Voor financiële ontwikkeling

Financiële planning, Hypotheek, Inkomen, Vermogen

Spaarpercentage mei 2022

Spaarpercentage mei 2022

Deze maand heb ik een experiment gedaan! Verder is het business as usual. Hier is mijn spaarpercentage van mei 2022.

Bij mijn huidige werkgever wordt er “ouderwets” elke mei vakantiegeld uitbetaald. Zelf zou ik het liever over de maanden verdeeld zien met een cafetariamodel of iets dergelijks. Maar goed, deze maand is er dus wat extra te besteden. Aangezien ik nog niet heel lang hier werk valt het bedrag mee.

Berekening spaarpercentage mei 2022

Zoals altijd pak ik het spaarbedrag, en deel dat dan door de inkomsten.

Mijn inkomsten zijn per definitie 100%, en bestaan uit mijn voorlopige teruggaaf en mijn salaris.

SoortInkomsten netto
Salaris€ 5.466,57
Maandelijkse teruggave belastingdienst€ 193,00
Totaal€ 5.659,57
Inkomsten mei 2022

SoortNettoSparen
Premie bankspaarhypotheek€ 685,0612,10%
Pensioenbeleggen€ 600,0010,60%
Gewoon beleggen€ 900,0015,90%
Crypto€ 1000,0017,67%
Crowdsourcing en crowdlending€ 0,000%
Groene beleggingen€ 0,000%
Totaal56,28%
Spaarpercentage mei 2022

Een eenmalige actie

Het zal je niet zijn ontgaan: deze maand heb ik geld gestoken in cryptocurrencies! Nu reken ik dat niet onder gewone beleggingen, het is echt een eigen categorie. Aangezien ik niet verwacht hier nog veel geld aan te besteden zal dit ook geen vaste categorie worden. Maar het telt wel gewoon mee in mijn spaarpercentage. De eerste indruk ervan is dat ik de neiging heb er veel naar te kijken. Dat gaat al beter, nu kijk ik nog maar een keer per dag. Ik heb wat verlies gemaakt, maar ja, het gaat ook niet goed met mijn aandelen. Het idee is om er op een gegeven moment maandelijks naar te kijken, dat lijkt me wel genoeg.

Wijzigingen spaarpercentage

Dit keer is de inleg in de spaarhypotheek nog hetzelfde. Vanuit de gezamenlijke rekening is er € 6.000,00 extra gestort, dat zal op een gegeven moment wel terugkomen in een lager in te leggen maandelijks bedrag. Het plan is om in augustus/september nogmaals een extra storting te doen.

Bijna de laatste storting bij Brand New Day dit jaar. Althans, tot ik mijn jaarruimte kan berekenen. Hetzelfde bedrag van € 600,00, dus vrij saai.

De gewone beleggingen hebben iets minder gekregen dan normaal vanwege mijn cryptoavontuur. Hoewel, eigenlijk is het hetzelfde bedrag. Het is het vakantiegeld dat naar crypto is gegaan. Het is wel een beetje jammer om te zien dat de beurs blijft dalen. Maar voor de lange termijn is dat alleen maar goed. De markt was al een hele tijd overgewaardeerd. En ik blijf gewoon maandelijks bijstorten.

Geen stortingen in de wondere wereld van crowdfunding, gewoon door laten sudderen. Mintos stapt over naar een nieuw soort effecten: de Notes. Hierop houden ze ook 10% bronbelasting in. Ik ben benieuwd hoe dat er in de praktijk uit ziet bij de belastingaangifte over dit jaar.

Bij Meewind mag ik nog steeds niet inleggen. Er is ook nog eens recentelijk een afwaardering geweest, dus het rendement valt tegen dit jaar. Ach, het is nog steeds meer dan wat de aandelen doen.

Voor mei 2022 komt mijn totale spaarpercentage uiteindelijk uit op 56,28%. Een beetje hulp van het vakantiegeld is altijd mooi meegenomen.

Wie gebruikt er nog meer het vakantiegeld voor extra investeringen?

 1. Nette maand toch!
  En die crypto… tja je hebt het zelf al gezegd. Dat is speelgeld. Ik ben benieuwd wat het gaat doen. Hou ons vooral op de hoogte!

  Aangaande je BND inleg. Ben jij niet bang (zeker met het wisselen van werkgever) dat je niet nu teveel hebt ingelegd? Ik ga er even vanuit dat je nu 5 maanden €600 ingelegd hebt wat €3000 is. Dat zijn al forse bedragen als ik kijk wat ik jaarlijks kan inleggen op mijn lijfrentes.
  Zeker met een nieuwe werkgever met een andere pensioenregeling kan het spel weer anders zijn.

  • Reactie door auteur

   Nee hoor, het is zeker niet teveel. Ik ben nog steeds alleen de reserveringsruimte aan het gebruiken. Die is nu wel bijna “op”.
   De jaarruimte bereken ik altijd via de tool van de belastingdienst. Die tool is nog niet ge-update naar de jaarruimte van dit belastingjaar. Pas als ik dat bedrag weet kan ik ook de jaarruimte bijstorten.

   • Anna H.

    je maximaal te gebruiken reserveringsruimte is toch afhankelijk van je jaarruimte? ik ben daar ooit eens mee het schip ingegaan (teveel ingelegd). of ben ik verkeerd geïnformeerd?

    • Reactie door auteur

     Er is een maximaal te gebruiken reserveringsruimte, maar die is niet afhankelijk van de jaarruimte.
     Reserveringsruimte is de ongebruikte jaarruimte van de 7 jaar vóór het jaar van de huidige jaarruimte.
     Voorbeeld: de jaarruimte die je kan gebruiken in je aangifte inkomstenbelasting 2021 wordt berekend aan de hand van je inkomen en factor A van 2020. De reserveringsruimte is dan de ongebruikte jaarruimte over de aangiftes over 2014, 2015, 1016, 2017, 2018, 2019 en 2020. En daarmee over je inkomen en factor A van 2013 t/m 2019.
     Op de site van de belastingdienst kun je dit berekenen.
     Het gebruik van reserveringsruimte heeft echter wel degelijk een maximum per jaar! Zie https://www.banksparen.nl/pensioen-lijfrente/informatie/reserveringsruimte.aspx. Voor 2021 was dat € 7.489. Als je de tool van de belastingdienst gebruikt dan krijg je altijd het juiste bedrag omdat hier al met het maximum rekening wordt gehouden.

Geef een reactie