Voor financiële ontwikkeling

Crowdfunding

Crowdestate autoinvest

Crowdestate autoinvest

Laatst heb ik een account aangemaakt bij Crowdestate. Dit is een crowdfunding platform dat zich richt op vastgoed. Er zijn genoeg reviews te vinden over dit platform, dus dat ga ik niet doen. Ik kijk naar de mogelijkheden van Crowdestate autoinvest, want ik automatiseer alles.

Bij mijn keuze laat ik mij vooral leiden door boerenverstand. Welke projecten hebben het meeste kans om tot een goed einde gebracht te worden? Waar liggen de risico’s? Wat betekent dit voor het rendement?

Bij de keuze van een project kun je elk project afzonderlijk bekijken en handmatig inleggen. Daar heb ik eigenlijk geen zin in, dat kost namelijk best veel tijd. Vandaar dat ik puur af ga op de selectiecriteria van autoinvest. Dit levert minder mogelijkheden dan de complete informatie, dus het is belangrijk dat ik de mogelijkheden die ik krijg goed begrijp.

De basiskeuzes die ik kan maken zijn:

  • Opportunity Type
  • Multiple funding rounds
  • Investment amount
  • Expected rate of return
  • Length of investment (months)
  • Risk class range

Dan kun je ook nog op meer detail kiezen. Onder andere het land, wat voor type huis het is (bijv. appartement), financiering, doel (zorg, woonruimte) etcetera.

Mijn uitgangspunten

Wat ik in de loop van de tijd heb opgemerkt bij crowdfunding is dat bedrijfsmatige leningen veel meer risico hebben dan persoonlijke leningen. Ook helpt het als er al een onderpand aanwezig is (zoals een huis) om de schade te beperken.

Ik loop met crowdfunding het liefst niet teveel risico. Tuurlijk, er wordt geschermd met hoge rendementen, maar dan moet je wel veel risico nemen. Ik ben om die reden ook niet zo gevoelig voor heel hoge rendementen, en ben tevreden met rendementen die in de orde liggen van wat de beurs doet. Geen 15% rendement voor mij, dat is vragen om problemen.

Ook bij crowdfunding hou ik van spreiden. Niet teveel in een enkel project investeren, dus. De lengte van een lening maakt me niet zo heel veel uit, zolang er maar cashflow blijft. Als er pas helemaal aan het einde uitbetaald wordt, zal ik dus alleen voor korte leningen gaan.

Mijn uitgangspunten vertaald naar de Crowdestate autoinvest keuzes

Opportunity type

Bij opportunity type heb je de keuze uit:

  • Real estate
  • Corporate finance
  • Mortgage

Hier kies ik niet voor corporate finance. Investeren in vastgoed of hypotheken is wel ok.

Multiple funding rounds

Dit betekent dat je investeert in meerdere financieringsrondes van hetzelfde project. Hier is de site van Crowdestate niet heel duidelijk over, alsof ze er vanuit gaan dat iedereen weet wat dit betekent. Het komt er op neer dat je meerdere eieren in een projectmandje kan leggen. Als een project faalt dan ben je al deze investeringen kwijt. Ik ben niet van plan om grote bedragen in te leggen, maar ook niet maar heel weinig. Ik heb ‘m aangezet, ik ben al vrij streng in mijn selectie dus verwacht ik niet meer dan twee keer de minimuminleg in een enkel project.

Investment amount

Hoeveel wil ik inleggen? Het minimumbedrag is € 100, dat is vrij fors. Dit vind ik dan ook meteen een mooi maximumbedrag. Ik houd het zo klein mogelijk om zoveel mogelijk te spreiden.

Expected rate of return

Hier kun je een minimum en maximum return opgeven. Ik zie op de site dat het zo ongeveer begint bij 10%. Daar geloof ik geen snars van, en als ik wat op internet rondsurf zie ik dat een realistischer rendement rond de 6% ligt. Ik stel 6% dan ook als minimum en stel geen maximum in. Geef mij maar die veiligste projecten.

Length of investments

Geen voorkeur voor de duur van de lening. Alles is goed.

Risk class range

Dit is een interessante. Ze hanteren de volgende 15 risicoklassen: A1-5, B1-5, C1-5. Op de risk rating pagina staat hoe ze dit berekenen. Helaas kun je hier niet heel erg op sturen, maar de meeste zaken klinken wel logisch. Ik ga lekker aan de veilige kant zitten volgens deze arbitraire metrieken en kies een risicoklasse van A1-5.

Extra keuzes

Je kan nog wat specifiekere keuzes maken. Ik laat alles zoals het is, met een paar aanpassingen:

Ik kies voor alleen woningen en zorgvastgoed. Mensen zijn persoonlijk gehecht aan dit soort huizen, en ik wil het bedrijfsleven buiten de deur houden. Geen kantoor, winkel, industrie of horeca.

Ik kies voor alleen “secured loans”. Deze leningen staan vooraan in de rij om uitbetaald te worden, maar leveren het minste rendement op.

Ik kan ook kiezen uit huur, speculatief, en ontwikkeling. Ik wil graag investeren in de ontwikkeling en de verhuur van vastgoed, maar onzekerheid blijf ik van weg. Geen speculatie.

Voor de investeringen in hypotheken kan je nog kiezen uit wat voor type onderpand. Ik kies voor woningen en land, commercieel en “overig” laat ik links liggen.

Crowdestate autoinvest verwachting

Ik heb € 200 gestort op de rekening, en verwacht daarmee twee veilige projecten te financieren. Meer dan dit besteed ik er nog niet aan, eerste een goed idee krijgen van de mogelijkheden.

Helaas, het enige openstaande project is een hotel. Ik wens dat hotel veel succes in deze tijden… maar niet met mijn geld.

We gaan zien of mijn investering gaat lopen de komende paar weken!

Geef een reactie