Voor financiële ontwikkeling

Financiële planning, Hypotheek, Inkomen, Vermogen

Spaarpercentage april 2022

Spaarpercentage april 2022

Inmiddels is dit de tweede maand salaris bij mijn nieuwe werkgever. Uiteraard blijven we gewoon elke maand geld opzij zetten. Ditmaal deel ik het spaarpercentage van april 2022.

De tweede maand bij mijn nieuwe werkgever geeft me een beter idee over wat er varieert per maand. We krijgen daar een vergoeding voor woon-werkverkeer (19 cent per kilometer) óf een thuiswerkvergoeding van 2 euro per dag. Het hangt dus af van hoeveel dagen ik vanuit huis werk hoeveel vergoeding ik krijg. Daardoor is het nettosalaris net iets anders per maand.

Berekening spaarpercentage april 2022

Zoals altijd pak ik het spaarbedrag, en deel dat dan door de inkomsten.

Mijn inkomsten zijn per definitie 100%, en bestaan uit mijn voorlopige teruggaaf en mijn salaris.

SoortInkomsten netto
Salaris€ 4.737,09
Maandelijkse teruggave belastingdienst€ 193,00
Totaal€ 4.930,09
Inkomsten april 2022

SoortNettoSparen
Premie bankspaarhypotheek€ 685,0613,90%
Pensioenbeleggen€ 600,0012,17%
Gewoon beleggen€ 1500,0030,43%
Crowdsourcing en crowdlending€ 0,000%
Groene beleggingen€ 0,000%
Totaal56,49%
Spaarpercentage april 2022

Wijzigingen spaarpercentage

Bij de vorige editie van het spaarpercentage nam ik de bijdrage van de werkgever aan mijn pensioen nog mee. Ik had mij al een tijd geleden voorgenomen om dit niet meer te doen. Ik ben er echter nog ruim een jaar mee doorgegaan. Maar nu vind ik het wel welletjes. Ik ben coast FIRE, dus als ik mezelf kan bedruipen tot aan mijn pensioen ben ik veilig. Mijn lijfrente telt nog wel mee, dat zijn de extra stortingen voor pensioenbeleggen.

Voorlopig ga ik geen extra bedragen inleggen in de bankspaarhypotheek. Sinds we een extra hypotheek hebben afgesloten doen we dat namelijk uit die pot. Dat is in tegenstelling tot wat ik hier bij houd vanuit de gezamenlijke rekening. Geen extra stortingen vanuit mij persoonlijk meer dus. Misschien later wel weer, dat zien we dan wel.

Bij Brand New Day is dit jaar al best wat gestort. Dit blijf ik doen t/m juni. Daarna wacht ik op de UPO’s van 2021 zodat ik ook mijn jaarruimte kan gaan aanspreken. Daar wil ik nog niet op vooruit lopen.

Mijn gewone beleggingen heb ik (alweer!) onder handen genomen. Ik ben naar een nog simpelere verdeling gegaan van maar 3 indexfondsen. Ik heb ook weer wat bijgestort.

In het kader van versimpeling bouw ik crowdfunding niet meer uit. Ik laat wat er nog staat gewoon doorsudderen. Bij Mintos heb ik alleen nog kortetermijnleningen waarin ik wil investeren. Als ik besluit om er mee te stoppen zal het dan minder lang duren om te cashen. Crowdestate ben ik vooralsnog prima tevreden mee. Die laat ik ook lekker doorsudderen. Bij Crowdestate verander ik verder niets in de instellingen.

Bij Meewind mag ik helaas niets meer inleggen. Voor het “Groenfonds Regionaal Duurzaam” is er nu geen uitgifte. Dat wordt wachten totdat er weer wat mogelijk is.

Voor april 2022 komt mijn totale spaarpercentage uiteindelijk uit op 56,49%. Niet slecht, al zeg ik het zelf. Zo lang het boven de 50% blijft dit jaar ben ik tevreden. Want dan ben ik nog steeds op schema om op mijn 47e uit te klokken.

 1. Krany4

  Goedemorgen, allereerst bedankt voor je altijd interessante blogs. Waar ik benieuwd naar ben en waar ik ook het antwoord nog niet op heb gevonden in andere blogs.

  Is het aflossingsgedeelte van je hypotheek onderdeel van je maandelijks spaarpercentage? En neem je de rente mee als kosten?

  • Reactie door auteur

   Aflossing van de hypotheek en het betalen van bankspaarpremie zie ik als onderdeel van het spaarpercentage. Dit geldt in bredere zin voor het afbetalen van schulden. En de hypotheeklening is gewoon een lening.
   De rente is puur kosten, want hiermee bouw je geen kapitaal op en worden er geen schulden verminderd.

Geef een reactie