Voor financiële ontwikkeling

Hypotheek

Hypotheekupdate januari 2022

Hypotheekupdate januari 2022

Eens per zoveel tijd geef ik een korte update hoe het er voor staat met onze hypotheek. Deze hypotheekupdate bevat de laatste stand per januari 2022.

2021 is waarschijnlijk het saaiste jaar ooit wat betreft onze hypotheek. De hypotheek liep gewoon door. Geen extra stortingen, geen extra aflossingen. De WOZ-waarde is vrijwel gelijk gebleven, € 1000 lager dan het jaar ervoor.

Hypotheekupdate in cijfers

Het aflossingsvrije gedeelte hebben we nog steeds niet aangeraakt. Dit is waarschijnlijk een van de laatste gedeeltes waar we geld aan gaan spenderen. Het kost zo weinig geld dat een paar “lekkere” koffie per maand de kosten al dekt. Lekkere koffie noemen we bij ons op het werk de koffie die niet uit een automaat komt maar ook niet gratis is. Kun je wel geoorloofd wachten in de baas zijn tijd wat de koffie bijna gratis maakt (grinnik).

We hebben € 6.928,56 aan hypotheekrente betaald, precies gelijk aan de rente van vorig jaar. Dit is de rente van de aflossingsvrije hypotheek en de bankspaarhypotheek bij elkaar opgeteld. Deze rente telt mee voor de hypotheekrenteaftrek. Netto betalen we dus minder dan dat.

We hebben € 8.220,72 aan spaarpremie betaald. Dat is € 146,64 minder dan vorig jaar. Dit komt doordat we einde vorig jaar een extra storting hebben gedaan. Hiermee gaat de spaarpremie omlaag. We willen in dit jaar extra stortingen doen met een goedkope lening. Dat zal de spaarpremie per jaar aanzienlijk verminderen.

De spaarpot genaamd hypotheek is weer lekker bijgevuld. Maar naast de stortingen hebben we ook rente gekregen op deze spaarpot. € 2.388,48 maar liefst.

Als we kijken naar ons huis als vermogen dan zijn we er weer op vooruit gegaan. De WOZ-waarde is lager, maar er is natuurlijk wel het een en ander in de pot gegaan. In totaal zijn we er op papier € 10.609,20 op vooruit gegaan als we naar ons huis kijken.

Het is ironisch. Wij hebben het al goed, maar doordat we een koopwoning hebben zijn we minder kwijt aan onze woning dan als we zouden moeten huren door een te laag inkomen. Tijd voor een inklappende huizenmarkt om weer wat normalere prijzen te krijgen! <Cynische modus> Misschien kan Hugo de Jonge als minister voor Wonen (met grote W maar zonder ministerie!) daar wel voor zorgen. Gewoon onteigenen, die lelijke kapitalisten! </Cynische modus>

Alle cijfers plus grafieken hoe mijn hypotheek naar nul gaat zijn ook weer bijgewerkt.

Geef een reactie