De financiële markten vliegen op en neer. Duizenden ZZP’ers dreigen in de problemen te komen. Honderdduizenden zijn ziek, besmet met het coronavirus. Lockdowns, thuis werken, afstand houden. Zoals onze premier laatst zei: het zijn ongekende maatregelen in vredestijd. Hier kun je je eigenlijk niet tegen wapenen. Je kan je echter wel financieel voorbereiden op woelige tijden: door te spreiden, te spreiden, en te spreiden. Geeft spreiden dan écht zoveel rust? En wat bedoel ik daarmee?
Spreiden in vermogenscategorie
Het spreiden van verschillende soorten vermogen heet in het Engels asset allocation. Elk van de verschillende soorten van je vermogen hebben een ander risico en rendement. Meestal gaan rendement en risico hand in hand. Dit houdt in, dat hoe hoger het gemiddelde rendement is, hoe hoger het risico. Risico betekent net iets anders per vermogenscategorie. Maar over het algemeen houdt een hoog risico in dat de waarde sterk fluctueert of dat de kans op winst klein is maar de hoogte van de winst groot. Ook kun je verlies maken.
De categorieën waar ik mijn geld in steek:
- Sparen (laag risico)
- Extra aflossen / inleggen hypotheek (laag risico)
- ETFs / aandelenfondsen (hoog risico)
- Obligaties (matig risico)
- Pensioensparen (laag risico)
- Pensioenbeleggen (hoog risico)
- Groen beleggen (? hangt van product af)
- Crowdfunding/lending (zeer hoog risico)
Ik zorg er voor dat ik overal aandacht aan blijf besteden. Misschien is er nu een categorie die wat minder aandacht krijgt, maar dat betekent niet dat het later niet weer interessant kan worden. Ja, het aflossen van je hypotheek kan dus net de balans zijn om ook in aandelen te kunnen beleggen, je totale risico is dan namelijk lager dan als je alleen aandelen zou hebben.
Kortom: bij meer verschillende categorieën wordt verlies op één daarvan gedempt door de andere. Ben je net 30% kwijt geraakt op de aandelenmarkt door corona? Je woning is waarschijnlijk weer meer waard geworden, zodat je uiteindelijk procentueel misschien maar 10% kwijt bent geraakt. Dat perspectief geeft rust.
Spreiden in sectoren en regio
Ik koop geen individuele aandelen, ik koop altijd gespreide producten. Een indexfonds kan makkelijk uit aandelen van 1000 individuele bedrijven bestaan. Zo spreid je binnen een bepaalde vermogenscategorie.
Als het niet zo goed gaat met de energiesector, dan gaat het wellicht weer heel erg goed met het wereldwijde toerisme. Of voedselproductie tegenover financiële dienstverlening. Het maakt niet zoveel uit, zolang je in de hele economie belegt.
Let er dan wel op dat je ook wereldwijd gespreid bent, inplaats van bijvoorbeeld alleen Nederland. Geen AEX indexfonds dus, maar een wereldwijd belegde ETF zoals VWRL. Dit voorkomt dat een lokale crisis al teveel invloed heeft op jouw vermogen.
Dit soort spreiding kun je toepassen in crowdlending, aandelen, en obligaties. Inderdaad, ook crowdlending. Zit je alleen te crowdfunden in Nederland? Spreid je risico door ook wat in het buitenland uit te lenen via platforms als Mintos of Grupeer.
Spreiden in de tijd
Als je risico loopt door een sterk fluctuerende waarde zoals bij de aandelenmarkt, dan neemt je risico af hoe langer je belegd bent. Bekende investeerders die het klappen van de zweep kennen zeggen het ook: Time in the market beats timing the market. De tijd is je vriend in dit geval.
Elke maand hetzelfde bedrag inleggen in de ETFs of indexfondsen waarin je gelooft zorgt ervoor dat je automatisch spreidt in de tijd. Hier heb je echt discipline nodig, en is psychologisch de moeilijkste spreiding. Hou je aan het plan! Dus geen koopjes jagen op de aandelenmarkt met geld dat je eigenlijk in je hypotheek had willen steken. Of op een andere manier proberen de markt te timen. Maak een plan, en houd je daar aan.
Spreiden geeft rust
We leven in turbulente tijden. Ik blijf er echter erg rustig onder. Ik spreid namelijk maximaal. In vermogenscategorieën, in sectoren, en in de tijd. Spreiden verlaagt het risico en geeft mij de financiële rust om deze crisis door te komen. En om een eventueel toekomstige crisis, in ieder geval in financieel opzicht.
Hoe heb jij je geld gespreid?
Geef een reactie