Voor financiële ontwikkeling

Ongecategoriseerd

Smakeloos

Smakeloos

Helaas, er is een COVID-19 geval in huis. M is positief getest, en ligt in de spreekwoordelijke lappenmand. Letterlijk smakeloos.

Dat kan er ook nog wel bij, naast dat ik me al niet 100% voel nu ook een zieke in huis. M heeft nu COVID-19, en heeft allerlei klachten die daarmee te maken hebben. Hoesten, keelpijn, duizeligheid. En ze is nu ook haar smaak en reukvermogen kwijt.

Volgens de nu geldende kennis duurt het in 80% van de gevallen een week of 2. maar er zijn ook gevallen bekend waar het maanden duurt, of nog helemaal niet is teruggekomen. Ik hoop enorm dat het met een sisser afloopt. Ze kan nog wel de primaire smaken proeven (zoet, zuur, bitter, zout, umami).

Wij houden van lekker eten, M vindt koken ook erg leuk. Het zou heel erg zijn voor haar als ze dit zou moeten missen. We reizen ook graag, met een van de redenen dat we van exotisch eten houden. Als dat wegvalt, is de helft van het plezier van die reizen er niet meer voor haar. Een lekker geurtje is aan haar niet meer besteed, of een lekkere frisse tandpasta.

Niet kunnen proeven en ruiken heeft ook directe, praktische nadelen. Je kan niet meer proeven of iets bedorven is, waarmee je risico loopt iets verkeerds te eten. Je ruikt het niet als er een gaslek is. Of brand. De natuur heeft ons onder andere geur en smaak gegeven als waarschuwingsmechanisme. Als je dat mist, moet je dus extra opletten, en misschien wel extra detectoren en melders plaatsen.

Voor mij houdt het in dat ik in quarantaine moet. Ik heb me ook laten testen, maar heb een negatieve uitslag. Ik voel me fysiek ook (nog) prima, op een lichte neusverkoudheid en af en toe een hoest na. Maar dat hoeft helemaal niets te betekenen. Zodra ik meer klachten ga ontwikkelen zal ik me opnieuw moeten laten testen. Vooralsnog is het vooral onhandig, want een lekkere wandeling zoals ik gewend was kan ik niet meer maken en vuilnis in de container gooien wordt een soort ninja stealth-game. Maar het gaat nu even niet om mij.

Op zo’n moment moet ik weer nadenken over hoe ons leven er uit kan gaan zien bij pensionering. En hoe belangrijk gezondheid is voor de invulling daarvan (reizen, genieten van eten). Het is een clich√©, maar gezondheid is echt het allerbelangrijkste. Voor jezelf, je dierbaren, en de wereld. Helaas zijn er nog veel mensen die dit niet serieus nemen. De persoonlijke gevolgen van deze crisis ontkennen vind ik dan ook pas √©cht smakeloos.

 1. Sterkte zeg! Klinkt erg onprettig allemaal.

 2. Marianne

  Heel veel sterkte, hopelijk valt het mee..

 3. AssOnFire

  Er is hoop! Bij mij kwam na een week mijn smaak in een paar dagen weer terug. Wat was ik blij!

 4. Roelf

  Veel sterkte de komende tijd!

 5. Ai Uitklokken dat is wel balen. Sterkte en hopelijk loopt het inderdaad met een sisser af en ben jij en M snel weer op de been!

 6. Oh nee! Wat naar! Veel beterschap voor M. en voor jullie beiden natuurlijk sterkte!

 7. Veel sterkte, beterschap gewenst voor M.!

 8. Hoe zeggen ze dat ook alweer, ongeluk komt nooit alleen? Sterkte en beterschap!

Geef een reactie