Voor financiële ontwikkeling

Crowdfunding

Crowdfundingstrategie 2021

Crowdfundingstrategie 2021

Afgelopen jaar heb ik best wat ingelegd in crowdfunding. Ik ben echter verdeeld over hoe die beleggingen lopen. In 2021 wil ik een andere, minster agressieve crowdfundingstrategie gaan volgen.

Ik heb geld zitten in vier verschillende crowdfundingplatformen. Hier een korte evaluatie om als basis te dienen voor de nieuwe strategie.

Geldvoorelkaar

Geldvoorelkaar heeft aan de wieg gestaan van mijn eerste stapjes op crowdfundinggebied. Al in 2013 had ik hier in projecten geïnvesteerd. In de vele jaren dat ik er al op zit heb ik ook relatief veel projecten onderuit zien gaan. Wel 20%! Aangezien ze niet allemaal aan het begin zijn gesneuveld valt de schade vooralsnog mee.

“Mijn statistieken” is de pagina waar het een en ander wordt samengevat. Daar blijkt dat er van mijn bruto rendement van 7,2% nog maar 1,6% is overgebleven. Dat is nog niet eens de belasting plus inflatie. Jammer, maar dat valt behoorlijk tegen.

Mintos

Wellicht het bekendste en grootste peerlending platform van Europa is Mintos. In 2019 ben ik begonnen met investeren bij dit platform. Hier leg ik nog regelmatig geld in. Maar dit platform heeft behoorlijk veel last gehad van slechte leningverstrekkers.

Het zit namelijk zo: je leent geen geld uit aan Mintos maar aan de gecontracteerde leningverstrekkers die van het platform gebruik maken. En daarmee heb je gelijk hét risico bij Mintos te pakken. Als deze loan originator failliet gaat, kun je fluiten naar je geld. Er staan nu een stuk of vijf op non-actief. Hopelijk krijg ik al mijn geld hiervan terug, maar ik ga hier niet van uit. In het slechtste scenario ben ik het geld kwijt.

Het bedrag dat staat op in recovery is inmiddels groter dan de winst. Dat houdt in dat ik, conservatief gezien, in de min sta. Niet fijn! Inmiddels beleg ik hier conservatiever. Dat lijkt te helpen.

Crowdestate

Bij Crowdestate ben ik recent ingestapt omdat ik wat wilde diversificeren, in dit geval in vastgoed. Het is te kort om er al heel veel over te kunnen zeggen, het ziet er echter tot nog toe goed uit. Ik kies voor de minst risicovolle leningen en dat lijkt te werken. Een zeer bescheiden winst maar wel stabiel. We gaan het zien!

Crowdaboutnow

Crowdfundingprojecten met een idealistische insteek vind je bij Crowdaboutnow. Hier heb ik projecten gesteund die ik succes wens vanwege de bedrijfsfilosofie en de gunfactor. Hier heb ik vanaf het begin verlief of kiet gespeeld. Met een maximale rente van 3% bij mijn projecten doe ik het dus niet voor het geld.

Dat maakt het ook zo dat een tegenvallende winst voor mij geen issue is. Geen klachten dus, want er is ook nog geen partij failliet gegaan of iets dergelijks.

Nieuwe crowdfundingstrategie van 2021

De platforms waar de rendementen tegenvallen laat ik maar voor wat ze zijn. En anders blijf ik extra inleggen. Dat houdt in dat ik het volgende doe:

 • Geldvoorelkaar laat ik aflopen. Geen nieuwe projecten dit jaar.
 • Mintos doe ik niks, herinvesteren laat ik aanstaan. Als het gedurende het jaar is bijgetrokken (5% winst of meer) ga ik er weer mee verder.
 • Crowdestate lijkt een mooie om verder uit te bouwen. Dit wordt voorlopig mijn hoofdplatform.
 • Crowdaboutnow zal ik af en toe checken om te kijken of er een mooi project is. Een beetje op ad-hoc basis.

Het bedrag wat ik maandelijks inleg wil ik maximeren op € 200. Crowdfunding blijft behoorlijk risicovol. Voor de spreiding is het goed, maar is het langetermijnrendement ook wel zo goed? Ik vraag het me steeds meer af… De strategie zal dan ook zijn: pas op de plaats als de rendementen tegenvallen. Als óók Crowdestate nu verzaakt ben ik geneigd om het geheel nog verder af te bouwen.

Waar mijn strategie van 2020 was gericht op spreiding, is het juist wat meer consolidatie en een afwachtende houding bij de crowdfundingstrategie van 2021.

 1. Jesse

  Heb je weleens overmogen om Lender en spender te gebruiken?

 2. Marc

  Ik mis de (Nederlandse) platformen kapitaalopmaat.nl, crowdrealestate.nl en oneplanetcrowd.com. Wat ik heb gelezen over de Crowdestate waar jij in investeert, gaat mijn voorkeur uit naar Crowdrealestate. Ik zit er nu een paar jaar en alle projecten lopen prima. Dat is mijn hoofdplatform nu. Ik zit nog vrij diep in Kapitaalopmaat, maar die hebben last van Corona. Dat lijkt mij de oorzaak van weinig nieuwe projecten de afgelopen periode.

  • Reactie door auteur

   Hi Marc, bedankt voor het noemen van deze platformen, die kende ik nog niet. Het was niet mijn bedoeling om een analyse of overzicht te geven, alleen om te kijken wat mijn “gevoel” zegt over de platformen waar ik nu op zit.
   Wat trekt je aan bij crowdrealestate?

   • Marc

    Sorry, lees jouw reactie nu pas. Tot nu toe is mijn ervaring bij crowdrealestate dat alle projecten goed doorlopen. Er is geen rentebetaling gemist. De projecten zijn allemaal in Nederland of de buurlanden (Duitsland, België) in appartementen of zorgvastgoed. De betaalmoraal is dan ook hoog.
    En het is geen annuïteitenlening zoals bijvoorbeeld Kapitaal op maat, maar de hoofdsom blijft gedurende de looptijd volledig uitstaan, waardoor het beloofde rentepercentage ook werkelijk is wat je ontvangt. De uitbetalingen zijn zo solide dat het feitelijk voelt als sparen in een deposito met maandelijkse uitbetaling van de rente. Grootste nadeel is dat er onregelmatig nieuwe projecten zijn en minimuminleg 500 Euro is. Dat laatste is nu voor mij geen probleem meer, aangezien ik zeker 1.500 Euro per maand beschikbaar heb voor investeringen zoals dit.

 3. Interessant! Ik ben mij aan het verdiepen voor de mogelijkheden hierin, maar vind het stiekem best nog wel even wat uit zoek werk. Ik wil namelijk wel goed weten wat de risico’s en kosten zijn voor ik ergens aan start. Dus nog een keer goed voor zitten dan..

 4. Belia / Opnieuwbegonnen

  Geldvoorelkaar is voor mij het betrouwbaarste platform,. In het begin heb ik wat risicovoller ingelegd. Het resultaat is één misser. Dom geweest.
  Risicomijdend betekent voor mij een lage rente is ook goed, altijd meer dan op de bank.
  Overzichtelijk werken, prima administratie. Een paar jaar terug was Crowdfunding in woningen nog 7%. Nu 5%. Dan gaat er nog commissie vanaf.

  • Belia / Opnieuwbegonnen

   Geldvoorelkaar heeft de prijs gewonnen voor beste administratie. In totaal heb ik 45000 geïnvesteerd en ik heb een kleine investering van 500 onderuit zien gaan. Ik fund daar sinds 2014. Op dit moment beleg ik niet meer in zakelijke investeringen, alleen vastgoed. In het verleden heb ik in veel hogere rente investeringen belegd. Met de pandemie en meer, ben ik uiterst behoedzaam aan het investeren.

Geef een reactie