Voor financiële ontwikkeling

Financiële planning, Hypotheek, Inkomen, Vermogen

Spaarpercentage november 2020

Spaarpercentage november 2020

Dit is een update van mijn maandelijkse spaarpercentageberekening. Ditmaal het spaarpercentage van november 2020.

Afgelopen maand is er weinig spannends gebeurd op spaarvlak. Ik heb weer ingelegd in de verschillende vermogenscategorieën.

Berekening spaarpercentage november 2020

Zoals altijd pak ik het spaarbedrag, en deel dat dan door de inkomsten.

Mijn inkomsten zijn per definitie 100%, en bestaan uit mijn voorlopige teruggaaf en mijn salaris. Deze maand is de voorlopige teruggaaf van de belastingdienst aangepast: het bedrag is met één hele euro verminderd. Prima hoor, uiteindelijk moet het toch allemaal weer opnieuw worden berekend bij de echte belastingaanslag.

SoortInkomsten netto
Salaris€ 5.102,54
Maandelijkse teruggave belastingdienst€ 224,00
Totaal€ 5.326,54
Geconverteerde PBW€ 934,47
Totaal inclusief PBW€ 6.261,01
Inkomsten november 2020

SoortNettoSparenSparen zonder PBW
Premie bankspaarhypotheek€ 697,2811,14%13,09%
Pensioenbeleggen€ 600,009,58%11,26%
Gewoon beleggen€ 550,008,78%10,33%
Crowdsourcing en crowdlending€ 200,003,19%3,75%
Groene beleggingen€ 406,006,48%7,62%
Geconverteerde PBW€ 934,4714,93%0%
Totaal54,11%46,06%
Spaarpercentage november 2020

Wijzigingen spaarpercentage

De pensioenbeleggingen bij Brand New Day heeft de laatste grote storting van het jaar gezien. Elke maand leg ik daar € 200 in. Ik had nog iets meer dan € 400 aan reserveringsruimte dit jaar bovenop wat ik al heb ingelegd en gepland, dus die heb ik extra gestort. Nu is de reserveringsruimte op de € 200 voor volgende maand na helemaal gebruikt.

Bij de gewone beleggingen heb ik redelijk wat ingelegd. Met de stijging van de maand november ben ik eindelijk boven de all time high van begin maart uitgekomen. Gewoon doorgaan op dit pad!

De hypotheekpremie heeft weer de standaard inleg gekregen. Ik heb echter ook traditiegetrouw een extra storting gedaan. De hypotheek wordt altijd de eerste van de maand afgeschreven (en ook de extra storting) dus die wordt volgende maand pas zichtbaar.

Bij de crowdfunding heb ik € 100 gestort bij Crowdestate en Mintos. Mintos heeft ook een crowdfunding lopen voor zichzelf, waar ze al best veel geld hebben opgehaald. Hier ben ik echter niet verder op in gegaan, mijn blootstelling aan Mintos is al genoeg.

Bij Meewind kunnen er nog steeds participaties worden aangeschaft van hun groene beleggingen. Dat verbaast me een beetje, aangezien zo in december de mogelijkheid meestal sluit. Blijkbaar hebben ze genoeg projecten lopen die financiering nodig hebben. Een goed teken denk ik dan maar. € 406 hier ingelegd.

Voor november 2020 komt mijn totale spaarpercentage uiteindelijk uit op 54,11%, en 46,06% als je de pensioensbijdrage werkgever niet meetelt. Het is al weer bijna de laatste maand van het jaar. Ik ben erg benieuwd wat het spaarpercentage voor dit jaar gaat worden! Haal ik de 50%? Het wordt spannend!

 1. Dat is een erg knap cijfer! Ik weet helaas te weinig van Nederlandse belastingen om goed te beseffen wat sommige dingen betekenen. Het is echter wel duidelijk dat je goed bezig bent.
  Ik weet helaas al ik dat ik het net niet ga halen dit jaar. Sommige kosten zijn iets groter uitgevallen en dan heb ik het nog niet gehad over het nieuwe familielid dat er aan komt :)

  • Nou Mr.FightToFire, ik hoor verhalen van anderen dat een kind in het gezin meevalt wat betreft het effect op het spaarpercentage. Ik ben benieuwd wat het voor jou betekent.
   En het is cliché, maar je krijgt er zoveel voor terug!
   En hetzelfde zal voor mij gelden wat betreft Belgische fiscaliteiten…

 2. Wat een mooie cijfers zeg!

 3. Ik ga er wel vanuit dat jij je spaardoel van 50% haalt. Denk je al na over de doelen van volgend jaar? Ga je wederom voor de 50% of zie je al andere plannen/gebeurtenissen die dat niet realistisch maken?

  • Reactie door auteur

   De doelen van volgend jaar heb ik uiteraard al over nagedacht.
   De belangrijkste is mijn complete reserveringsruimte en jaarruimte hebben benut. Daar ben ik nu nog mee bezig.
   Het tweede doel is wat experimenteren met een beleggingsvorm die ik nog niet heb gebruikt. Wat dat precies is weet ik nog niet, maar zit te denken in de richting van opties als verzekering voor mijn buy-and-hold.

 4. Paul

  Dag uitklokken, leuke blog heb je. Ik ben wel iets wat verward over het salaris en de maandelijkse teruggave. Betekent dat dat je zzp’er bent? Meestal is een teruggave alleen jaarlijks? En als dat zo is, heb je dan de loonbelasting al van het salaris afgetrokken? Ik kom misschien wat onwetend over, maar dat komt omdat ik het ook gewoon ben!
  Mogelijk heb ik er trouwens overheen gelezen, maar gaat deze blog over jou en je partner, of staan alle plannen/beleggingen etc volledig op je eigen conto?

  • Reactie door auteur

   Hi Paul, welkom op mijn blog! ;)
   Een maandelijkse teruggave krijg je als je via een voorlopige aanslag geld terug krijgt. Als je dus de voorlopige aanslag over 2021 invult en je krijgt geld terug, dan wordt die teruggave in 12 gelijke delen in de maanden gestort in 2021.
   Daar is dus alle belasting al vanaf. Dit krijg je alleen als je meer aftrek krijgt dan dat je extra aan belasting moet betalen. Als basis voor de loonheffing wordt de vorige aangifte (of twee, dat weet ik even niet meer uit mijn hoofd) genomen. Bij een enkele voltijdbaan is er geen positieve of negatieve verrekening: dit heeft je werkgever al voor je geregeld.
   Onwetend en vragen maakt wetend :)
   Alle beleggingen die ik bespreek staan volledig op mijn naam. Het salaris en vermogen van M laat ik overal buiten beschouwing. Het zorgt wel eens voor onhandigheidjes bij de hypotheek, omdat die formeel uit twee gelijke delen bestaat maar ik wel extra stortingen doe. Daar reken ik mij de hele pot dan ook toe terwijl dit eigenlijk niet zo is. Dat is dan ook de enige concessie/smokkeling die ik doe, de rest is 100% alleen van mij.

   • Paul

    Helder, dank! Het zal vast komen door de HRA dat je teruggaaf hebt (?). Ik huur en heb daardoor laatste jaren steeds exact 0 teruggaaf. Verder net salaris dan, zit zo lijkt het op een getal met 5 nullen bruto! ;)
    Verder logisch dat je ergens een keuze moet maken qua hoe je hypotheek opneemt in de lijstjes. Met deze uitleg helemaal helder voor mij. Nogmaals dank!

Geef een reactie