beleggen. Geen formulieren, goede fiscale constructies. Daar ga ik voor.

Ik hoop dat ik zonder teveel gedoe antwoord heb gegeven op de vraag: “Wat is dividendlekkage en hoe voorkom ik het.” Ik ben ook wel benieuwd, wat vinden jullie ervan dat ik afscheid neem van mijn Vanguard World ETF (Zeer vergelijkbaar met VWRL)?

  1. Waarom zou je niet gewoon even het W8 formulier invullen? Vijf minuutjes en je bent van al het gedoe af.

  2. Heldere uitleg van wat dividendlekkage is en hoe jij daar invulling aan geeft om het te minimaliseren.

Geef een reactie