Voor financiële ontwikkeling

Hoe mijn hypotheek naar nul gaat

Hoe mijn hypotheek naar nul gaat

Een van de grootste kostenposten in een huishouden is de hypotheek. Je bereikt sneller financiële onafhankelijkheid als je kosten laag zijn. Hier houd ik bij hoe mijn hypotheek naar nul gaat. Hoe pak ik dat aan?

Sinds 2013 hebben wij onze hypotheek overgesloten van een niet zo goed lopende beleggingshypotheek naar een bankspaarhypotheek. Toen kon het nog net, en ik heb er geen spijt van! De bankspaarhypotheek is een prachtig product. Sinds die tijd kan ik alle aflossingen terugvinden bij internetbankieren, Onze hypotheek heeft twee leningdelen: een heel klein beetje aflossingsvrij maar vooral banksparen.

Elke maand kom ik dichter bij mijn doel: onze hypotheek in zijn geheel aflossen. Op de aflossingsvrije hypotheek heb ik een paar keer afgelost. Op de bankspaarhypotheek stort ik elke maand premie. Ook krijg ik rente op de bijbehorende spaarpot en los ik af en toe extra af.

Status hypotheek naar nul

Aflossingsvrije hypotheek

Nog af te lossen: € 4.300,00
Einddatum: 1 juli 2043
Maandlasten juni 2020: € 7,59
Rentepercentage: 2,12%, Geldig tot 1 juli 2023

Bankspaarhypotheek

Nog af te lossen: € 308.000,00
Einddatum: 1 april 2037
Gespaard juni 2020: 2x € 47.737,98
Maandlasten juni 2020: € 1.274,66
Rentepercentage: 2,22%, Geldig tot 1 juli 2025

In grafieken

De resterende hypotheekdelen
Hoeveel hebben we al afgelost

Hypotheek op nul laten samenvallen met FIRE datum

Ik noemde het al: een bankspaarhypotheek is een prachtig product. Helaas wordt deze niet meer aangeboden. Vanuit de regering snapte ik het wel, dit verhoogde de kosten van de HRA aanzienlijk. Wij hebben destijds op de valreep maximaal bankspaar genomen. Zo kunnen we maximaal van de HRA gebruik maken.

Er is echter een nadeel: de maandlasten blijven hoog tot aan de laaste dag van de hypotheek. Dat komt doordat je schuld nooit minder wordt. Je bouwt in plaats daarvan een spaarpot op naast de hypotheek. De schuld is dus zelfs de dag voor het einde van de hypotheek nog net zo hoog als aan het begin. Als je FIRE nastreeft wil de die maximale lasten eigenlijk niet meer hebben.

Ik kies er nu voor om te werken tot aan het einde van de hypotheek. Dan ben ik 61, en ga ik waarschijnlijk met vroegpensioen. Het geheel afschaffen van de HRA zou dat plan in het water gooien. In dat geval haal ik de datum van aflossing naar voren door de hypotheek in te korten.

Updates:
Januari 2020
Juli 2020

 1. Sylvia

  Ik ben ook benieuwd naar watt er met de HRA gebeuren gaat. Maar lijkt me niet dat ze dat in 1x kunnen afschaffen zonder overgangsregeling O.i.d leuk blog trouwens!

  • Reactie door auteur

   Hi Sylvia, leuk dat je mijn blog hebt gevonden!
   Ik denk zelf ook niet dat ze de HRA in een keer afschaffen, maar er komen steeds meer beperkende maatregelen waardoor de afschaffing wordt uitgesmeerd over een langere periode. Dat de HRA wordt afgeschaft is op de lange termijn wel zeker.

 2. De grafiek “resterende hypotheek delen” snap ik niet. Waarom betaal je elk jaar steeds meer rente?

 3. Wij hadden onze hypotheek in 15 jaar helemaal afgelost.
  Voordeel is lage maandlasten en tienduizenden euro’s op de rente bespaard.
  Nadat we de hypotheek helemaal hadden afgelost konden we flink meer gaan sparen, waardoor we nu eerder en met meer geld FO zijn.

  • Reactie door auteur

   Ja, ik zie een afgeloste hypotheek ook als voorwaarde om eerder te kunnen stoppen met werken. Een lage hypotheek over is prima, maar dan heb ik het over tientjeswerk. Het liefste helemaal geen hypotheek meer.

Geef een reactie