Voor financiële ontwikkeling

Financiële planning, Hypotheek, Inkomen, Vermogen

Spaarpercentage oktober 2020

Spaarpercentage oktober 2020

Dit is een update van mijn maandelijkse spaarpercentageberekening. Ditmaal het spaarpercentage van oktober 2020.

Zoals je ziet heb ik het niet meer over savings rate, maar over spaarpercentage. Ik werd er op gewezen dat de juiste term in het Engels saving rate is, dus zonder de s aan het eind. Aangezien dit blog wordt geschreven in het Nederlands gebruik ik vanaf nu de juiste Nederlandse term: spaarpercentage.

Afgelopen maand heb ik de knoop doorgehakt: ik ga niet meer wachten op een crash van de beurs om extra in te leggen. Mijn voorspellende gaven zijn dus helaas nihil. Geen goeroe-status voor mij. Geen juichende menigten. En ook geen leuke schnabbels. Ik heb het geld dat ik achter de hand hield voor een groot gedeelte ingezet.

Berekening spaarpercentage oktober 2020

Zoals altijd pak ik het spaarbedrag, en deel dat dan door de inkomsten.

Mijn inkomsten zijn per definitie 100%, en bestaan uit mijn voorlopige teruggaaf en mijn salaris. Deze maand heb ik er wederom iets bij gekregen op mijn netto salaris. Nee, niet wéér een loonsverhoging, ik heb minder kosten. Ik heb een sportschoolabonnement via mijn werkgever. Daar betaal ik € 30 bruto per maand voor. Begin dit jaar ging ik netjes, maar corona heeft roet in het eten gegooid. Grappig genoeg ben ik via de diëtist een stuk meer afgevallen. Geen sportschool meer voor mij.

SoortInkomsten netto
Salaris€ 5.102,54
Maandelijkse teruggave belastingdienst€ 225,00
Totaal€ 5.327,54
Geconverteerde PBW€ 934,47
Totaal inclusief PBW€ 6.262,01
Inkomsten oktober 2020

SoortNettoSparenSparen zonder PBW
Premie bankspaarhypotheek€ 697,2811,14%13,09%
Pensioenbeleggen€ 200,003,19%3,75%
Gewoon beleggen€ 3910,0062,44%73,39%
Crowdsourcing en crowdlending€ 900,0014,37%16,89%
Groene beleggingen€ 1951,0031,16%36,62%
Geconverteerde PBW€ 934,4714,92%0%
Totaal137,22%143,75%
Spaarpercentage oktober 2020

Wijzigingen spaarpercentage

Wat direct opvalt: het spaarpercentage is ruim boven de 100% deze maand! Ik heb dus veel meer ingelegd dan dat ik aan salaris binnen heb gekregen. Ik heb nog steeds een (veel kleiner) potje over om volgende maand te besteden. Zoals het er nu naar uitziet, ga ik de 50% halen dit jaar. Supertof!

De gewone beleggingen heb ik nog iets “schoner” gemaakt. Ik heb heb de Kempen ETF vervangen door het Kempen fonds. Dit houdt in dat orders er veel langer over doen voordat ze worden uitgevoerd. Maar ook dat de kosten weer net iets lager zijn. Verder verschillen ze inhoudelijk weinig. Ik heb ook mijn Vanguard ETF vervangen door Northern Trust. Dit heb ik gedaan om minder dividendlekkage te krijgen. Ik heb hier het respectabele bedrag van € 3910 ingelegd. Voornamelijk in het NT World fonds, dat liep nog achter bij mijn gewenste verdeling.

De hypotheekpremie en pensioenbeleggen hebben weer de standaard inleg gekregen. Ik heb nog iets van ruimte bij pensioenbeleggen, maar mijn rekening is nu in een migratie naar een andere structuur met eigen bankrekeningnummer. Even wachten tot dit is geregeld, dus.

Kaas. Lekkere kaas. Friese kaas! Ik heb een project gesteund voor uitbreiding van De Fryske. Het aspect van biodiversiteit spreekt me aan. En de kaas is ook niet verkeerd. Rendement? Voor het geld hoef ik het niet te doen, maar geld kan de wereld een klein beetje veranderen. Verder nog € 200 ingelegd bij Mintos en Crowdestate.

Meewind komt weer aan zijn (haar?) trekken met bijna € 2000 aan extra inleg. Ik zie wel wat risico’s bij Meewind, maar een komende pandemie en werkeloosheid is dat waarschijnlijk niet. De stabiele factor in de portefeuille.

Voor oktober 2020 komt mijn totale spaarpercentage uiteindelijk uit op 137,22%, en 143,75% als je de pensioensbijdrage werkgever niet meetelt. Het hoogste percentage ooit. Nu kijken of we de 50% gaan halen over het hele jaar gezien!

 1. Hele fijne stappen. Helaas geen goeroe, maar wel lekker bezig!

  • Reactie door auteur

   Ja haha, ik heb er wel weer van geleerd :)
   Maar een echte goeroe doet gewoon constant uitspraken. Er is er altijd wel een keer eentje waar, en dat is dan de enige die je uitentreuren herhaalt.
   Dus als je reclame van een fondsaanbieder ziet met: dit fonds heeft de markt met 50% verslagen, kijk dan eens naar de rest van de fondsen (eventueel al gestopt). 10 fondsen beetje bundelen, is altijd wel een winnaar bij.
   Het zijn niet de successen waar je naar moet kijken. Het is is de rest. of het nou om uitspraken of fondsen gaat…

 2. Ik snap je spaarpercentagedefinitie niet helemaal, maar de definitie die de meeste mensen hanteren is (inkomsten-uitgaven)/inkomsten, en die kan per definitie niet boven de 100% uitkomen, tenzij je negatieve uitgaven hebt, maar dat zijn dan eigenlijk inkomsten.
  Als je meer inlegt dan je hebt verdiend, dan teer je toch in op je buffer?

  • Reactie door auteur

   Ik hanteer niet dezelfde definitie. Ik gebruik (pensioensparen+beleggen) / inkomsten. Ik begin de berekening altijd met de tekst “Zoals altijd pak ik het spaarbedrag, en deel dat dan door de inkomsten.”
   Het verschil zit hem in dat ik in de loop van het jaar een groeiende pot heb die nog geen bestemming heeft. Dit jaar is die pot opgebouwd tot ongeveer 4000. Aan het einde van het jaar zou ik met dit geld bij wijze van spreken een tweedehands auto kunnen kopen mocht dat nodig zijn. Zoals je terecht opmerkt: dit is mijn buffer. En daar teer ik elk jaar weer op in tegen het einde van het jaar. Dan is die buffer leeg. Dat is ook niet erg, want dit staat los van het calamiteitenfonds.
   Aan het einde van het jaar, als die buffer leeg is, dan is het spaarpercentage over het hele jaar gezien gelijk bij de twee definities.
   Ik hoor dit trouwens wel vaker, blijkbaar heb ik dan toch echt een zeer afwijkende definitie :) Ik ben eigenlijk gewoon te lui om mijn uitgaven elke maand bij te houden. Deze manier kost minder tijd *guilty*!

 3. Haha, ik geloof nog steeds in een dip en heb dan ook nog een potje klaarstaan. Maar goeroe zou ik mijzelf nooit noemen!

  Desondanks een goede maand voor je!

Geef een reactie