Voor financiële ontwikkeling

Bloggen

Conceptberichten

Conceptberichten

Direct als ik een ingeving heb, maak ik een notitie. Als dat een blogonderwerp is, maak ik een zogenaamd conceptbericht aan op deze WordPress site. Het is lekker om een overzicht te hebben van de ideeën die je nog wil uitwerken. Inmiddels heb ik al best wat conceptberichten klaar staan.

Zo’n bericht wordt meestal niet in één ruk uitgeschreven. Soms wel, zoals het bericht over mijn coronapensioen en Bloggen in het Nederlands of Engels. Het zijn een bepaald soort berichten die daarvoor geschikt zijn. Deze berichten gaan over gevoel, gedachtes, en overpeinzingen. Die komen er makkelijk uit, en hebben geen factchecking of concrete gegevens zoals cijfers nodig. Deze blogpost is een bericht wat er ook lekker in één keer uit komt.

De berichten die veel opzoekwerk nodig hebben duren langer. Er is bijvoorbeeld een bericht in mijn concepten die al een week of drie open staat: “Hoe duur is het leven”. Hierin zoek ik uit hoeveel een leven kost als je de luxe er uit haalt. Hiervoor moet ik best veel opzoeken. Veel naar de site van het Nibud, cijfers van het CBS interpreteren, en vergelijkingssites gebruiken. Ik denk dit bericht van de week klaar te hebben.

Soms verandert de strekking van een bericht volkomen. Mijn blogpost over Ongelijkheid in beroepsgroepen begon als een bericht met de titel “Genderongelijkheid”. Tijdens het schrijven kom je er soms achter dat de uitwerking te veel afdwaalt van het onderwerp van mijn blog. Mijn blog gaat over financiële ontwikkeling en bloggen. Niet over maatschappelijke kwesties. De strekking van het oorspronkelijke bericht was dat ik verbolgen ben over het feit dat mijn vriendin geen fulltime contract krijgt. Alsof alle vrouwen lekker thuis bij de kinderen willen scharrelen! Dat vind ik zó bevoogdend. Uiteindelijk werd het een bericht over contractstandaarden per beroepsgroep en hoe dit mij belemmert om minder te gaan werken. Het concept van het oorspronkelijke bericht veranderde dus gaandeweg.

Er zijn ook conceptberichten die waarschijnlijk nooit het daglicht zullen zien. Ik heb al máánden een concept over “De virtuele prikklok”. Zo ongeveer vanaf het begin van dit blog. Omdat ik de Cheesy Index zo fantastisch vind, en iets met Uitklokken wou doen. Dus iets met tijd, dus iets met tijd tot pensioen, en alle dingen die in mijn hoofd vlogen verdwenen in een soort brij waar ik niet meer uitkwam. Ken je dat? Een goed idee wordt opeens een soort brij die steeds viezer wordt en je daarom maar liever niet meer bekijkt. Wat je zou er toch eens wat mee moeten doen… Daarom blijft het een concept. Want ondanks dat de brij vies is, is het toch míjn brij…

In mijn vakgebied is er een soort running gag: het lastigste van programmeren is dingen een naam geven. Wat daarachter zit is dat een goede naam al veel zegt over hetgeen dat de naam heeft gekregen. “Hallo, ik ben Charlotte”. “Oh ja,” denk je dan. Écht een Charlotte, ik zag het al meteen.

Een bericht, zoals dit, wat je in één keer schrijft, is een flowbericht. Het floept in een golvende straal uit mijn handen. Ik zit lekker in de flow en niets houdt me tegen. Een concept dat veel uitzoekwerk nodig heeft is een bouwwerk. Dat doe je ook niet in één keer. Eerst het fundament, dan de cijfers, dan een verhaal… Dat is soms saai en droog, duurt lang, en doe je in etappes. Echt een bouwwerk. Een bericht dat het levenslicht nooit ziet en ligt weg te kwijnen als concept is een projectconcept. Net zoals die DJ-set, die goedkope gitaar (want je ging nu écht je hart volgen), of die set dumbells. Je doet het nog niet weg, want je gaat het nog een keer oppakken. Je weet het zeker! De berichten die tijdens het schrijven van lading veranderen zijn andere-contextberichten. Dit zijn de berichten waarin je, door het schrijven, ergens anders over nadenkt en inzichten krijgt in het geheel. En je pakt dit inzicht en brengt het terug naar de context van wat je nou eigenlijk wil vertellen aan je doelgroep.

Nou, de conceptberichten zijn nu keurig ingedeeld in hun eigen, keurige hokjes. Dat kwam er even lekker uit, als in een flow. Hmm, ik bedenk me net dat er nog meer categorieën zijn…

  1. Leuk stuk!! Ik zet ook vaak al wat onderwerpen klaar en begin met een inleiding. Soms doe ik er nooit meer wat mee, maar ik laat ze wel staan. Ook klopt na het schrijven soms de titel niet meer bij de tekst want dan ben ik al schrijvend zo ver afgeweken dat het echt een totaal ander onderwerp is. Leuk om al die verschillende termen te lezen!

Geef een reactie