Voor financiële ontwikkeling

Financiële planning, Sparen

Een eigen cashbuffer

Een eigen cashbuffer

Uitklokken is niet zo’n fan van cash. Geld dat maar staat te verpieteren op een betaal- of spaarrekening. Dat kost zelfs geld in plaats van dat het wat oplevert. We hebben samen genoeg cash. Maar ik ben afgelopen week ergens tegenaan gelopen – paniek! – waardoor ik nu toch een eigen cashbuffer heb.

Tegenwoordig heb ik het liefst zo min mogelijk cash. Onder cash versta ik contant geld en geld dat op een betaal of direct beschikbare spaarrekening staat. Cash kost namelijk geld. Het levert nauwelijks rente meer op. De inflatie knabbelt flink aan de waarde van cash. Waarom zou je nog cash aanhouden?

Cash is altijd handig als financiële buffer. Als er iets kapot gaat dan wil je dat kunnen vervangen. Dat is niets nieuws. We hebben samen genoeg cash als we opeens voor grote kosten staan. Mijn vriendin is veel behoudender dan ik en heeft vooral spaargeld. Ik heb nauwelijks buffer.

Zo heb ik het altijd in mijn hoofd gehad: samen hebben we meer dan genoeg cash om klappen op te vangen. Dat is geen probleem in tijden waarin het leven voorspelbaar en stabiel is. Maar ik heb heel februari 2022 geen werk gehad. Even de tijd nemen tussen twee banen is fijn maar er zit ook een wat mindere kant aan. Ik word heel zenuwachtig van een slinkende bankrekening zonder compenserend salaris. Hoewel ik precies genoeg opzij heb gezet om deze maand te overbruggen (misschien zelfs een pietsje meer) voelt het toch benauwend. Dat gevoel is nieuw.

Het is niet de risicotolerantie waar ik last van heb, ik vind het geen probleem om veel aandelen te hebben. Bij de 30% crash van 2020 haalde ik mijn schouders een beetje op, het gaat om de lange termijn. Dus het is iets anders. Maar wat?

Afgelopen weekend heb ik daar over nagedacht. Ik denk dat terugvallen op mijn vriendin als ik even wat tekort kom niet goed voelt. En dat had ik niet van mezelf verwacht. Ze zou er geen probleem mee hebben, het zit in mijn hoofd. De ratio legt het af tegen gevoel, wat dit betreft!

Persoonlijke cashbuffer

Daarom heb ik besloten om mijn eigen cashbuffer aan te houden. Dan hoef ik niet terug te vallen op mijn vriendin als ik wat cash tekort kom. Ik kan me voorstellen dat als je alle financiën samen deelt (alles op de grote hoop) dat dat prima werkt. Wij doen dat niet, wij hebben een gezamenlijke rekening voor de maandelijkse uitgaven en verder hebben we alles gescheiden. Ik ben erg gesteld geraakt op mijn financiële zelfstandigheid. Meer dan ik dacht. Dat is de les die ik heb geleerd uit mijn onrust.

Maar hoeveel buffer is genoeg voor mijn gemoedsrust? Dat weet ik nog niet zo goed. Op dit moment heb ik € 10.000 opzij gezet. Mijn gevoel zal uitwijzen of dat genoeg is. Of dat er misschien nog iets anders speelt. Wat dat betreft is het dan ook een experiment.

Als wat waardeverlies de prijs is die ik voor de gemoedsrust van een eigen, persoonlijke cashbuffer moet betalen, dan is dat zo.

  1. Goed bezig, Uitklokken. Er is maar één strategie die je moet volgen en dat is jouw strategie. Goed slapen is belangrijk :)

Geef een reactie