Voor financiële ontwikkeling

Financiële planning

Nu stoppen met werken

Nu stoppen met werken

Het duurt nog wel even voordat ik kan stoppen met werken. Vertel ik mezelf. Op dit moment heb ik berekend dat ik op mijn 61e kan stoppen in luxe, en op mijn 57e met wat minder luxe. Maar wat als ik nú zou stoppen met mijn huidige, goedbetaalde baan? Misschien is er wel meer mogelijk dan ik denk! Wat kan ik doen om rond te komen tot mijn AOW?

De werkende Nederlander gaat goed met geld om door:

 • Inkomsten te vermeerderen
 • Uitgaven te verminderen
 • Het verschil te investeren

Nou, dat doe ik al een tijdje. En deze principes gelden nog steeds als ik mijn huidige baan niet meer zou hebben. Ik heb dus ook al een aardig potje opgebouwd. Een gedeelte zit vast in een pensioenproduct, daar kan ik dus nu niets mee. Met de rest echter wel. Zelfs de woning kan te koop worden gezet. En M is er ook nog om rekening mee te houden. Genoeg opties die we kunnen onderzoeken.

Inkomsten vermeerderen

Nu stoppen met de goedbetaalde baan hoeft niet te betekenen dat ik helemaal stop. Sterker nog, dat wil ik ook helemaal niet. Daar ben ik namelijk nog helemaal niet klaar voor. Ik wil wel weten hoeveel ik hiermee dan zou moeten verdienen. Er zijn een paar opties die mij wel wat lijken.

Freelance IT-werk voor korte perioden

Freelancen is in mijn vakgebied vrij normaal. Je kan ook hoge uurtarieven vragen, waardoor je niet zo veel hoeft te werken om rond te kunnen komen. Af en toe een klus is prima te doen. Meestal zijn de klussen in blokken van 3 maanden, maar meestal is er verlenging. Maar dat hoef je natuurlijk niet te doen.

Als ik 6 maanden per jaar zou freelancen zou ik al een mooi inkomen hebben. Dan heb ik de andere helft van het jaar over om niet te hoeven werken.

Een eigen bedrijf

Het is nog steeds wel een beetje een droom, een eigen product op de markt zetten. Ik weet dat dit keihard werken is. Ik weet niet of mijn huidige baan opzeggen voor een eigen bedrijf mij nou verder helpt. Maar daar gaat het niet om, ik kan natuurlijk ook een eigen bedrijf beginnen als paraplu voor allemaal random klusjes en projecten. Hosselen als hoofdbezigheid. Dat klinkt niet heel slecht.

Uitgaven verminderen

Op water en brood! Als zwerver leven van de wind. Dat gaat hem allemaal niet worden. Maar als de nood aan de man is kunnen we natuurlijk wel degelijk een paar radicale stappen zetten om de uitgave te verminderen.

Goedkoper wonen

We hebben nu een mooi appartement in de randstad. Het is best wat meer waard geworden, dus dat zouden we kunnen cashen. Als we naar een minder populaire plek gaan in Nederland (zoals Delfzijl) hoeft dat maar 150.000 te kosten. We hebben een flinke overwaarde, want we hebben al ongeveer 100.000 euro afgelost op de hypotheek.

Als we dit zouden doen kunnen we hypotheekvrij wonen en hebben dan na wat verbouwingen en inrichting nog zo’n 80.000 over.

Minder andere kosten

Op boodschappen kunnen we nog best wat besparen. Ik wil ook geen droog brood eten, maar een besparing van een paar 100 euro moet lukken.

Ik kan ook de krant en tijdschriften opzeggen, of nog andere onnodige dingen. De auto kan ook weg. Zo, dat scheelt.

Kan ik nu stoppen met werken?

Als ik mijn beleggingen en die 80.000 van de woning er bij pak dan kan ik daar een veilig rendement uit halen van – pak ‘m beet – 500 per maand.

De uitgaven kunnen worden teruggebracht naar 2500 per maand. Dat levert een gat op van 2000 euro. Als M blijft werken kan ik met een minimumloon af! Dat is ongeveer 20.000 per jaar.

Als ik freelance werk doe en mezelf goedkoop inprijs, kan ik 80 per uur ontvangen. Met 250 uur werken in het jaar heb ik dat al. Dat is echt… heel weinig werken. Natuurlijk zit geen enkele opdrachtgever daarop te wachten, maar het geeft aan dat ik met wat programmeren hier en daar echt prima deluxe veel vrije tijd kan hebben!

Mooi om te zien wat er nu al mogelijk is. Er zit echter een dikke MAAR vast aan nu stoppen met werken: M moet wél blijven werken, we wonen in een minder aantrekkelijke buurt, we moeten bezuinigen. Ik ben niet de enige hier in huis, en ik ken M goed genoeg dat ik dit er gewoon niet doorheen krijg als het niet nodig is. Dit scenario uitvoeren is Uitklokken zonder M. En dat wil ik echt niet. Wat het meeste zou kunnen lijken op het geschetste scenario is mijn hypotheek afgelost hebben. Maar dat duurt nog heel lang, want dat is nog een dikke 2 ton verder…

 1. Anna H.

  Ik denk dat je in Delfzijl ook wel een auto nodig hebt ;-)
  Maar leuk om te lezen. Ik worstel met hetzelfde. Komt door de vakantie denk ik.

 2. Leuke blog om te lezen, zet je aan het denken! Thx

 3. Hoi Uitklokken, ik heb je stuk gelezen en ik herkende er veel in. Lastig he, die partners die niet meedoen!! ;-) Mijn man Georg is net als M, niet te porren voor zo’n lifestyle en ook ik wil niet alleen verder dus pas ik ook mijn plannen aan zodat we niet alles doen op mijn manier. Maar erover nadenken kan nooit kwaad! Oh ja… en ik wil hier niemand beledigen en ik ken Delfzijl niet, maar zonder auto en dan wonen in Delfzijl terwijl je nu in de Randstad woont… ik snap dat M. dat niet ziet zitten!! Denk dat je niemand zo gek zou krijgen met je mee te gaan!! LOL!

  • Reactie door auteur

   Weet je Stella, het komt uiteindelijk allemaal goed. Een relatie is geven en nemen. Eerlijk gezegd zou ik, als ik alleen was, best wel een experiment willen uitvoeren in Delfzijl. Maar ik ben niet alleen.
   Het mooie van een relatie is ook dat ik tot de orde word geroepen als ik een nog veel extremer idee heb zoals emigreren.
   Voor de lezers die wonen in Delfzijl: niks mis mee!

 4. Zo, je bent al goed op weg. De optie van goedkoper wonen levert het meeste op. Als ik zo snel reken, heb je zo’n 3 ton aan overwaarde (huis is 2 ton in waarde gestegen, plus je hebt 1 ton afgelost). Dan is het erg interessant om te overwegen.

  • Reactie door auteur

   De huidige overwaarde in de woning is inderdaad het grootste gedeelte van mijn vermogen. Dit zal voor veel eigenwoningbezitters gelden, vermoed ik.
   Ik had thuis voorgesteld om bij de extreem lage huizenprijzen een paar jaar geleden naar een groter huis te gaan verhuizen, en daarna op de top van de markt weer kleiner te gaan wonen. Laat ik het zo zeggen: een huis is om je lekker in te voelen en niet om geld mee te verdienen. M heeft een hekel aan verhuizen. Dus ook niet voor heel veel geld… En ze heeft ergens ook wel gelijk. Huizen zijn er om in te wonen.

 5. By the way, ik weet niet wat die vis aan het doen is bovenin het plaatje, maar die heeft wat te heet gegeten? ;-)

 6. leuk om soms te kijken en berekenen met een wat als…hier nog veel te jong om er uberhaupt serieus over na te denken ;) 36 ;) we mogen nog even!

 7. Renate

  Je hoeft toch niet je hele vermogen in stand te houden?
  Je zou daar ook elke maand iets van af kunnen snoepen.
  Dan heb je daar later minder rendement op. Maar tegen die tijd krijg je AOW

  • Reactie door auteur

   Inderdaad Renate, in de berekeningen die ik doe voor vroegpensioen (hoe ik aan de leeftijd van 57 kom) eet ik mijn vermogen op. Dat is echter nu wat te vroeg, zeker als je ook rekening houdt met inflatie. 10 jaar plus opsnoepen is wel goed te doen.

 8. Vera

  Altijd leuk, een gedachte experiment. Wat ik sinds kort in mijn administratie heb opgenomen is hoeveel jaar we al FI zijn. We zouden nu 5 jaar met de huidige uitgaven zonder inkomen kunnen. Sterker nog, gezien we ongeveer 50% sparen nu, zou 1 van ons echt kunnen stoppen. Al is dat natuurlijk lang niet zo gezellig :)

Geef een reactie