Voor financiële ontwikkeling

Vermogen

Goud en zilver kopen

Goud en zilver kopen

Edelmetalen zijn altijd een mooie bescherming geweest tegen een crisis. Daarom wordt het ook vaak opgenomen in de portefeuille als je wat meer geld tot je beschikking hebt. Als ik wat goud en zilver zou willen kopen, waar kan ik dan terecht, en hoeveel kost dat?

Er zijn een paar manieren om te beleggen in goud. Allereerst heb je natuurlijk direct goud bezitten. De metalen baren die je in de kluis kan leggen. Je kan ook beleggen in bedrijven die goud delven. En je kan ETFs kopen die gebaseerd zijn op goud.

Er is hier al het een en ander over geblogd door anderen. Meer of mynder, bijvoorbeeld. Dat ga ik dus niet meer doen. Wat ik wel ga doen is kosten vergelijken. Wat neem ik mee in de vergelijking?

Ik ben geen fan van beleggen in een specifieke sector. Daarom beleg ik ook in indexfondsen en ETFs met veel verschillende bedrijven erin. Daarom ga ik niet beleggen in de bedrijven die het goud naar boven halen. Je zal maar net een frauduleus bedrijf te pakken hebben.

Goud zelf in mijn huis hebben zie ik ook niet zitten. Dan heb ik een kluis nodig, en dan ben ik zelf verantwoordelijk. Ik zou geen oog dichtdoen. Zelf goud bewaren in een kluis is dus een grote nee voor mij.

Dan blijven er twee opties over: goudfondsen en goud kopen en laten bewaren in een kluis. Mijn gevoel zegt me dat goud in een kluis bewaren duurder is, omdat er fysieke handelingen moeten worden gedaan. Bij een ETF of fonds kan alles digitaal. Maar laten we eens kijken of dat ook echt zo is!

Om een goede vergelijking te maken neem ik het volgende uitgangspunt: ik koop 20 gram goud en 2 kilo zilver.

Fysiek goud en zilver kopen

Als ik een kabouter ben, heet ik kabouter Lui. Ik kijk gewoon online welke bedrijven dit aanbieden. Dan ga ik ook nog eens voor de eerste pagina bij Google, want er zijn heel veel bedrijven die dit aanbieden, ik had echt geen idee. Ik kies alleen bedrijven die het goud en zilver verkopen en ook in een kluis laten plaatsen. En ik wil dat er op één enkele website alle kosten inzichtelijk zijn voor de koop, transport en voor de opslag.

BedrijfGoud 1Zilver 1Kluis GoudKluis Zilverin/uit
Holland gold108614650,75%1%35
Amsterdam gold109114311%1,25%35
Gold republicsp+1%sp+1%0,5%1%9/kg
Doijer & Kalffsp+0,7%sp+4%0,6%0,8%
Een paar goud en zilververkopers. sp = spotprijs (koers)

Hoewel ik wat betreft geld niet echt van het gevoel ben, vind ik transparantie in de opslag van kopen en verkopen wel fijn. Ik zou dus eerder bij Gold Republic en Doijer & Kalff aankloppen, dan bij Holland Gold en Amsterdam Gold.

Goud zou ik dan het beste kunnen aankopen bij Doijer & Kalff, en zilver bij Gold Republic (ironie) voor de aankoopkosten. Voor de opslag is het juist andersom. Vaak is en een minumumopslag per transactie, dus over het algemeen geldt: meer ineens kopen is relatief minder transactiekosten.

Klein stiekem addertje: de bewaarkosten zijn exclusief btw. Reken er maar zo’n 21% bij.

Goud en zilver ETF

Aangezien de prijs van goud overal gelijk is, zijn de kosten doorslaggevend voor het fonds. Ik pak een stel fondsen/ETF’s met kosten van 0,25% of lager.

IAUiShares Gold Trust2005-01-280.25%A+
IAUFiShares Gold Strategy ETF2018-06-060.25%N/A
GLDMSPDR Gold MiniShares Trust2018-06-250.18%N/A
AAAUPerth Mint Physical Gold ETF2018-08-150.18%N/A
BARGraniteShares Gold Trust2017-08-310.17%C+
SGOLAberdeen Standard Physical Gold Shares ETF2009-09-090.17%A
Bron: ETF DB

Deze fondsen zijn niet te vinden bij mijn broker, ABN AMRO. Dit is daar de lijst:

Blackrock World Gold, lopende kosten van 1,32%, instapvergoeding 5%.

Nou fijn daar kan ik het mee doen. Ik vind 1,32% veel. Een instapvergoeding van 5% vind ik ook veel. Als dit kenmerkend is voor een goudfonds dan zou je wel gek zijn om het te doen!

DeGIRO heeft ook een goud ETF in de kernselectie, WisdomTree Physical Gold | PHAU. Hier kan ik managementkosten van 0,39% vinden, geen instapvergoeding. Dat klinkt al een stuk beter. Hij staat genoteerd in USD, er is dus een valutarisico. Ook wordt het goud fysiek bewaard in Londen, buiten de EU dus. Ik weet niet of dat belangrijk is, het Verenigd Koningkrijk vertrouw ik genoeg.

Er is ook een tegenhanger in zilver, WisdomTree Physical Silver | PHAG. Deze heeft een iets hogere management fee, 0,49%. Dat vind ik logisch, want je moet meer gewicht in de kluis doen per USD.

Wat de spread is van de ETF’s kan ik niet goed inschatten.

Conclusie

Als ik kijk naar de prijzen van fysiek goud opslaan en een WisdomTree ETF, dan lijkt de ETF goedkoper. Dan moet de service fee van je broker wel laag zijn, zoals bij DeGIRO kernselectie met een basisaccount. Ik hou echter niet van dat third party uitlenen, dus een basis custody account zou een prima fit zijn. Een van de nadelen van een custody account is kosten bij dividend, maar goud heeft geen dividend!

Ik snap dat het lekker is om ook daadwerkelijk goud in Nederland te hebben wat je kan ophalen, maar de relatief hoge kosten voor de kluis maken het voor goud en zilver onaantrekkelijk ten opzichte van de ETF. Het enige wat ik bij de ETF nog niet zo duidelijk vind is de spread. Maar goed, dat zijn eenmalige kosten bij aankoop en verkoop, en de bewaarkosten lopen elk jaar weer door. Je loopt ook een valutarisico, dat kan de koers wat grilliger maken.

Al met al zou ik toch voor de WisdomTree ETFs gaan bij goud en zilver kopen.

Ik ken DeGIRO nog niet zo goed, dus ik kan daar een foutje in hebben gemaakt met de kosten. Maar een manier om er achter te komen: ik maak een account aan en ga daar goud en zilver kopen! Ok, de timing is misschien niet goed vanwege de hoge prijs, maar ik moet ergens ervaring opdoen.

 1. Leuke vergelijking die je hebt gemaakt. Zelf heb ik geen goud of zilver beleggingen. Niet vanwege het momentum (staat nu erg hoog) of hedge, maar ook omdat het geen dividend oplevert (uiteindelijk bepaalt dat een groot deel van de inkomsten).

  • Hi Mr. Groeigeld, of een aandeel nou dividend oplevert of een groeiaandeel is zonder dividend maakt me niet zoveel uit. Je hebt wel gelijk in dat goud niet groeit. Bedrijven wel. Voor vermogensgroei moet je ook niet in edelmetalen gaan zitten.
   De enige reden waarom ik in edelmetaal wil zitten is spreiding en daarmee risicovermindering. Ik ga waarschijnlijk nooit meer dan 1 á 2 procent in edelmetaal zitten, inderdaad vanwege dat het niet groeit.
   Ik mag blij zijn als ik kiet draai.

 2. HereIsTom

  Ik heb bij de bank nog een hoop goud liggen, is het verstandig om het te verkopen juist nu het zo hoog staat?

  • Reactie door auteur

   Advies daarover durf ik me niet aan te wagen, ik ben geen kenner.
   Wat ik zelf zou doen is kijken naar de balans. Als je voor jezelf hebt gesteld dat je bijvoorbeeld 5% van je vermogen in goud wil hebben zitten, en je dit elk jaar rechttrekt, dan zit er vanzelf een soort van regulariserend effect in. Ik zou zelf goud nooit gebruiken als speculatie.

 3. PHAU is in de Giro Kernselectie de enige ETF gericht op goud te koop op de Amsterdamse beurs (XAMS). De Duitse Xetra (XTER) heeft nog 4 andere ETF’s, waarvan GZUR met een TER van 0,19% de goedkoopste is. Wel betaal je dan 2,50 euro aansluitkosten om op de Xetra beurs te kunnen handelen. Bij een positie vanaf 1.250 euro is GZUR voordeliger.

  Bijkomend voordeel is dat, omdat je toch al aansluitkosten betaalt voor de Xetra beurs, je ook naar andere ETF’s op dezelfde beurs kunt kijken.

 4. RD

  Mooi overzicht van aanbieders van fysiek edelmetaal. Je mist alleen nog wel een grote speler in markt, namelijk The Silver Mountain.

  https://www.thesilvermountain.nl/nl/

  Zij verkopen ook in combinatie met opslag via Edelmetaal Beheer Nederland

  https://www.edelmetaalbeheer.nl/

  • Reactie door auteur

   Er zijn redelijk wat spelers op de markt, ik heb ze niet allemaal bekeken. De silver mountain lijkt iets (1 euro!) goedkoper te zijn dan Holland Gold. Nog steeds geldt dat ik liever een opslag op de spotprijs gerekend zie worden dan een “all-in” prijs.
   Ik vind het wel leuk dat ze allemaal speciale munten hebben. Mooie investering voor verzamelaars!

Geef een reactie