Voor financiële ontwikkeling

Inkomen

Lager salaris bij nieuwe baan

Lager salaris bij nieuwe baan

Na meer dan 9 jaar bij mijn huidige werkgever te hebben gewerkt heb ik per 1 maart een nieuwe baan! Wat hierbij als eerste opvalt is dat ik niet meer, maar minder ga verdienen. Lees hier waarom ik een lager salaris bij mijn nieuwe baan niet erg vind.

Er zijn drie redenen waarom ik een andere baan heb gezocht: inhoud, impact en doel.

Inhoudelijk waren de uitdagingen vooral van organisatorische aard. Op een bepaald moment krijg je met bedrijfspolitiek te maken. Dat had ik wel een beetje gezien, steeds dezelfde rondjes draaien en veel praten en overtuigen. Terwijl ik van de inhoud ben. Maar ik vind coaching van anderen ook wel weer leuk. Bij de nieuwe baan denk ik een goede mix te kunnen vinden.

Ik ga ook bij een kleiner bedrijf werken. In plaats van een groot, bureaucratisch bedrijf ga ik bij een zogenaamde scaleup werken. Hier zal mijn directe invloed groter zijn, puur omdat er minder mensen werken. Ik denk dat ik daar op dit moment in mijn carrière aan toe ben.

Als laatste gaat het om purpose, een doel in het leven. Daar is bij mijn (ten tijde van deze blogpost) huidige werkgever vrij veel aandacht aan besteed. Want als je baan en je werk overeenkomt met wat je wil in het leven dan werk je harder heb je meer plezier in je werk.

Uiteraard is niet alles geweldig bij een andere werkgever. Het gras zal zeker niet groener zijn, hoogstens een andere tint groen. Maar dat is prima, en dat is waar ik nu aan toe ben. Een van de zaken die bij de huidige werkgever goed zijn geregeld zijn de primaire arbeidsvoorwaarden. Ik zal dus een lager salaris krijgen bij de nieuwe baan!

Het nieuwe salaris

Voorlopig blijf ik 40 uur per week werken. Het nieuwe contract laat ruimte voor onbetaald overwerk, maar dat is te verwachten. Het contract is vrij hard dichtgetimmerd. Wat betreft intellectueel eigendom zijn ze best wel streng. Dat snap ik ook wel voor een scaleup. Enkele passages zijn juridisch niet houdbaar, daardoor laat ik me dan ook niet intimideren. Maar goed, salaris dus.

Eerlijk gezegd weet ik niet precies hoeveel ik netto straks gestort krijg. Dat komt in een post hier na mijn eerste loonstorting. Bruto ga ik terug van ongeveer € 111.000 per jaar naar € 105.000 per jaar. Nattevingerwerk levert een nettoverschil van € 250 per maand op. Dat is nog steeds meer dan genoeg! Mijn spaarpercentage zal er uiteraard wel onder lijden omdat mijn kosten niet lager worden.

Wat betreft pensioen, een belangrijk onderdeel van mijn plannen, verandert er ook veel. Van premie betalen aan een pensioenfonds ga ik naar een storting bij een verzekeraar. Heel anders dus. Een vergelijk is moeilijk te maken. Mijn nieuwe werkgever stort ongeveer de helft van mijn huidige werkgever. Maar dat hoeft dus niet erg te zijn, omdat de opbouw en uitkering zo enorm anders is. Het is iets waar ik me later wat meer in ga verdiepen. Hier valt wellicht nog wat extra te optimaliseren door middel van een pensioenbeleggingsrekening. Ik ga mijn pensioen opbouwen bij ASR.

Als laatste is er de reiskostenvergoeding. Die is bij de nieuwe werkgever minder. Bij mijn huidige werkgever krijg ik een OV kaart die ik ook privé kan gebruiken. Bij de nieuwe werkgever krijg ik geen vergoeding. Ik kan wel bij mijn werkgever parkeren. En van de zomer kan ik waarschijnlijk een fiets van de zaak krijgen. Details uiteindelijk, maar het telt allemaal een beetje mee.

Hopelijk is het werk straks leuker en interessanter. Zodat ik wat meer energie krijg na een best wel zwaar jaar. Ook al is het salaris lager bij mijn nieuwe baan.

 1. Op een bepaald moment in je leven, zeker als je niet meer in de opbouw fase zit is plezier belangrijker dan salaris. Zeker in ons vakgebied (IT) is het salaris meer dan prima en gaat het uiteindelijk om peanuts.

  Dat gezegd hebbende, wel nog een puntje.

  De secundaire arbeidsvoorwaarde zijn wel interessant om te lezen, want die zijn wel aanzienlijk minder. Specifiek reiskosten kan behoorlijk in de papieren lopen. Is er ook een vorm van een “bonus” om dit te compenseren? Vaak is dit bij scaleup bedrijven riant waardoor je dit snel bent vergeten ;-)

  Qua pensioen is het belangrijk om te zien hoeveel de daadwerkelijk inleg is (%). Zeker als je een bonus krijgt zal je een pensioengat krijgen omdat hierover geen premie wordt betaald. Met als gevolg dat je zelf in de 3de pilaar kan storten.

  Verder natuurlijk gefeliciteerd! Ik hoop dat je je plekje daar vind en daar horen we ongetwijfeld snel meer over ;-)

  • Reactie door auteur

   Dank je, ik heb er zin in!
   Ja, die reiskostenvergoeding. Voorlopig zal ik veel remote gaan werken. En tegen de zomer zal er waarschijnlijk een elektrische fiets van de zaak zijn. Dan ben ik eigenlijk wel tevreden. Mocht het in de papieren gaan lopen bij het ov (wat ik niet verwacht) dan is er de mogelijkheid tot belastingaftrek. En helaas, geen extra bonus.
   Uiteindelijk zal ik pas achteraf een goede vergelijk kunnen maken. Er verandert namelijk vrij veel.

 2. Gefeliciteerd met je nieuwe functie! Goed gedaan, ik ben blij voor je 👏🏻🍾

 3. Kim

  Gefeliciteerd met je nieuwe baan, veel succes en vooral plezier!

 4. Gefeliciteerd met je nieuwe baan, dat het je maar meer rust en voldoening zal brengen. Ook al is het salaris iets minder is het met meer dan 100k echt heel ruim boven het gemiddelde (en ver boven mijn eigen salaris in de IT).

Geef een reactie