Voor financiële ontwikkeling

Belasting, Besparen

Tips om belasting in box 3 te verminderen vergeleken

Tips om belasting in box 3 te verminderen vergeleken

Zo tegen het einde van het jaar krijg je weer allemaal tips om de vermogensrendementsheffing (VRH) te drukken die je moet betalen. Gevraagd, maar ook ongevraagd. En niet allemaal even zinvol. Één van de tips van premier Rutte is om een nieuwe auto te kopen. Hier enkele tips en wat ik er van denk. In de voorbeelden ga ik er van uit dat je al genoeg vermogen hebt dat je VRH van 1,2% moet betalen, maar niet genoeg om de miljonairsbelasting van 1,68% te hoeven betalen. Deze tips om belasting in box 3 te verminderen vergeleken zijn voor het einde van jaar 2019.

Soms gebruik ik de term inflatiegevoelig. Dit betekent: inflatie maakt dat je dit pas zo laat mogelijk wil doen bij gelijkblijvende prijs. Hoe hoger de inflatie, hoe minder het rendement. Je trekt namelijk de inflatie van je rendement af. De meeste opties hier zijn juist inflatiedempend: als de inflatie omhoog gaat, gaat het bruto rendement ook omhoog.

Samenvatting

MaatregelUitklokken beoordeling
Koop voor 1 Januari4
Betaal vooruit en krijg korting7
Leg in op een groene belegging7
Pensioensparen6
Pensioenbeleggen (geen polis)9
Bijstorten pensioenpolis?
Hypotheek aflossen6-10
Schulden aflossen9

Koop voor 1 Januari

Als je aankopen al dit jaar doet bespaar je VRH. Natuurlijk doe je dat niet als je nog niet weet of je iets wil hebben (dan kun je beter even wachten), maar als je dat wel al weet kan het interessant zijn. Als je bijvoorbeeld een nieuwe auto wil kopen voor € 30.000 dan scheelt dat (in 2019) € 360. In het geval van een nieuwe auto kan er een addertje onder het gras zitten: het jaar dat je de auto op kenteken zet wil je juist zo laat mogelijk hebben vanwege de restwaarde in de vrije verkoop. Maar over het algemeen is dit een prima manier van geld besparen.

Uitvoerbaarheid: Geen extra moeite
Rendement: 1,2% Het is al een dure maand. Heb je het echt nodig? Inflatiegevoelig.
Risico: Laag
Oordeel: 4

Betaal vooruit en krijg korting

Sommige verzekeringen kun je een jaar vooruit betalen zodat je korting krijgt. Meestal ligt de korting tussen de 1% en 2%. Zie de consumentenbond. Bij een korting van 2% levert dit een rendement op van wel 3,2% per jaar! Je krijgt de korting, en dan ook nog je VRH besparing van 1,2%.
Geld-is-tijd heeft trouwens een mooie blog geschreven over de vergelijking met alternatieve investeringen.

Mocht dit bij jou mogelijk zijn, dan is het enige nadeel dat ik heb kunnen ontdekken dat als je komt te overlijden je gedoe hebt om het geld terug te vorderen.

Uitvoerbaarheid: Niet alle instanties bieden dit aan
Rendement: 2,2-3,2%. Inflatiegevoelig.
Risico: Laag
Oordeel: 7

Leg in op een groene belegging

Op een groene belegging (zie voor in aanmerking komende fondsen de belastingdienst) betaal je tot een bepaald bedrag geen VRH, en je krijgt een extra heffingskorting van 0,7%. Die 0,7% van de waarde van je investering mag je dus aftrekken van je te betalen belasting.
Ik ga uit van gemiddeld 1% aan rendement. Dergelijke fondsen bestaan te kort om er iets zinnigs over te kunnen zeggen op lange termijn. Dat levert dus 1% + 0,7% + 1,2% = 2,9% op aan rendement.

Voorbeeld: je hebt als alleenstaande € 60.360 aan vermogen. Verder heb je € 20.000 aan groene beleggingen. Normaal gesproken betaal je € 30.000 x 1,2% = € 360. Maar omdat je groene beleggingen hebt mag je die voor 0,7% aftrekken van je te betalen box belasting.. € 20.000 x 0,7% = € 140. Je betaalt dus maar € 220 in plaats van € 360 aan belasting.

Op dit moment geven veel van deze groene investeringen maar een paar procent rendement. Ook zijn ze aan het einde van het jaar vaak gesloten voor deelname om juist de fiscale ontwijking te ontmoedigen.

Uitvoerbaarheid: Je moet iets eerder zijn dan het einde van het jaar
Rendement: 2,9%.
Risico: Gemiddeld
Oordeel: 7

Pensioensparen

Ook pensioensparen is gevrijwaard van VRH. Hier heb ik al eerder over geschreven op https://www.uitklokken.nl/vermogen/sparen/mijn-spaargeld/.
De hoogste rente die ik op dit moment kan vinden door te Googelen is 0,65% bij ABN Amro. Het rendement hierop is 0,65% + 1,2% = 1,85%. Ik vind de rente nogal laag, maar als je niet van beleggen houdt is dit wellicht iets voor je. Het rendement houdt de inflatie gemiddeld maar net bij.
Dit is een pensoenproduct, dus de inleg mag je ook nog eens aftrekken van je inkomstenbelasting (box 1). Zodra het geld tot uitkering komt betaal je hierover weer belasting. Meestal is de belasting lager als je de AOW-gerechtigde leeftijd hebt bereikt, maar niet altijd. Bij hoog werknemerspensioen waardoor je toch weer in een hoge schijf terecht komt, bijvoorbeeld.

Uitvoerbaarheid: Makkelijk te openen
Rendement: 1,85%.
Risico: Laag
Oordeel: 6

Pensioenbeleggen (geen polis)

Pensioenbeleggen heeft veel weg van pensioensparen, maar er wordt belegd in plaats van gespaard. Een van de redenen waarom je niet wil beleggen is dat het risico in vergelijking met sparen hoog is. Echter, tijd heeft een risicodempende werking, en laat dat nou nét een van de eigenschappen zijn van pensioenproducten, als je op tijd begint. Met pensioenbeleggen een paar jaar voor je AOW-leeftijd beginnen zou ik dus niet doen.
Ook is het goed om te weten dat de inleg maar beperkt is. Je kan maar inleggen tot aan je jaarruimte. Ook kun je gebruik maken van de 7 voorgaande jaren, dit wordt de reserveringsruimte genoemd. Voor meer informatie verwijs ik weer naar de belastingdienst.
Ook dit is weer een pensioenproduct waarbij je de inleg mag aftrekken, en later over de uitkering weer belasting moet betalen.

Het rendement is ongeveer gelijk aan de markt (het kabinet gaat uit van 5,5%) want er wordt vooral gewerkt met indexfondsen. Het is vaak mogelijk om aan lifecyclebeleggen te doen, dus minder risico naarmate je dichter bij je doel komt.
Het totale gemiddelde rendement stel ik op 5,5% + 1,2% = 6,7%.

Uitvoerbaarheid: Alleen geschikt bij genoeg tijd tot pensioen, inleg is beperkt
Rendement: 6,7%.
Risico: Hoog
Oordeel: 9

Bijstorten pensioenpolis

Dit heb je waarschijnlijk als je pensioen ontvangt via je werkgever. Van dit soort producten heb ik te weinig verstand in de context van deze blogpost (bijstorten). Wel weet ik dat sommige pensioenmaatschappijen het toestaan om in de polis bij te storten.

Ook hier gelden weer de regels van de jaar/reserveringsruimte, en dat deze storting in box 1 valt, net zoals pensioenbeleggen via de bank.

Over deze optie durf ik dus geen uitspraken te doen. Bespreek dit met een adviseur, of met je werkgever.

Hypotheek aflossen

Aflossen of bijstorten van de hypotheek helpt de maandlasten omlaag te krijgen. Het scheelt de rente die je betaalt, bovenop het rendement van geen VRH hoeven te betalen. Hypotheken zijn meestal maar tot aan bepaalde hoeveelheid per jaar af te lossen / bij te storten. Bij bankspaarhypotheken moet je binnen de bandbreedte blijven, en bij veel hypotheken mag je maximaal 10-20% aflossen per jaar.

Voor de FIRE adepten van #teamlagelasten is dit een no-brainer. Veelal geeft het aflossen een gevoel van vrijheid die niet in rendement is uit te drukken.

Op dit moment is de rente voor een nieuw af te sluiten hypotheek op basis van NHG een all-time-low van 1,05%. De meesten hebben echter een hypotheek voor een hoger percentage afgesloten. De HRA is hier een dempende factor, aflossing is geen netto besparing. Voor het gemak reken ik met een derde HRA = 0,35% demping. 1,05% – 0,35% + 1,2% = 1,9% rendement. Dit is natuurlijk meer naarmate de rente hoger is. Bij 4,5% is het rendement bijvoorbeeld rond de 4,5% – 1,5% + 1,2% = 4,2%. Hoe hoger de rente die je betaalt, hoe hoger het oordeel.

Uitvoerbaarheid: Tot bepaald bedrag
Rendement: 1,9% – ?%.
Risico: Laag
Oordeel: 6 – 10

Schulden aflossen

Schulden zijn een beetje een aparte categorie, aangezien je schulden (geen hypotheek) mag aftrekken van je bezittingen in box 3 voor zover dit boven de drempel van € 3100/6200 uitkomt. Door af te lossen bespaar je dan niet de VRH. Voor de schulden onder die drempel geldt dit uiteraard wel.
Toch vind ik dit bijna altijd een goed idee. Sterker nog, behalve in het geval van héél lage rente op de lening zou ik hier altijd als eerste mee beginnen. Met héél lage rente bedoel ik de rentes die je tegenwoordig betaalt op je schuld bij DUO. Een rente van 0,0% is daar niet ongewoon.

Geen schulden hebben helpt ook in het behouden van overzicht, en kan je helpen bij het verkrijgen van een hypotheek. Schulden verlagen namelijk het bedrag dat je maximaal kan lenen voor de hypotheek. Dus zelfs in het geval van een rente van 0,0% zou je, als je een huis wil kopen, misschien toch willen aflossen.

De gemiddelde rente die je betaalt op een persoonlijke lening is nu 3,9%. Tel hier de 1,2% bij op over de eerste € 3100/6200 en je hebt al een rendement van 5,1%. Dat is een veel lager risico dan bijvoorbeeld gewoon beleggen, waar je uiteindelijk maar iets meer rendement aan overhoudt.

Uitvoerbaarheid: Vrijwel altijd
Rendement: 5,1%.
Risico: Laag
Oordeel: 9

Update 1-12-2019: hypotheek aflossen en schulden afbetalen toegevoegd
Update 2-12-2019: drempel schulden toegevoegd

 1. Dank voor de tips. Wat wel goed is om bij stil te staan is dat het vaak lastig is om een groenspaarrekening te openen. Zeker voor het einde van het jaar. Weet jij een bank die nu nog hiervoor open staat en waar het mogelijk is om te storten?

  Groet Ralf

  • uitklokker

   Ik heb wat belegd bij meewind. Dit is geen spaarrekening, maar een beleggingsrekening. Er zit dus risico aan vast. Fiscale trucs werken hier niet zo goed vanwege de vrij pittige enkele kosten die alleen op lange termijn redelijk zijn. Maar mijn idee was ook om voor de lange termijn te gaan.
   De groene spaarrekeningen zijn meestal nu niet meer beschikbaar.

Geef een reactie