Voor financiële ontwikkeling

Financiële planning, Inkomen

Werkweek minimaliseren

Werkweek minimaliseren

Op dit moment spaar ik om eerder te kunnen stoppen met werken. Door ons progressieve belastingstelsel betaal ik relatief veel inkomstenbelasting. Als ik zo min mogelijk wil werken vermoed ik dat dit handiger kan. Hoe kan ik het best mijn werkweek minimaliseren?

Ik voel mezelf geen lui mens. Ik vind werken dan ook helemaal niet erg. Het verplichte karakter ervan vind ik wel wat minder. Een leven lang lekker rommelen als optie, heerlijk! Ik ben dus ook niet actief op zoek naar zo min mogelijk werk. Wél vind ik het interessant over hoe je kan spelen met ons belastingsysteem. Laten we eens gaan kijken hoe ik mijn werk kan minimaliseren.

Minimaliseren, daaronder versta ik in deze context zo min mogelijk uren per week werken voor de rest van mijn leven met behoud van levensstijl. Het gaat dus niet over zo vroeg mogelijk stoppen of een paar jaar er tussenuit.

Voor het gemak doe ik een paar aannames en simplificaties:

 • Minder uren werken is geen probleem
 • De inkomstenbelasting wijzigt niet
 • Mijn AOW gaat in met 69 jaar
 • Ik reken de hypotheekrenteaftrek niet mee
 • Geen inflatie (alle bedragen corrigeren zich elk jaar)
 • Met € 30.000 per jaar red ik het. Dit baseer ik op mijn spaarpercentage en netto loon.
 • Ik krijg geen tegenslagen of meevallers in het leven

Voordat ik begin met rekenen heb ik wat intuïties:

 • Zoveel mogelijk over de jaren spreiden levert het meeste op
 • Het kan waarschijnlijk nog slimmer dan ik hier bereken

Nog 25 jaar

Op dit moment ben ik 44 jaar. Ik kan mijn AOW-tje ontvangen vanaf mijn 69e levensjaar, dat houdt in dat ik precies 25 werkbare jaren voor me heb liggen. Dat is fijn voor de mooie ronde getallen. 25 jaar is 300 maanden, is 1300 weken. Aangezien vakantie nog steeds wordt verwacht (5 weken per jaar) zijn het 1175 werkweken.

In het allersimpelste geval verdien ik elk jaar precies wat ik nodig heb. Elk jaar € 30.000. Als we dit omzetten naar bruto, kun je kijken hoe dit zich procentueel verhoudt tot mijn huidige bruto inkomen.

Via BerekenHet kom ik op een brutoloon van € 39.573. Op dit moment is mijn salaris bruto ongeveer € 100.000. Dat houdt in dat ik 2,5 keer meer werk dan ik nodig heb om 2 keer zoveel te verdienen. Je betaalt relatief meer inkomstenbelasting als je meer verdient. Dit kun je direct uit het belastingschijvensysteem afleiden.

Dit houdt dus ook in dat ik 2,5 keer minder hoef te werken. Nu werk ik 40 uur per week, dat kan terug naar 16 uur. 16 uur x 1175 werkweken is 18800 uur.

Zonder ook maar in te leveren in levensstijl kan ik het aantal te werken uren dan (nog steeds theoretisch) terugbrengen naar 18800 uur. Dat klinkt heel veel (en dat is het ook) maar we hebben het hier wel over een tweedaagse werkweek voor de rest van mijn werkende leven.

Werkweek minimaliseren van 40 naar 16 uur

Deze simpele berekening geeft vooral aan dat je, als je het echt wil, minder kan gaan werken. Je moet dan natuurlijk wel meer verdienen dan je echt nodig hebt. Er zijn velen die niet zo fortuinlijk zijn met geld als ik nu en elke maand net (niet) rondkomen. Ik weet er alles van, zo zag mijn leven er ook heel lang uit. Dan kan ik wel van alles zeggen maar minder werken is dan geen optie.

Als je het niet zeker weet of het uit kan, pak de calculator er eens bij en kijk wat je écht netto nodig hebt per jaar. Zet dit om naar brutojaarloon. Bereken met je uurloon in de hand hoeveel uur je moet werken. Zo simpel kan een eerste stap zijn om te kijken of je je werkweek kan minimaliseren en je tijd vrij kan maken voor dingen die je liever doet. Kinderen zien opgroeien, bier drinken… Jouw tijd, en niet die van de baas/opdrachtgever.

 1. Eigenlijk best heerlijk om dit uit te rekenen! Dat ga ik ook even doen. Mijn financieelplan is namelijk bedoeld om over 20 jaar veel minder te kunnen werken (dus niet stoppen met werken). Ik ben bezig met het aflossen en beleggen. Na 20 jaar heb ik dus de waarde van het huis en de beleggingen. De vaste lasten zijn dan met 650 naar beneden vanwege de hypotheek die er niet meer is.

  • Reactie door auteur

   Zo te lezen ben jij lid van Team lage lasten én Team vermogensgroei :)
   Dit voorbeeld gaat trouwens niet uit van dat je vermogen hebt, en daar inkomsten uit ontvangt. Deze simpele berekening en actie is iets wat ook jij vandaag al zou kunnen doen!

 2. Een lange tijd weinig werken is belastingtechnisch inderdaad slimmer dan eerst veel werken en daarna helemaal niet. Eigenlijk begrijp ik niet meer als mensen vrijwillig fulltime werken:
  -als je 4 ipv 5 dagen werkt, dan verdien je grofweg 90% van je fulltime loon
  -je gaat van 5dagen werken/2dagen vrij naar 4dagen werken/3 dagen vrij, een gigantisch verschil! Je hebt ineens een dag vrij om boodschappen te doen buiten de zaterdagdrukte enz.
  -voor carriere boeit het nauwelijks: ik krijg altijd net zoveel opslag gekregen als fulltime collega’s

  Geen slecht salaris trouwens!

  • +1
   Van 5 naar 4 dagen levert je 50% meer vrije dagen op, zonder al teveel in te moeten leveren.

   Maar om toch een kanttekening erbij te zetten, Om van een 40 urige werkweek naar 16 uur te gaan met behoud van je salaris en functie is denk ik wel een utopie. Van 40 naar 32 is te doen, maar veel minder zorgt ervoor dat je baas wel bereid moet zijn om iemand anders aan te nemen om je werk te kunnen voltooien ;-)

   Het kan zeker, maar de stap van 5 naar 4 is makkelijker dan van 5 naar 2.

 3. Yolanda

  Ik vind het heel leuk om je gedachten te lezen. Wat ik me wel afvraag: je hebt nu ca € 8000 p/maand. Kun je met een tweedaagse werkweek ook een functie vinden die (naar rato dan) zoveel oplevert? Heel vaak gaan dergelijke salarissen niet goed samen met (teveel) parttime werk. Een advies is: hou er rekening mee dat je op hogere leeftijd en na een lang arbeidsleven misschien niet meer de energie of motivatie hebt om op zo’n hoog niveau te presteren (ik spreek hier uit ervaring).

  • Reactie door auteur

   Hi Yolanda, een tweedaagse werkweek gaat niet lukken, maar een opdracht van 5 maanden per jaar waarschijnlijk wel. Fiscaal is dat gelijk. Het doet een beetje afbreuk aan het verhaal per week hierboven, maar als je per jaar kijkt kan het dus wel.
   Ook ben ik me zeker bewust van de motivatie en/of energie die af kan nemen. Ik heb het regelmatig over vroegpensioen, dat komt omdat ik zelf heb gezien dat motivatie of energie van het ene op het andere moment kan verdwijnen. Daarom heb ik liever andere opties.
   Ik zelf streef dan ook (nog?) niet naar bovenstaande scenario.

Geef een reactie