Voor financiële ontwikkeling

Financiële planning

FIREcalc 0.0.1

FIREcalc 0.0.1

Het is al weer even geleden dat ik het had over mijn FIRE calculator. Ik heb er veel tijd in zitten. Tijd die ik ook had kunnen besteden aan bloggen. Het is dus tijd om een update te geven. Wat zit er in FIREcalc 0.0.1?

Ik heb de volgende zaken geïmplementeerd:

Een importeerfunctie is de eerste stap. FIREcalc kan nu bij en afschrijvingen importeren. De ondersteunde bronnen zijn ING en ABN AMRO. Dat zijn de banken waar ik een rekening heb. Er wordt informatie getoond over hoeveel regels er in de import staan en welke periode het betreft.

Een import triggert transactiecategorisatie. Dit doe ik nu op basis van een paar regels die – al vind ik het zelf – nogal crappy zijn. Op mijn eigen situatie gericht, en niet erg robuust. Om een voorbeeld te geven: als er in de omschrijving “verzeker” voorkomt, categoriseer ik het als een verzekering. Het is een begin zullen we maar zeggen, en de program flow is nu aanwezig.

Er is ook een tabel met alle transacties. Daar kun je nu nog weinig behalve kijken. Het idee is dat dit de plek wordt waar je kan zoeken, groeperen, etcetera. Hier komen ook acties beschikbaar om wijzigingen door te voeren of handmatig te categoriseren.

Zoals je ziet heb ik een paar uitbetalingen gehad van geldvoorelkaar :-)

Als eerste inzicht ben ik nu bezig met een maandoverzicht waarin je ziet hoeveel je per maand aan wat uitgeeft. Het is nu nog in de allereerste fase van ontwikkeling. Hier wel alvast een klein voorproefje:

Stappen na FIREcalc 0.0.1

Een van de fundamenten van een huishoudboekje is inzicht krijgen door te categoriseren. Ik heb wat verschillende huishoudboekjes bekeken (hier ga ik ook een paar blogposts aan wijden), en die gaan verschillend om met hoe ze categoriseren. Ik wil het zoveel mogelijk automatisch doen. Hiervoor wil ik machine learning gaan inzetten in combinatie met wat beslisregels.

Ook het goed kunnen installeren van het programma (de zogenaamde packager) wil ik goed op orde krijgen. Er komt binnenkort verbeterde tooling hiervoor uit, dus ik ga hier dan wel naar kijken.

Daarna kan ik inzicht gaan creëren met grafieken. En dat kan echt heel veel worden. Het ultieme inzicht is je FIRE datum en aan welke knoppen je kan draaien om die datum te beïnvloeden.

Wat vinden jullie van mijn FIREcalc 0.0.1? En wat zouden jullie willen zien aan functionaliteit in FIREcalc 0.0.2?

Geef een reactie