Een blog over geld zou niet compleet zijn zonder het doel en de middelen. Onder doel versta ik: wat wil je wanneer bereikt hebben. De middelen zijn hóe je dat doet. Maar voordat ik het wil hebben over dat soort zaken, eerst iets anders. Namelijk de drie wijze geldlessen die ik van mijn ouders heb meegekregen toen ik jonger was.
Wijze lessen
Het begint dus bij de Wijze Lessen van mijn ouders :-) Ik heb zelden expliciet tips gekregen, of te horen gekregen wat ik kan doen om mijn financiële situatie te verbeteren. Maar ik heb wel een soort basiswijsheden meegekregen tijdens de weinige momenten dat we het over geld hadden.
Ik weet niet of er nog pensioen is voor mij als ik oud ben… gelukkig heb ik nog spaargeld.
De overheid is onbetrouwbaar
AOW, VUT, speciale regelingen… Je weet niet of deze zaken in de toekomst nog bestaan. Ik heb te doen met de mensen in loondienst die, met de finish in zicht, de AOW-leeftijd steeds naar achteren hebben zien schuiven. Mijn vader (van begin jaren 50) zag zijn financiële positie als werknemer alleen maar verbeteren. Daarna ging het – wat betreft pensioen – langzaam bergafwaarts.
Een greep uit de versoberingen van het pensioen:
opbouw van 2,25 naar 1,75 % van bruto loon | 2015 |
eindloonregeling naar middelloonregeling | 1990-2008 |
afschaffing vut en prepensioen | 2006 |
middelloonregeling naar beschikbare premieregeling | 2008-nu |
Leeftijdsafhankelijk maken AOW | 2007 |
Verhogen pensioenpremies van 5,4% naar ? | 2007 |
Niet volledig indexeren pensioenen | 2004-nu |
Afschaffing spaar- en levensloopregeling | 2015 |
De overheid is onbetrouwbaar. Resultaten in het verleden geven geen garanties voor de toekomst. Aan de ene kant logisch (de maatschappij verandert), aan de andere kant zuur (je wordt feitelijk bedrogen). Het erge is dat de overheid vooral predikt een berouwbare overheid belangrijk te vinden, maar dat de werkelijkheid anders is. Het is niet voor niets dat politici als de meest onbetrouwbare personen worden gezien.
Wat betekent dit voor mij?
- Ga er van uit dat je geen AOW krijgt.
- Fiscale voordelen zoals groen sparen en beleggen houden op.
- Hou er rekening mee dat jouw afbetaalde woning opeens in box 3 wordt belast. Je krijgt dan geen hypotheekrenteaftrek meer.
- De marginale belastingdruk gaat nog verder omhoog.
Dit betekent niet dat ik geen acties onderneem die in eerste instantie strijdig lijken met deze uitspraken, zoals aflossen op de hypotheek. Wél dat ik, als ik voor financiele onafhankelijkheid ga, dit in mijn achterhoofd moet houden.
Beleg op de index
Lage kosten bij beleggen hebben veel invloed op de lange termijn
Mijn moeder had het over indexbeleggen voordat ik wist dat het bestond. Ik dacht dat het onzin was, maar weet inmiddels wel beter.
- Indexbeleggen levert op lange termijn meer op door lagere kosten
- Actief beheerde fondsen verslaan de index maar in 20% van de gevallen in een jaar, bijna helemaal niet over een langere periode
- Ook op hogere leeftijd is het zinvol om te beleggen
Bijzondere dank aan de lieve mensen van het verzorgingstehuis…
Bereid je voor op je oude dag
Toen mijn opa overleed was hij al een paar jaar gebonden aan een verzorgingstehuis. Hij had veel verzorging nodig. Hij had gelukkig genoeg geld voor een goed privéverblijf, anders had hij toch een veel soberder oude dag gehad dan wat hij nu heeft gekregen.
- Een comfortabele oude dag kost geld
- In een door de staat gesubsidieerd verzorgingshuis moet je eerst al je vermogen opmaken (misschien later meer daarover).
- Privé verhorgingshuizen zijn echt duur
Het laatste is tevens één van de twee financiële doelen die ik in mijn leven heb: een comfortabele oude dag als ik slecht ter been of ziek raak.
De drie wijze geldlessen van mijn ouders
- De overheid is onbetrouwbaar
- Lage kosten bij beleggen hebben veel invloed op de lange termijn
- Bereid je voor op je oude dag
Wat heb jij van huis uit meegekregen wat betreft geld en financiële planning?
PensioenInEigenHand
Slimme ouders! Veel mensen van dezelfde generatie die iedere keer net de boot misten, omdat de politiek weer een nieuw besluit nam. En nu uiteindelijk tot hun 67ste moeten doorwerken… Eigenlijk heel triest en ik denk dat ik daar nog wel het meest van heb geleerd.
uitklokken
Ja, heel triest. Ik snap ook wel dat mensen boos zijn. Ik houd mijn hart vast voor de jeugd van nu, want die hebben nog (gekukkig?) niets door.