Voor financiële ontwikkeling

Crowdfunding

Crowdfunding met maatschappelijk rendement

Crowdfunding met maatschappelijk rendement

Crowdfunding is begonnen als goedmoedig initiatief om financiering te krijgen om iets voor elkaar te krijgen. Letterlijk fondsenwerving. Een soort ideëel doel, gefinancierd met privaat geld. Er stond dan ook geen vergoeding tegenover. We hebben het dan over crowdfunding met verlies, maar wel met maatschappelijk rendement.

Later kwamen de commerciële crowdfunding (of correcter: lending) initiatieven van de grond. Nu heb ik zelf ook een kleine hoeveelheid in crowdfunding geïnvesteerd. Dat was vroeger anders: toen zat ik echt zwaar in de crowdfunding. Voornamelijk of zelfs volledig bij Geldvoorelkaar. Te veel, achteraf, als je het advies van de AFM van maximaal 10% bekijkt. Ik zat er op het hoogtepunt voor meer dan € 25.000 in. In die tijd waren er veel projecten die stuk liepen en veel ondernemers die failliet gingen.

De prognose van 7,51% rendement werd niet gehaald. In de loop van de tijd werd het minder, en minder, en minder… Nu is het 1,44%. En dan moet er van het resterende plukje projecten geen meer failliet gaan. Maar als we het nuchter bekijken is een rendement van 1,44% feitelijk een verlies.

Reken maar na: je betaalt vermogensrendementsheffing van 1,2%, en daar komt de inflatie nog bij. Dan zit je al op een negatief koopkrachtrendement. Je investering is dan al minder waard geworden. Dat is op een bedrag zo groot als € 25.000 echt niet fijn.

Maar dat is puur vanuit het geldelijke rendement op de investering gedacht. Want ik heb ook wel eens geld uitgeleend omdat ik in het project geloof. Waar ik, ondanks dat ik voor 100% zeker weet dat het project me geld kost, toch in heb geïnvesteerd. Een keer een project van 2% rendement, een project van 3% rendement. Heel veel risico waar weinig tegenover staat in geld gemeten. Natuurlijk zaten er bij mijn projecten ook projecten tussen waar ik achteraf gezien niet zo meer achter sta zoals Pizza Hut.

Welk maatschappelijk rendement levert crowdfunding nog?

Maar ik vind soms prachtige projecten waar ik echt achter sta. Een voorbeeld: Plan B. Dit project heeft de start betekend van Freedom Internet, een partij die nauw samenwerkt met Bits of Freedom. Bits of Freedom is een stichting die opkomt voor digitale burgerrechten. Dat vind ik echt superbelangrijk en wil ik dan ook graag steunen met € 1000. De 3% rendement op het project is, vanwege het grote risico, echt een slechte deal vanuit geld bekeken. Maar het is voor mij dus veel meer dan dat. Als ze 1% hadden gegeven had ik het misschien ook nog wel gedaan.

Nog een voorbeeld: De Fryske kaas. Als een project wat bij kan dragen aan biodiversiteit dan vind ik dat mooi. Ook bij 2% rendement plus kaas. Het gaat dus echt niet altijd over het hoogste geldelijke rendement halen. Maar ook over maatschappelijk rendement.

Dus zie je een crowdfundingcampagne waar je enorm achter staat? Steun hem dan gewoon. Als dat betekent dat je iets later met pensioen gaat dan is dat niet erg. Het leven bestaat uit meer dan geld. Want ga maar na: het is niet geld waar we naar verlangen, maar wat we met ons geld kunnen doen.

 1. Hoi Uitklokken, wat een interessant artikel! Ik stort iedere maand een klein bedrag op het platform Lendahand. Ik had me nog nooit verdiept in de projecten in Nederland. Plan B spreekt me erg aan (Friese kaas wat minder want ben geen grote kaaseter) omdat ik nu al jaren klant ben van XS4ALL en ze een warm hart toedraag. Deze club mensen die een alternatief willen bieden ga ik steunen! Nogmaals.. leuk stuk!

 2. Leuke blog!
  Gelijk jouw sponsoring van Freedom internet is een herinnering om na corona weer eens goed te kijken naar onze internet provider.
  👍

  • Het is sowieso goed om elke zoveel jaar te kijken of het anders kan. Meestal goedkoper. Maar Freedom is juist niet goedkoop, dus hier maak ik een uitzondering.
   Maar zelfs bij Freedom zijn er grenzen. 59 euro per maand voor langzamer internet dan ik nu heb vind ik echt waanzin. Hopelijk komen ze snel met een alternatief, ik verwacht van wel.

 3. Hear hear!
  Helemaal mee eens en ook nog eens mooi verwoord!
  Ik heb op drie platforms investeringen lopen en je geeft me inspiratie om ook een blogpost te wijden aan crowdfunding.
  Fijn weekend!

 4. Hans

  Ik had ook wat geld in de Freedom Internet lening gestopt. De aandelen gingen flink omhoog vorig jaar, dus ik had een soort van gratis geld over.
  Als het project mislukt zou ik het nog steeds meer “helaas geen KPN-alternatief” dan zonde van verloren geld vinden.
  Ben inmiddels 1 maand Freedom-klant en heb dus XS4ALL (lees: KPN) opgezegd.

Geef een reactie