Voor financiële ontwikkeling

Besparen

Overstapmaand

Overstapmaand

Ik heb een tactiek die vrij goed werkt om het uitstellen van abonnementen uitpluizen tegen te gaan. Dat is dat ik elk jaar, als je kan overstappen van zorgverzekering, gelijk al mijn verzekeringen en abonnementen tegen het licht houd. Dat is dus elk jaar in december. Als je alles tegelijk doet kun je er gewoon even voor gaan zitten en doorpakken. Ik zie december dan ook als mijn jaarlijkse overstapmaand.

Elk jaar ga ik hetzelfde ritueel door. Begin december is de allerfijnste tijd aangezien ik dan toch al naar de zorgverzekering moet kijken. Dan zijn namelijk de zorgpremies voor 2021 bekend. De stappen zijn dan ook altijd gelijk.

  1. Al je abonnementen en verzekeringen opschrijven
  2. De prijs ervan opzoeken die je daadwerkelijk betaalt en gaat betalen
  3. Meerdere online vergelijkers gebruiken (aanbod en onafhankelijkheid wisselt, naar de site van de consumentenbond voor de test, etc.
  4. Overstapservice gebruiken waar het kan, anders op andere manier

Stap 1: Schrijf al je abonnementen en verzekeringen op

Ha, lekker. Alle abonnementen en verzekeringen opschrijven. Als je dit automatiseert en categoriseert met een eigen huishoudboekje of een online huishoudboekje kost dit weinig tijd. Anders ontkom je er niet aan om alle uitgaven tot een jaar terug door te nemen. Als je hier op de 1e van overstapmaand december mee begint, kijk dan ook terug tot 30 november vorig jaar, anders zou je wat kunnen missen. Het gaat hier over terugkerende kosten, dus eenmalige uitgaven tellen niet mee.

Deze lijst helpt je om bij te houden waar je al naar hebt gekeken.

Abonnement/verzekering
Zorgverzekering
Krant
Autoverzekering
Maaltijdbox
Voorbeeldlijst

Stap 2: Schrijf de prijzen op

Schrijf de prijzen op die je als laatste hebt betaald. Die haal je uit je internetbankieromgeving. Schrijf ook de prijs op die je komend jaar gaat betalen. Die haal je van de website van de aanbieder of je krijgt hier een apart bericht van. In het geval van de zorgaanbieder krijg ik een mail, maar het staat ook in de “mijn omgeving”. Van sommige abonnementen weet ik dat ik een actieprijs heb. Dit schrijf ik dan op als einddatum.

Als je alles omrekent naar jaar werkt het beste. Sommige abonnementen betaal je namelijk maar eens per jaar. Als de informatie niet beschikbaar is, geen probleem. In het geval van een maaltijdbox weet je nooit wanneer ze de prijzen wijzigen. Eigenlijk is het allerbelangrijkste de laatste prijs die je hebt betaald of gaat betalen.

Abonnement/verzekeringHuidige prijsEinddatumNieuwe prijsBegindatum
Zorgverzekering€ 13002020-12-31€ 13502021-01-01
Krant€ 3002021-12-31NANA
Autoverzekering€ 550NANANA
Maaltijdbox€ 1600NANANA

Stap 3: Vergelijk de prijzen

Mocht je nog in een actietarief zitten, blijf dan lekker zitten waar je zit. Het is zelden goedkoper te krijgen en je zit er vaak aan vast. Dat is bijvoorbeeld zo bij mijn krant: daar heb ik een abonnement afgesloten voor twee jaar voor een bepaalde prijs. Dan heeft het weinig zin om hier naar te kijken.

De zorgprijzen zijn elke december bekend voor het jaar daarop. Het loont om deze prijzen te vergelijken. Dit kun je doen via diverse vergelijkingssites. Neem er altijd meer dan een, want de lijst is vrijwel nooit compleet (iets met betalen om genoemd te worden). Zorgverzekeringen kunnen per jaar schelen in dekking. Je hebt ook nog vele varianten zoals natura/restitutie, vrije zorgkeuze… De zorgverzekering verdient een aparte blogpost, er is zoveel waar je rekening mee moet houden.

De andere abonnementen en verzekeringen behandel je feitelijk op dezelfde manier in de overstapmaand. In de basis is het dit: kijk of je ergens anders een betere deal kan krijgen. Wat die deal dan inhoudt verschilt nogal. Als je altijd de Telegraaf leest ga je niet opeens de Volkskrant lezen. Maar je kan bijvoorbeeld kiezen voor alleen de zaterdageditie.

Deze stap kost verreweg de meeste tijd. Zoveel zelfs soms, dat ik voor een paar euro de moeite niet ga nemen om over te stappen. Als je een uur bezig bent om 4 euro te besparen per jaar, plus wat stress, dan kun je je afvragen of het zin heeft.

Abonnement/verzekeringHuidige prijsNieuwe prijsOverstap
Zorgverzekering€ 1300€ 1350€ 1320 bij X
Krant€ 300NA
Autoverzekering€ 550NA€ 520 bij Y
Maaltijdbox€ 1600NA
datums verwijderd voor overzicht

Stap 4: Overstappen tijdens de overstapmaand

Als er een overstapservice bestaat: gebruik deze dan. Dit werkt over het algemeen het beste. De nieuwe partij neemt jou de moeite van de opzegging bij de oude partij uit handen. Mocht zo’n overstapservice er niet zijn, dan moet je dit zelf regelen. Laat je oude abonnement stoppen op de datum dat het nieuwe abonnement ingaat.

Als je een vergelijkingssite gebruikt kan daar nog wel eens een aanbieding staan. Het zou zonde zijn om daar geen gebruik van te maken. Ook kan even zoeken op “abonnement x aanbieding” nog wel eens iets leuks opleveren.

Je kan ook zonder over te stappen geld besparen. Als je het een heel leuk abonnement hebt maar eigenlijk vind je dit te duur kun je er voor kiezen om telefonisch een betere deal proberen te krijgen. Niet geschoten is altijd mis. Dit kun je ook bij je bestaande verzekering/abonnement doen. Vertel ze dat je wil overstappen omdat de concurrent goedkoper is, en misschien krijg je wel genoeg korting om te blijven.

Als je een abonnement of verzekering niet meer nodig hebt: een perfect moment om op te zeggen. December is ook mijn opzegmaand. Maak een einde aan sluimerende abonnementen! Kijk je maar een keer per maand Netflix? Zeg gewoon lekker je abonnement op. Ze zijn er ook nog wel als je later weer wil aanhaken. Wil je toch maar stoppen met automatisch meespelen bij de Staatsloterij? Opzeggen!

Abonnement/verzekeringHuidige prijsNieuwe prijsOverstapProberen
Zorgverzekering Z€ 1300€ 1350€ 1320 bij XBetere deal bij Z
Krant€ 300NANee
Autoverzekering€ 550NA€ 520 bij Y
Maaltijdbox€ 1600NAOpzeggen

Overstapmaand

Meestal heb ik de lijst met prijzen en het uitzoekwerk gefikst in een halve dag. Vorige keer leverde mij dat best wat geld op. Vooral het opzeggen van een abonnement dat je niet meer gebruikt kan best wat opleveren.

Overzicht over waar je geld naar toe gaat. Daar begint het mee. Dan is de stap naar een besparing of verbetering zo gemaakt. Plan dit karweitje in je agenda, het hoeft niet veel tijd te kosten. Oefening baart kunst, de volgende keer zul je zien dat geld besparen nog sneller gaat tijdens de overstapmaand.

Dit bericht verscheen eerder op Geld Coach.

  1. Haha yes! De overstap gekte is weer begonnen. Ik doe het elk jaar, want het is echt de moeite waard om te kijken waar je geld kunt besparen

Geef een reactie